Implinirea a 27 de ani de la revolta muncitorilor brasoveni din 15 noiembrie 1987 va fi marcata sambata la Brasov prin organizarea a doua manifestari, potrivit presedintelui Asociatiei "15 Noiembrie 1987" Brasov, Florin Postolachi, informeaza Agerpres.

"Ca in fiecare an organizam Crosul 15 Noiembrie, ajuns la a XXV-a editie, iar la Troita din fata Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, ridicata in memoria participantilor la revolta anticomunista a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Steagul Rosu are loc un ceremonial militar si religios. Trebuie sa amintim ca in acea zi coloana de manifestanti care se deplasa spre Comitetul Judetean de partid in 15 noiembrie 1987 s-a oprit in acel loc si s-a strigat pentru prima data Jos Ceausescu! si Jos Comunismul! 15 noiembrie 1987 ramane o pagina de istorie scrisa de brasoveni", a spus presedintele Asociatiei '15 Noiembrie 1987' Brasov.

Crosul 15 Noiembrie editia a XXV-a a devenit o competitie de traditie, una dintre manifestarile de prestigiu organizate la Brasov, care se bucura in fiecare an de o participare numeroasa atat din randul sportivilor din tara si din strainatate, cat si a numerosi elevi si studenti.

Traseul masoara cinci kilometri si este cel parcurs de catre muncitorii brasoveni in 15 noiembrie 1987: Roman S.A. - Calea Bucuresti - Bulevardul 15 Noiembrie - Prefectura. Premiile oferite de organizatori sunt in valoare de 38.000 de lei si cuprind mai multe categorii de varsta, dar si premii speciale. Printre cei care au onorat acest cros la editiile trecute se numara Iolanda Balas, Ilie Floroiu, Maricica Puica, Paula Ivan si Gabriela Szabo.

De la ora 15.00, la Troita din fata Spitalului Clinic Judetean de Urgenta va avea loc un ceremonial militar si religios cu depuneri de coroane.

***

Revolta anticomunista de la Brasov din 15 Noiembrie 1987 a fost un eveniment politic major, care a anuntat prabusirea iminenta a comunismului in Romania. Revolta s-a declansat la Intreprinderea de Autocamioane Steagul Rosu, printr-o greva inceputa in data de 14 noiembrie noaptea, la schimbul trei si continuata a doua zi dimineata cu un mars, pana in centrul Brasovului, in fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Roman, noteaza Agerpres.

Refuzul autoritatilor comuniste de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului judetenei de partid de catre multimea adunata in fata acestuia. Portretul dictatorului Nicolae Ceausescu a fost dat jos de pe frontispiciul cladirii si incendiat. A urmat interventia brutala a trupelor speciale de securitate, arestarile, torturile celor participanti la mars.

Dupa ce initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestati, sub presiunea opiniei publice mondiale, comunistii au revenit asupra hotararii, deportand, in urma unui proces inscenat, 61 de muncitori, iar altor 27 de persoane din cele peste 300 arestate si anchetate in sediile Militiei si Securitatii din Brasov si Bucuresti le-au fost schimbate locurile de munca. In 2 ianuarie 1990 s-a constituit la Brasov Asociatia '15 Noiembrie 1987', care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a zeci de evenimente privind lupta anticomunista din Romania si tarile din fostul bloc comunist.