Presedintele Traian Basescu a sustinut vineri seara o conferinta de presa la Palatul Cotroceni. "Fac apel la toti romanii de buna credinta ca duminica sa vina la vot si sa nu isi lase tara jefuita de un grup de demagogi care au de aparat coruptii (...) Eu ii chem pe basisti sa vina duminica la vot sa le dea o lectie. E rugamintea mea la toti cei care vreodata au avut incredere in mine", a declarat seful statului.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Broadcast live streaming video on Ustream

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT VDEO cele mai importante declaratii ale sefului statului:

Buna seara. Scuze pentru intarziere, dar trebuie sa va spun ca am avut curiozitatea sa vad daca mai sunt actor principal si in ultima zi de campanie a domnului Ponta si constat ca am ramas. Peste cateva ore se incheie campania pe care si eu am urmarit-o, ca si cea mai mare parte a romanilor, cu foarte mult interes. Probabil ca la mine a existat un interes suplimentar pentru ca, dupa 10 ani, voi preda stafeta functiei de presedinte al Romaniei. Primul meu mesaj catre romani este sa mearga la vot, indiferent unde s-ar afla, in tara sau in strainatate, romanii trebuie sa mearga la vot. Si stiu foarte bine ceea ce stiti si dumneavoastra, in Romania votul nu este obligatoriu.

Dar, in acest moment se trece intr-o alta etapa si ar fi rau pentru viitorul tarii daca romanii, indiferent unde s-ar afla si indiferent cat de greu le-ar fi, n-ar face efortul ca maine sa mearga la vot. O mentiune speciala fac pentru cele 3,5 milioane de romani care sunt in strainatate. Ei au mai avut o importanta capitala in continuarea proceselor de modernizare a Romaniei in 2009. De aceea, ca om care a simtit solidaritatea romanilor aflati in strainatate, ca, de altfel, si a multor romani din tara, ii rog in mod special pe romanii care acum se afla in strainatate sa mearga la vot.

Stiu ca este un efort suplimentar pentru ei, pentru ca sectiile de votare sunt la distante foarte mari. Stiu ca le cer cheltuieli mai mari decat pentru romanii din tara, care merg la vot si care au sectiile de votare foarte aproape. Dar ii rog sa inteleaga ca este esential ca duminica sa se prezinte la vot si sa-si aleaga presedintele.

In ceea ce priveste campania electorala, pana la urma ea se finalizeaza, teoretic astazi, la ora 24:00, dar, in fapt, tot acest zbucium al spectrului politic, al oamenilor din partide, al cetatenilor simpli de multe ori din aceasta perioada de campanie se finalizeaza duminica prin exercitarea dreptului suveran al romanilor de a vota. Din acest punct de vedere as face observatia asupra careia asez toata responsabilitatea presedintelui Romaniei, ca a fost evident faptul ca membrii Guvernului, Ministerul de Externe incearca sa obstructioneze votul cetatenilor romani din strainatate.

Avem si cateva elemente foarte clare din care rezulta incercarea de obstructionare a votului romanilor din strainatate: comunicatul de ieri al Ministerului de Externe al Germaniei, care a demontat afirmatiile facute de premierul Ponta ca nu se pot infiinta sectii de votare in afara consulatelor, a consulatelor onorifice si a ambasadelor pe teritoriul Germaniei. Mai mult decat atat, Guvernul Romaniei a fost solicitat sa ceara infiintarea de sectii de votare, ministrul de Externe german utilizand exemplul oferirii de spatii si in alte locuri decat cele mentionate pentru alegerile din Turcia. Deci Germania nu interzice existenta sau infiintarea unor sectii de votare pe teritoriul ei, daca exista o solicitare a statului interesat. Si in cazul nostru trebuia sa fie statul roman, prin Guvernul Romaniei, prin Ministerul de Externe al Romaniei. Am constatat ca speranta mea la numirea domnului ministru Melescanu in functia de ministru de Externe a fost una desarta. Domnul Melescanu a continuat pozitia incorecta a predecesorului sau, fostul ministru Corlatean, incercand sa demonstreze ceea ce nu se poate demonstra, ca nu pot organiza alte sectii de votare decat cele din primul tur.

Este o minciuna. Aveau atat interpretarea Articolului 54 de catre Biroul Electoral Central, cum, de asemenea, aveau la dispozitie ordonanta de urgenta prin care, constatand deficientele de la primul tur, putea sa infiinteze noi sectii de votare, suspendand anumite prevederi din Legea de organizare a alegerilor pentru functia de presedinte, la fel cum au suspendat articole din Legea administratiei publice locale pentru transferul primarilor de la un partid la altul. Aceeasi procedura. Mai mult decat atat, Comisia de la Venetia nu interzice aparitia unor acte normative mai devreme de¬ in intervalul de la alegeri cu sase luni inapoi atat timp cat aceste acte normative ar fi in sprijinul exercitarii dreptului la vot. Din pacate, Guvernul a vehiculat minciuni, fiind foarte clar ca vrea sa obstructioneze votul romanilor din strainatate. Mai mult decat atat, dincolo de exemplul legat de Germania, unde insusi ministrul de Externe a spus ca se pot organiza sectii de votare suplimentare pe teritoriul Germaniei, sunt scrisori de la primari, din Spania si din Italia care pun la dispozitie spatii pentru organizarea turului doi al alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei.

Este clar ca Guvernul nu a vrut sa-i lase pe romani, pe romanii din strainatate, sa-si exercite in numar mare dreptul constitutional garantat de a vota. De aceea, ii chem pe romani, pe romanii din strainatate in mod deosebit sa nu se uite la distante, pentru ca ei au aici copiii lor, au aici parintii lor si se vor intoarce aici atunci cand Romania le va oferi conditiile de munca si de trai pe care sa le accepte. Este important ca, dincolo de distantele mari pe care le-ar avea de parcurs, sa aiba in vedere ca duminica discutam despre viitorul tarii lor.

Am informatii ca sunt partide care au decis sa nu-si trimita reprezentanti in sectiile de votare pentru a se putea intarzia viteza la vot. Fac un apel la toate partidele care sunt reprezentate in turul doi, pentru ca sunt aliante, sa-si trimita reprezentantii in sectiile de votare. Altfel, ele insele vor contribui la obstructionarea dreptului de vot al romanilor. Va mai dau informatia ca in baza Articolului 80 din Constitutia Romaniei m-am adresat Biroului Electoral Central, dar si Guvernului si Ministerului de Externe cerand gasirea unei solutii pentru ca in turul doi sa se poata infiinta noi sectii de votare. Am primit raspuns si este foarte clar ca Biroul Electoral Central a permis Ministerului de Externe sa infiinteze noi sectii de votare in turul doi. De ce fac aceasta afirmatie, de fapt Biroul Electoral Central nu are voie sa spuna sa se faca noi sectii de votare la turul doi, pentru ca Articolul 12 stabileste precis cine are obligatia sa stabileasca numarul de sectii si locul de amplasare, dar Biroul Electoral Central interpreteaza corect si in favoarea electoratului, si in favoarea Constitutie, Articolul 54 din Legea 370 pentru alegerea presedintelui si spune ca este obligatorie mentinerea sectiilor de votare pentru turul doi acolo unde sunt liste permanente, iar liste permanente avem numai in tara, in strainatate nu avem liste permanente, ci sunt liste suplimentare asa cum sunt in toate sectiile de votare din Romania.

Va explic ca sa nu ramana dubii, acolo unde sunt sectii de votare pe teritoriul national si sunt liste permanente este interzisa infiintarea de noi sectii de votare pentru ca asta inseamna rearondarea cetatenilor la alte sectii de votare. Si un cetatean care stie ca a votat la o scoala in turul unu va fi dezorientat sa afle cand se prezinta la vot ca el nu este pe lista acolo si trebuie sa mearga in alta parte. Dar nu este cazul in strainatate, acolo nu exista liste permanente, de acea BEC a dat o interpretare corecta, spunand ca nefiind liste permanente se pot infiinta noi sectii de votare. Sigur Ministerul Afacerilor Externe si Guvernul au avut o interpretare obstructionista, ceea ce va limita exercitarea dreptului de vot al romanilor din strainatate. Va mai dau un exemplu, in tara avem o sectie de votare la circa 900 la 1.000 de cetateni cu drept de vot. Numarul actual din strainatate reprezinta o sectie de votare la 10.000 de cetateni, ori Constitutia obliga Guvernul sa creeze conditii pentru ca toti cetatenii sa poata vota. Cand tu ii pui o sectie de votare la distante de 200-500-800 de kilometri, cum sa mearga la vot?!

Dar, chiar si in aceste conditii, eu ii rog pe romanii aflati in strainatate ca duminica sa faca sacrificiul de a se prezenta la vot, pentru ca sunt momente in care toti avem obligatia unui sacrificiu pentru tara. Eu nu le spun cum sa voteze, dar le cer romanilor si, in acelasi timp, ii rog sa-si exercite dreptul constitutional de a vota, oricat de greu le-ar fi. Aici as mai face, legat de scrisoare, o singura mentiune. Domnii de la Guvern au dat interpretarea: presedintele s-a amestecat. Va rog sa va uitati in Articolul 80, alin. 2, in care este clar precizat ca presedintele vegheaza la buna functionare a institutiilor si, aici, avem o institutie, Guvernul Romaniei, si Ministerul Afacerilor Externe care n-au functionat corect si mediaza intre institutiile statului si societate. Pai, societatea a fost zecile de mii de romani care n-au putut vota pe data de 2 noiembrie. De aceea m-am adresat BEC-ului si in baza Articolului 80 din Constitutia Romaniei, precum si in baza articolelor prin care romanilor le este garantat dreptul la vot.

Acum as incerca si un drept la replica, pentru ca n-as vrea ca romanii sa mearga la vot cu propaganda unuia din candidati si sa si creada ca este adevarat. Am sa incep intai prin chestiunile de ordin personal. In aceasta campanie, in mod repetat, atat candidatul PSD, cat si politicieni din acelasi partid au proferat tot soiul de amenintari. 'Dupa ce-si termina mandatul, Basescu la puscarie', spre exemplu. 'Asta e casa lui Basescu si nu i-o dau'. Sau afirmatii legate de familia mea. As vrea sa le dau un raspuns scurt si sec pe aceste teme. In ceea ce priveste amenintarile cu puscaria, sunt specifice politicienilor din anii 1950, pe vremea cand Ana Pauker domnea prin Romania si vad ca le-a preluat si candidatul PSD la Presedintia Romaniei. Ce pot sa-l asigur este ca in toata activitatea mea nu va gasi incalcari de lege. De asemenea, in ceea ce priveste mult discutata casa, nu am cerut nicio locuinta anume. Unui fost presedinte, conform legii, trebuie sa i se asigure o resedinta in care sa i se poata asigura si paza. In ceea ce ma priveste n-am cerut decat aplicarea legii. Iar daca Victor-Viorel Ponta nu vrea s-o aplice, legea, este problema lui. Nu stau cu caciula in mana la un plagiator. Apropo de jignirile pe care mi le-a adresat in aceasta campanie, vreau sa stiti ca-mi mentin punctul de vedere, ca atunci cand e fata in fata cu mine e ca un pisicut. Cum ajunge in fata unui microfon sau la o televiziune devine erou. In acest sens, dupa ce se termina conferinta de presa si dupa ce vom face transcriptul acestei declaratii, veti gasi pe Facebook-ul meu un filmulet sa vedem cum este pisicutul.

De asemenea, inclusiv astazi, cand inteleg ca s-a refacut USL, prin semnarea si cu Calin Popescu-Tariceanu a unui acord, am inteles ca regimul Basescu este un regim odios si asa a fost prezentat in toata campania. Eu fac urmatoarea afirmatie: ce au facut astazi liderii aliantei de stanga este o inselatorie odioasa. Cum poti sa reinfiintezi USL cu PLR care nu este inregistrat? Hai ca domnul Calin Popescu-Tariceanu a ajuns un soi de Agamita Dandanache, este pe un pod si crede ca este pe alt pod sau este in fata cu Chirieac si ii spune Chifu sau... Bun. Varsta la unii oameni produce efecte, dar ma asteptam ca macar ceilalti sa realizeze ca omul asta nu are un partid si eu au refacut USL. Nu ma deranjeaza pentru ca, pentru mine, lucrurile sunt la sfarsit de mandat, dar ma deranjeaza inselatoria, falsul. Si pentru ca suntem in zona de falsuri, hai sa vedem ce a insemnat regimul Basescu. Astazi vad un tandem: Ponta-Tariceanu.

Eu mi-am inceput primul mandat in decembrie 2004 si il voi termina in decembrie 2014. Deci, 10 ani. Ia sa vedem ce s-a intamplat in acest regim 'odios': din 2004 pana in 2008 prim-ministru a fost Calin Popescu-Tariceanu. Din 2012 mai pana in decembrie 2014 prim-ministru este Victor-Viorel Ponta - trei ani. Deci, patru de la Tariceanu si cu trei de la Ponta sunt sapte ani in care prim-ministri au fost ei. Si sa mai punem un an, 2009, in care PSD, inclusiv Victor Ponta, au fost la guvernare, iar Ponta in Guvern. Oameni buni, eu am putut face ce a fost de facut in reformele structurale ale statului doar doi ani, in rest a trebuit sa lupt cu un Ponta si cu oamenii lui, cu un Tariceanu si cu oamenii lui, unu - sa apara raportul de condamnare a comunismului, ca regim ilegitim si criminal.

Acela a fost momentul in care s-a declansat ura, in 16 decembrie 2006. A trebuit sa lupt cu ei sa apara ANI. Poate isi mai aduce aminte domnul Tariceanu ca vreo trei luni a refuzat sa dea drumul la actul normativ legat de ANI si a trebuit sa ma duc in sedinta de Guvern pentru ca legea, prin care astazi functioneaza ANI, sa treaca prin Guvern. In conditiile acestea, in conditiile in care nu am negociat cu ei justitia, sigur ca li se pare un regim odios, dar este un regim in favoarea oamenilor, un regim care a pus pe picioare institutiile statului. Retineti, asa-numitul regim Basescu de zece ani, inseamna sapte ani cu Tariceanu si Ponta prim-ministri si un an cu PSD la guvernare. Deci opt ani din zece au fost la putere. Nu stiu daca li se mai pare odios regimul. A trebuit sa vina un guvern Boc sa refaca echilibrele macroeconomice dupa dezastrul lasat de domnul caruia ii duduia economia in cap cand era criza economica profunda, iar eu mi-am facut campania din 2009 cu doua zile de salarii taiate la personalul bugetar in noiembrie si cu alte doua zile in decembrie, pentru ca nu aveam bani, nu ca a fost cineva care a vrut sa nu plateasca drepturile oamenilor.

Au fost urmarile dezastrului de guvernare al lui Calin Popescu-Tariceanu, care a lasat tara in fata crizei si ne-a dus la masuri extreme in 2010 intr-o situatie financiara incredibil de dificila. Probabil ca putini inteleg in ce situatie a lasat acest Calin Popescu Anton Tariceanu tara. Si astazi se pupa cu Ponta. Ponta sa spuna bogdaproste ca i-a lasat Boc o tara echilibrata macroeconomic. Pe sacrificiul lui Emil Boc are el astazi o situatie in care-si poate permite sa mituiasca romanii cu bani direct de la buget. Vreau sa-i felicit pe acei profesori care nu au primit mita oferita de Guvern sambata si duminica trecuta, banii cu care sa-si poata cumpara carti. S-au simtit umiliti. Pana si la oamenii cu putini bani sentimentul umilintei functioneaza, iar Guvernul i-a umilit sau a vrut sa ii umileasca.

As spune un lucru: oamenii acestia, de cand sunt impreuna, nu au propagat decat ura. Au impartit tara in 'basisti' si in electorat bun.

Eu ii chem pe 'basisti' sa vina duminica la vot sa le dea o lectie. Este rugamintea mea la toti aceia care vreodata au avut incredere in mine. Si-l atentionez pe Victor Ponta sa nu se bucure de ura pe care o raspandeste el, oamenii lui si televiziunile care il servesc. Ei reprezinta un grup care ar vrea ca tara sa fie ca inainte de 2004. Or, responsabilitatea romanilor, responsabilitatea 'basistilor' este sa vina duminica la vot si sa nu lase tara pe mana unor demagogi care au in spate hoarde de corupti pe care trebuie sa-i serveasca. Fac din nou un apel la toti romanii de buna-credinta ca duminica sa vina la vot si sa nu-si lase tara jefuita de un grup de demagogi care au de aparat coruptii care stau in fata puscariilor. Va multumesc mult! Va doresc o seara buna!