RISE Project a descoperit ca rafinaria Lukoil a jonglat, in functie de interes, cu cifrele raportate Fiscului si respectiv judecatorilor, in dosarul de evaziune fiscala. In schimb, filiala Lukoil Romania a primit de la Politia Romana un contract de peste 500 milioane lei, urmand sa livreze, in urmatorii doi ani, benzină "premium fără plumb 95".

LukoilFoto: Lukoil.com

2 octombrie 2014. O echipa de procurori, ofiteri de politie, jandarmi si inspectori vamali a efectuat 23 de perchezitii in birourile filialelor Lukoil din Ploiesti. In centrul investigatiei se afla rafinaria Petrotel Lukoil, pe care procurorii o acuza de evaziune fiscala si spalare de bani in valoare de 1 miliard de lei. Inspectoratorul General al Politiei Romane a comunicat in aceeasi zi ampla operatiune la care au participat si ofiterii sai.

1 noiembrie 2014. Tot Politia a anuntat ca isi va alimenta in urmatorii doi ani masinile cu carburanti de la firma Lukoil Romania - in conturile careia vor intra, la schimb, peste jumatate de miliard de lei. Filialele Lukoil au fost monitorizate inca din primavara de catre serviciile de informatii pentru posibile fraude fiscale.

Raportari contradictorii

Detaliile cazului penal sunt si mai complicate. La Ministerul Finantelor figureaza alta valoare a bunurilor rafinariei, pe care procurorii au aplicat sechestrul, fata de cele pe care le-a prezentat rafinaria in fata judecatorilor de la Tribunalul Prahova, ca sa-i deblocheze banii din banci. Rafinaria a contestat sechestrul procurorilor in data de 6 octombrie, adica la patru zile dupa blocarea banilor din conturile bancare. Contestatia viza atat sechestrul pe bunurile proprii, cat si pe conturile Lukoil Romania - compania sora care a castigat licitatia organizata de Politie.

Reprezentantii rafinariei au sustinut in fata judecatorilor ca procurorii au extins abuziv sechestrul si pe sumele din banci, in conditiile in care valoarea cladirilor si a celorlalte bunuri fixe era indestulatoare ca sa acopere prejudiciul.

Raportarile oficiale de la Ministerul Finantelor arata insa altceva: aceste bunuri aveau pe hartie o valoare neta mult mai mica decat prejudiciul. Compania Petrotel Lukoil le-a mai reprosat procurorilor ca nu au facut o evaluare a bunurilor sale inainte sa le aplice sechestrul.

RISE Project a descoperit ca o reevaluare a cladirilor si constructiilor speciale ale rafinariei a fost aprobata in acest an chiar de catre actionarii rafinariei. Impactul masurii asupra bilantului pe anul anterior a fost substantial: valoarea activelor imobilizate (cladiri, constructii speciale, terenuri, instalatii etc.) a scazut drastic, astfel ca ele nu mai acopereau nici macar un sfert din prejudiciul calculat.

Petrotel Lukoil a prezentat insa alte date in fata judecatorilor, astfel incat sa scape de sechestrul pe banii din banci: "(...)Valoarea contabila bruta a activelor imobilizate la data de 31 decembrie 2013, deci a bunurilor imobile si a mobilizarilor fixe aflate in proprietatea subscrisei, este de 1,52 miliarde de lei. (...) Masura este nelegala, valoarea contabila bruta a bunurilor imobile si a mijloacelor fixe sechestrate depasind cuantumul estimativ al presupusului prejudiciu".

Pentru aceeasi data, 31 decembrie 2013, compania a raportat, potrivit Ministerului Finatelor, o valoare de sapte ori mai mica: 238 de milioane de lei. Ultima este valoarea la care s-au uitat procurorii atunci cand au ales sa instituie sechestrul, sustin expertii consultati de RISE Proiect.

Oficialii Petrotel Lukoil nu au dorit sa comenteze aceste informatii.

Reporterii RISE au discutat si cu unul dintre avocatii rafinariei in acest dosar penal, Georgeta Buliga:

Reporter: Buna ziua, documentam presupusul caz de evaziune fiscala de la Petrotel Lukoil.

Avocat: Nu va suparati, dar nu va pot da relatii pentru ca relatia avocat-client este confidentiala.

Reporter: Noi vrem sa va intrebam din documente publice, din actele depuse in instanta. Ati sustinut in fata instantei ca valoarea activelor Petrotel ¬ Lukoil este de sapte ori mai mare decit valoarea raportata la Ministerul Finantelor.

Avocat: Auziti, exista o Hotarare care solutioneaza contestatia.

Reporter: Asa este. Va intrebam de ce ati sustinut altceva in instanta fata de ceea ce a raportat oficial compania?

Avocat: Efectiv, la cite dosare am, mi-e si greu sa tin minte astfel incit sa va dau un raspuns pe cifre in momentul asta.

Reporter: Vi le spunem noi.

Avocat: Nu pot in momentul asta ca sunt in instanta..

Citeste restul investigatiei pe RISE Project.