Patriarhia Romana considera decizia Curtii Constitutionale privind orele de religie drept discriminatorie si umilitoare. Reprezentantii Bisericii sunt de parere ca decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014 transfera toata responsabilitatea de decizie asupra parintilor, doar in cazul orei de religie, nu si al altor discipline scolare si ca se incearca descurajarea participarii elevilor la ora aceste ore prin masuri birocratice. Biserica Ortodoxa Romana cheama pe toti credinciosii ei sa apere si sa promoveze valorile credintei crestine si ale spiritualitatii romanesti, in relatie cu institutiile publice si cu societatea romaneasca in general.

Patriarhul DanielFoto: Agerpres
  • Amintim ca presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a declarat pentru HotNews.ro in urma cu doi ani ca "inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei". Declaratia acestuia a fost preluata apoi in Raportul Ambasadei SUA la Bucuresti privind libertatea religioasa in Romania 

"Patriarhia Romana ia act cu mahnire de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie. Nu comentam acum contextul sau imprejurarile in care a fost luata aceasta decizie, ci asteptam publicarea motivatiei acestei decizii. (...) O majoritate a Curtii Constitutionale, neprecizata inca, a carei motivatie urmeaza sa o cunoastem oficial doar dupa publicarea deciziei in Monitorul oficial a schimbat jurisprudenta existenta intr-un mod surprinzator si contrar traditiei constitutionale si legislative a Romaniei de pana la acest moment. Astfel, decizia Curtii Constitutionale induce ideea solicitarii in scris de catre parinti a studierii Religiei de catre copiii lor in scolile de stat. Ne exprimam surprinderea ca, in cazul unei alte spete cu acelasi reclamant si avand acelasi obiect, Curtea Constitutionala a Romaniei, prin decizia nr. 306/2012, a respins aceeasi exceptie de neconstitutionalitate fara nicio opinie separata", se arata intr-un comunicat emis de Patriarhia Romana.

Reprezentantii Patriarhiei spun ca in mai multe tari ale Uniunii Europene religia este disciplina obligatorie, cu posibilitatea de a nu participa, la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor: Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta.

Acestia sustin ca aceasta decizie descurajeaza participarea copiilor la orele de religie.

"Referitor la atitudinea de constiinta, se deduce ca decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014 transfera toata responsabilitatea de decizie asupra parintilor, doar in cazul orei de religie, nu si al altor discipline scolare. Este evident ca se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de religie prin masuri birocratice excesive pentru majoritatea parintilor acestora, favorizand, in schimb, o minoritate care nu accepta ora de religie, desi invatamantul religios este garantat de Constitutie. Intr-o societate marcata de fenomenul secularizarii si al indiferentismului religios, formarea si cultivarea unei constiinte vii si marturisitoare a valorilor credintei si ale familiei traditionale devin realitati tot mai incomode. Desigur, Biserica nu poate contesta juridic in Romania aceasta decizie, dar ea nu se lasa intimidata si descurajata, ci va intensifica atentia si actiunea ei pe diferite planuri pentru apararea si promovarea valorilor credintei crestine in societatea romaneasca de azi, agresata sistematic de secularismul antireligios, sub pretextul apararii libertatii de constiinta", se mai arata in comunicatul Patriarhiei.

BOR da asigurari ca parintii credinciosi care doresc o educatie crestina a copiilor vor avea in Biserica un aliat fidel "in apararea si promovarea valorilor eterne ale credintei crestine ortodoxe, proprii poporului roman, profund religios, pretuind dorinta lor de-a nu reduce educatia copiilor la orizonturi limitate si efemere".

Pe 12 noiembrie, Curtea Constitutionala a decis astazi ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Judecatorii Curtii au apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor, transmite Agerpres.

Citeste si: