Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a efectuat sambata o vizita de lucru la Munchen, ocazie cu care a avut o intrevedere cu ambasadorul Romaniei in Germania, Lazar Comanescu, si cu consulii generali ai Romaniei de la Munchen si Bonn, informeaza un comunicat de presa al MAE, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, vizita sefului diplomatiei romane a avut drept scop evaluarea modului in care sunt aplicate masurile decise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si care tin de competentele sale pentru fluidizarea procesului de votare in turul doi al alegerilor prezidentiale.

"In cadrul intrevederii au fost discutate masuri pentru eficientizarea si fluidizarea procesului de electoral in cadrul celor 5 sectii de votare organizate pe teritoriul Germaniei. Consulul General al Romaniei la Munchen, Anton Niculescu, a prezentat demersurile intreprinse de Consulatul General la Munchen in vederea fluidizarii procesului electoral, si anume: suplimentarea numarului de stampile si cabine pana la limita maxima, stabilirea unui flux unic cu intrare si iesire separate pentru sectia de votare, stabilirea unui parteneriat solid cu politia bavareza pentru asigurarea normelor de securitate necesare, organizarea unei echipe de 30 de voluntari cu rol cheie in comunicarea cu cetatenii si distribuirea declaratiilor pe proprie raspundere", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, precizeaza sursa mentionata, ministrul Teodor Melescanu a avut o discutie cu parlamentarul federal, Bernd Fabritius, presedinte al Uniunii Sasilor Transilvaneni din Germania.

"Ministrul afacerilor externe a folosit acest prilej pentru a face un apel la cetatenii romani care vor vota in Germania de a se prezenta din timp la vot si a folosi toata perioada de 14 ore alocata votarii. Ministrul Teodor Melescanu, a subliniat, de asemenea, ca Ministerul Afacerilor Externe a luat toate masurile care tin de competentele sale legale pentru asigurarea unor conditii bune pentru exercitarea dreptului de vot in strainatate de catre cetatenii romani la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. In acest sens, l-a asigurat pe deputatul in Parlamentul Federal ca infrastructura misiunilor diplomatice si consulare unde s-au amenajat sectii de votare este pregatita cu personalul de sprijin si cu logistica necesara pentru a putea raspunde exigentelor unui proces electoral fluent in conditii de legalitate, corectitudine si neutralitate', mai informeaza MAE.