Studentul de la Drept a depus plangerea la DNA impotriva lui Ponta, Pricopie, Costoiu si Plumb pentru minivacanta de alegeri. Care sunt acuzatiile si argumentele studentului fortat sa intre in vacanta de alegeri

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 13 noiembrie 2014, 11:07 Actualitate | Esenţial


Plangere penala impotriva premierului si a ministrilor pentru minivacanta de alegeri
Foto: Arhiva personala
Alexandru Bajdechi, student in primul an la Facultatea de Drept din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca a depus plangerea la DNA impotriva premierului si a ministrilor care au promovat minivacanta de alegeri pentru studenti. Tanarul a trimis HotNews.ro o copie a plangerii penale, in care listeaza argumentele prezentate procurorilor pentru a-si sustine acuzatia de abuz in serviciu.
 • Guvernul a aprobat marti, la propunerea Ministerului Educatiei, o Hotarare care prevede ca universitatile isi suspenda cursurile vineri, 14 noiembrie, si luni, 17 noiembrie, "in vederea sprijinirii exercitarii dreptului la vot".
 • Cu alte cuvinte, studentii vor fi intr-o mica vacanta in turul 2 al alegerilor prezidentiale, avand liber si inainte, si in ziua dupa scrutin. 
Alexandru Bajdechi
Foto: Facebook
Alexandru Bajdechi, student in primul an la Facultatea de Drept din Bucuresti, a declarat marti pentru HotNews.ro ca va depune plangere penala impotriva ministrilor care au promovat aceasta hotarare, pentru savarsirea unui abuz in serviciu. “Nu mi se pare normal ca anumite zile sa fie suspendate, ulterior sa fie recuperate, pentru o problema care nu exista", preciza tanarul.

Contactat ieri de HotNews.ro, Alexandru Bajdechi a confirmat ca a depus plangerea la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si ne-a trimis o copie a acesteia. In plangere, studentul ii acuza pe premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Remus Pricopie si ministrul delegat pentru Invatamant Superior Mihnea Costoiu de abuz in serviciu, iar pe ministrul Muncii, Rovana Plumb, de complicitate la abuz in serviciu.

Tanarul sustine ca ministrii au incalcat Legea privind transparenta decizionala (pentru ca Ministerul Educatiei Nationale a facut public anuntul elaborarii actului normativ cu o zi inainte de adoptare, desi termenul prevazut de lege este de 30 de zile), Legea educatiei nationale (care spune ca "Structura anului universitar se aproba de catre senatul universitar", si nu de Guvern) si Constitutia Romaniei (care stabileste ca dreptul la invatatura este asigurat prin 'invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior si prin alte forme de instructie si de perfectionare').

Ce spune plangerea penala depusa pentru minivacanta de alegeri pentru studenti

"Doamna Procuror-Sef a Directiei Nationale Anticoruptie,

Subsemnatul, Bajdechi Alexandru, [...], in temeiul art. 289 din Codul de procedura penala, formulez prezenta

PLANGERE

impotriva numitilor Victor-Viorel PONTA, prim-ministrul Romaniei, Remus PRICOPIE, ministrul educatiei nationale, Mihnea Cosmin COSTOIU, ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica si Rovana PLUMB, ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.


In fapt,

In data de 7.11.2014 pe site-ul de internet stiripesurse.ro apare un articol cu titlul 'SURSE Studentii vor fi scosi din joc la turul II', articol asumat de doamna Denisa Miron. In continutul articolului se mentioneaza ca studentii pot inclina balanta in cel de-al doilea tur si din acest motiv Guvernul ia in considerare 'scoaterea din joc, pe cale administrativa'. Articolul precizeaza ca in saptamana urmatoare (10-16 noiembrie 2014) ar urma sa se adopte de catre Guvern o hotarare prin care sa se stabileasca anumite zile libere pentru studenti astfel incat acestia sa paraseasca centrele universitare.

In data de 10.11.2014, la 3 zile dupa publicarea respectivei stiri pe site-ul stiripesurse.ro, Ministerul Educatiei Nationale publica un comunicat de presa in care anunta ca va propune in sedinta de Guvern de a doua zi un proiect de hotarare prin care se decide 'suspendarea din institutiile de invatamant superior pentru zilele de vineri, 14 noiembrie, si luni, 17 noiembrie' pentru a veni in sprijinul facilitarii exercitarii dreptului la vot.

Legea 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste la art. 44 alin. (4) ca '(4) Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin, fiind inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in tabelul 27 prevazut la art. 9 alin. (1). Modelul declaratiei pe propria raspundere se stabileste prin hotarare a Guvernului in termenul prevazut la art. 65 alin. (1).' Astfel prin teza 1 a articolului citat anterior se asigura respectarea dreptului constitutional de vot prin lege. Din punct de vedere legal, nu au existat impedimente pentru exercitarea dreptului de vot, studentii care invata in unitatile de invatamant de pe raza municipiului Bucuresti isi pot exercita dreptul de vot absolut in orice sectie de vot. Posibilitatea ca unele sectii de vot sa fie mai aglomerate decat altele nu are absolut nicio relevanta cu prevederile legale in vigoare.

In data de 11.11.2014, in cadrul sedintei de Guvern, este aprobata hotararea prin care cursurile din invatamantul superior se suspenda, in datele mentionate anterior.

Prin elaborarea si aprobarea Hotararii de Guvern nr. 1003 din 11 noiembrie 2014, consider ca se incalca urmatoarele prevederi legale:
 • Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Ministerul Educatiei Nationale a facut public anuntul elaborarii actului normativ cu o zi inainte de adoptare, desi termenul prevazut de art. 7 este de 30 de zile. In acest caz, consider ca ministerul a fost de rea-credinta deoarece cunostea prevederile legii iar Hotararea de Guvern care a fixat datele celor doua tururi a fost luata cu mult timp inainte.
 • Legea 1/2011 a educatiei nationale. Legea educatiei stabileste la art. 136 ca '(1) Anul universitar incepe, de regula, in prima zi lucratoare a lunii octombrie si include doua semestre. Un semestru are, de regula, o durata de 14 saptamani de activitati didactice urmate, de regula, de minimum 3 saptamani de examene. Structura anului universitar se aproba de catre senatul universitar. In atribuirea creditelor de studii transferabile dintr-un semestru se are in vedere o perioada de minimum 17 saptamani.' Astfel, este de competenta senatului universitar sa stabileasca structura anului universitar. Spre deosebire de invatamantul preuniversitar unde structura se stabileste prin ordin de ministru, invatamantul superior se bucura de autonomie, in temeiul art. 32 alin. 6 din Constitutia Romaniei, republicata. Articolul in baza caruia se intemeiaza Hotararea de Guvern nr. 1003/2014 precizeaza ca ministerul educatiei 'elaboreaza reglementarile de organizare si functionare a sistemului de invatamant superior' si nu aproba, decide sau stabileste, fiind aplicabile dispozitiile privind autonomia universitara, mentionate la art. 123 si la art. 213. De asemenea, art. 14 alin. (1) prevede faptul ca ministerul proiecteaza, fundamenteaza si aplica strategii nationale in domeniul educatiei cu consultarea tuturor factorilor implicati, enumerati in continutul normei.
 • Constitutia Romaniei, republicata. Constitutia Romaniei stabileste ca dreptul la invatatura este asigurat prin 'invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior si prin alte forme de instructie si de perfectionare'. Prin adoptarea acestei masuri, Guvernul restrange dreptul la invatamant superior suspendand cursurile in cele doua zile si paseaza responsabilitatea asigurarii acestui drept constitutional catre universitati, in temeiul autonomiei universitare. Aceasta masura demonstreaza faptul ca Guvernului nu ii pasa de asigurarea dreptului la invatatura ci doar de a-si implementa politica. Guvernul invoca autonomia doar in interes personal.
Consider ca sunt parte vatamata a acestei masuri deoarece nu a existat vreo solicitare din partea federatiilor studentesti de a acorda aceste zile libere pentru aceste alegeri iar prin aceasta hotarare mi se constrange dreptul la invatatura prin faptul ca in zilele de 14 si 17 noiembrie, desi imi doresc sa particip la activitatea academica, guvernul nu imi permite, lasand problema sa fie rezolvata de catre universitati dupa alegerile prezidentiale din 16 noiembrie.

De asemenea, consider ca universitatilor le este viciat dreptul la autonomie, stipulat in Constitutie, prin interventia ministerului in structura anului universitar fara sa existe nicio consultare publica.

In drept,
Consider ca numitul Victor-Viorel Ponta, in calitate de prim-ministru, asumandu-si raspunderea pe aceasta hotarare prin aprobarea acesteia comite infractiunea de abuz in serviciu prevazuta si sanctionata prin art. 297 din Codul Penal, impreuna cu numitii Remus Pricopie si Mihnea Cosmin Costoiu care au propus acest act normativ. Consider ca numita Rovana Plumb comite infractiunea de complicitate la abuz in serviciu prin asumarea acestui act normativ, neavand un rol activ in redactarea si aprobarea acestuia.


Avand in vedere ca scopul urmarit, de obtinerea avantajului nepatrimonial si anume simpatia studentilor, mentinerea acestora in afara centrelor universitare cu scopul de a ingreuna eventuala organizare a acestora in adunari publice si modul de actiune premeditat, consider ca este de competenta DNA sa solutioneze aceasta plangere, in temeiul art. 13 indice 2 din legea 78/2000.

Dovada savarsirii infractiunilor o fac prin urmatoarele probe:
1. Captura de ecran a articolului 'SURSE Studentii vor fi scosi din joc la turul II' din site-ul stiripesurse.ro;
2. Hotararea de Guvern nr. 1003/2014 in format facsimil.
3. Reactia Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, Mediafax.

Solicit primirea unui raspuns la urmatoarea adresa: [...]
Nr. de telefon: [...]
Data Semnatura
Doamnei Procuror-Sef al Directiei Nationale Anticoruptie"

Plangerea depusa de Alexandru Bajdechi, inregistrata la DNA:


Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40039 vizualizari

 • +35 (35 voturi)    
  tare (Joi, 13 noiembrie 2014, 11:19)

  Tejveer [utilizator]

  mi-ar placea sa il ingroape studentii pe mitoman. la multi ani cu executare lu puie monta !
 • -32 (36 voturi)    
  Plangerea lui Iohannis (Joi, 13 noiembrie 2014, 11:34)

  Goguta123 [utilizator]

  Ar trebui sa fie exmatriculat dupa o asemenea aberatie!....Slab pregatit.....dar cred ca voteaza cu Iohannis, nu?....Poate il si intrebati despre optiunea de vot si publicati si acest aspect, daca tot ati facut poza dupa asa zisa plangere penala!
  • +20 (20 voturi)    
   explica (Joi, 13 noiembrie 2014, 12:28)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Goguta123

   Mai intai de ce este aberatie si de ce trebuie exmatriculat ..este abuz in serviciu atata timp cat nu poti justifica o astfel de masura..cat despre optiunea sa electorala este eroare de logica
  • +24 (24 voturi)    
   Plângerea penală din imagine (Joi, 13 noiembrie 2014, 12:37)

   SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui Goguta123

   Nu e ”așa-zisă”. E cât se poate de reală. Are număr de înregistrare.

   Exmatriculat? De ce? Fiindcă își exercită un drept? De a se adresa Justiției pentru că se crede nedreptățit?

   Mai mult, nu de asta s-a dus la Facultatea de Drept? Și dacă câștigă și dacă pierde, experiența îi va fi extrem de utilă pentru când va termina, se numește practică.

   Votul este secret. Tocmai fiindcă există comuniști ca tine, gata să atace pe oricine nu e de părerea lor.

   Ce te deranjează de fapt? Că există o șansă să câștige?
   • +8 (8 voturi)    
    pai... (Joi, 13 noiembrie 2014, 15:48)

    gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

    nu temai obosi...pentru stimabilul, dreptul al invatatura e "o lozinca"...
  • +19 (19 voturi)    
   Student in anul I (Joi, 13 noiembrie 2014, 12:42)

   sec_o [utilizator] i-a raspuns lui Goguta123

   E student in anul I. Nu ma astept de la el la cea mai buna plangere. Putea sa aduca argumente mai clare la incalcarea Constitutiei. Dar totusi e de admirat ca sta in picioare pentru drepturile lui si nu pleaca capul ca toti cei care nu se duc la vot pentru ca nu au cu cine vota.
   Exmatriculat nu are de ce sa fie, cu cine voteaza e treaba lui iar tu Gogule las-o mai moale ca poate si tu ai fost student.
  • +14 (14 voturi)    
   Respect (Joi, 13 noiembrie 2014, 12:49)

   Cutezatorii2013 [utilizator] i-a raspuns lui Goguta123

   Cu spalati pe creier ca tine s-a construit societatea romaneasca multi-lateral dezvoltata, adica comunismul pe intelesul tuturor.

   A fost nevoie de jertfe umane acum 25 de ani ca sa scapam de ea si sa avem dreptul la **LIBERA EXPRIMARE** si stat de drept in Romania! Macar din respect pentru durerea parintilor, copiilor si prietenilor acelor oameni ai putea sa te abtii de la astfel de comentarii si atitudini.

   Cum poti sa gandesti ca nu are dreptul si ca ar trebui sa fie pedepsit in vreun fel pentru faptul ca a dat in judecata pe cineva. Sa lasam justitia sa decida cine are dreptate. Dar e dreptul fiecaruia dintre noi, drept obtinut cu sange si durere acum 25 de ani, sa exprimam liber ceea ce simtim si gandim in tara asta.

   Rusine.
  • +12 (12 voturi)    
   represalii (Joi, 13 noiembrie 2014, 13:21)

   Withdrawal [utilizator] i-a raspuns lui Goguta123

   Represalii?

   Ok, care e problema ca un cetatean roman a depus o plangere? Poate ii va fi refuzata, asa cum a respins ICCJ cererea de redeschidere a dosarului de plagiat.

   Si de unde pana unde exmatriculare? care e legatura? represalii?

   Pana una alta, acest student merita respectul si felicitarile tuturor pentru ca nu se lasa folosit, si pentru ca nu accepta ca cele 2 zile din educatia lui sa fie folosite de partidul-frauda. Merita chiar si respectul tau, iti vine sa crezi ?
  • +8 (8 voturi)    
   Gogule esti idiot (Joi, 13 noiembrie 2014, 14:45)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Goguta123

   Exmatriculat pentru ca aplica ceea ce invata ? Abuzul in serviciu este infractiune pedepsita de lege. La voi in sat e drept legea nu prea are mare valoare si poti da pe cine vrei afara din carciuma. Macar sa fi pus si un argument logi pentru ineptiile debitate.
  • +4 (4 voturi)    
   pai... (Joi, 13 noiembrie 2014, 17:42)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Goguta123

   da-mi voie....stimabile...dacati-ai arogat dreptul de a evalua nivelul de pregatire al tanarului in speta inseamna ca ai o pregatire net superioara, drept pentru care:
   1. binevoieste a ne lumina cu macar doua argumente in temeiul legii...
   2. "ba pe-a ma-tii" se respinge ca inadmisibila...
   3. optiunea de vot nu este relevanta...
   4. nu este o "asa zisa", ci o plangere penala cu numar de inregistrare conform cerintelor legii...
 • +24 (24 voturi)    
  pubertinul intarziat (Joi, 13 noiembrie 2014, 11:44)

  retoric [utilizator]

  Felictari Alexandru !

  Au supendat o lege 45 de zile, suspenda cursurile universitare, astia se pregatesc , cu putere absoluta sa suspende ce doresc : justitie, stat de drept, libertate !

  Jos mafia psd-ista, jos PUBERTINUL INTARZIAT vvPonta !.
 • +25 (25 voturi)    
  Bravo tata... (Joi, 13 noiembrie 2014, 11:50)

  Bwana [utilizator]

  Asa studenti ne fac cinste. Cu acest profil de corectitudine o sa progresam.
  Nu cu "absolventi" si "doctori" care dupa ce au cochetat cu procuratura fac pact cu infractorii.
  Vad ca PVV si-a scos din vocabular cuvantul procuror. Cum il rostea in hol la partid cum o tuleau toti din jur de frica. Frica d-aia viscerala!
 • +23 (23 voturi)    
  c (Joi, 13 noiembrie 2014, 12:04)

  MirceaOlbosanu [anonim]

  Ai singe in vene.Incepem sa avem cu ce ne mindri.Tot inainte.Sa va ajute Domnul Dumnezeu.Ca porcii de la conducerea BOR sunt inpotriva voastra.Si mai multi.
 • +23 (23 voturi)    
  De apreciat... (Joi, 13 noiembrie 2014, 12:07)

  Gladiatorul [utilizator]

  ...si de laudat perspicacitatea si curajul acestui tanar capabil si pregatit sa infrunte o parte a unui sistem harsait in hotii ordinare si marsavii nemaiintilnite. Ma descopar si ma inclin cu respect in fata dumneavoastra, domnule Bajdechi.
 • +12 (12 voturi)    
  Bravo (Joi, 13 noiembrie 2014, 12:14)

  Trojan.H [utilizator]

  ;)
 • +8 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 13 noiembrie 2014, 13:01)

  qwerasdf [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  Bravo! (Joi, 13 noiembrie 2014, 13:12)

  bubalus [utilizator]

  Chiar daca probabil o sa fie fara efect este de apreciat curajul.
  cat mai multi ca el!
 • +5 (5 voturi)    
  Egalitate de sanse ?! (Joi, 13 noiembrie 2014, 13:35)

  GheorgheStan [anonim]

  Poate cineva sa raspunda la intrebari de genul – este sau nu incompatibil cu aceasta cursa electorala, pentru ca intr-o competitie si nu trebuie ca cineva sa aiba un drept de a isi creea avantaj fata de ceilalti contra-candidati ?
  -care este programul de campanie electorala al lui Ponta, singurul lucru pe care il stim pana astazi este acela ca : “suntem mandrii ca… suntem romani” ; putem sa stim si de ce ?
  - celalalt candidat daca este de alta orientare religioasa nu poate optine investitura de presedinte – in cazul in care ar castiga alegerile ? / ca trebuie
  “jure” credinta poporului roman pe biblie / aceasta fiind doar apanajul Bisericii Ortodoxe – lucru care i-ar nega acestuia dreptul legal de a fi presedintele TUTUROR romanilor …?
  In incheiere, - in numele tuturor romanilor care s-au saturat de promisiuni desantate, de o guvernare pe care a inceput-o prost si pe care aproape ca o face praf / lasand tara iar in colaps financiar – fara a avea obiective clare, cu o viziune pentru care poporul acesta merita sa traiasca si sa lupte - va cerem sa ne lasati in pace !
  Va reamintesc dle Ponta ca in tara in care nu exista nici o viziune, oamenii pier…iar vinovatii – mai devreme sau mai tarziu - or sa plateasca !
  Iar dvs nu ati avut nici dreptul, nici meritul sa o guvernati - cu atat mai mult sa o conduceti ca presedinte !
 • -8 (14 voturi)    
  hai ba si pentru (Joi, 13 noiembrie 2014, 14:06)

  andrei1245 [utilizator]

  o vacanta ne ducem la procuror?

  inteleg smecheria dar totusi un student care se respecta ia vacanta si face ce vrea.

  prea multa paranoia totusi.

  orice part si hai la procuror.

  ca student iesi in strada nu te duci la procuror
  • +2 (2 voturi)    
   Si asa incepe, azi un part, iti zici, lasa, (Joi, 13 noiembrie 2014, 22:49)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

   a fost mic si nici nu era de la fasole, maine inca 2, si-ti zici, daca n-am zis nimic la ala de ieri, sa nu zic nimic nici azi, poimaine o b....a mare, sulfurata, nici acu' nu zic nimic, poate ajung sa se simta, cand colo, intr-o saptamana, nu mai poti sta de mirosul puturos. Va dati seama, dupa 70 de ani de proto si neocomunism, ca parturile nu-i mai misca pe unii deloc. Dar trebuie sa vina odata si vremea aia, in care sa spunem STOP, nu mai toleram nici un part, cat de mic! In cazul asta, e un moment bun! si imi face placere sa vad ca un avocat - ma rog, viitor avocat, poate - face si el o actiune pro bono, pentru interesul general! ARMANLU NU CREARI, bravo Bajdechi!
 • +3 (3 voturi)    
  addenda (Joi, 13 noiembrie 2014, 14:24)

  baimarean [utilizator]

  sa-mi spuna si mie cineva daca este sau nu (si de ce) ILEGAL folosirea sloganului "USL" fluturat de VVP.
 • -1 (3 voturi)    
  studentul de la drept a depus plungere la DNA (Vineri, 14 noiembrie 2014, 9:40)

  BadeaMihaella [anonim]

  ma bucur pt acest student inkalcarea normelor in inters politic afectind anumite drepturi ale unor cetateni este inadmisibil iar daca nu exista sectii de votare candidatii sint obligatii si stattaul de drept sa le of ere fara a afecta cetatenii contribuabili la taxe si impozite deosebit de mari in inters electoral sau oricare altul ar fii el,oricum romania nu are un candidat calificat pt a fii presedinte si nici un cetacean sau institute nu trebuie sa ma fie abuzata datorita guvernului respective presenditii sau alte functii inalte.tinerii din romania sa lii se sea dreptulde a putea devenii ceva in propria tara,asemenea campanii electoral muradre costisitoare intro tara asa maraca este un abuz la cetattaenii stattului de drept
  • 0 (0 voturi)    
   vezi cu tine nu m-as mandrii (Vineri, 14 noiembrie 2014, 22:56)

   was [utilizator] i-a raspuns lui BadeaMihaella

   "inkalcarea " a tras semnalul, "statt"-ul e tare - confirmat si la sfarsit, ca nu este o gresala de tastare.
   Apropo, folosesti prea mult "i" uri la sfarsit de cuvant, iar despre "fii" nici nu ne mai ocupam.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by