Premierul Ponta a declarat in dezbaterea avuta miercurii seara la B1 TV ca I"NS va anunta vineri ca in T3 avem crestere economica peste 1% si ca in primul trimestru s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune". Dar, legea 226/2009 art 32(4) - legea de functionare a INS avertizeaza ca: "Difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit, precum si tratamentul preferential acordat utilizatorilor de catre orice persoana din sistemul statisticii oficiale constituie incalcari ale sarcinilor de serviciu si atrag raspunderea disciplinara a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte". Intrebat de HotNews.ro de unde avea premierul datele care vor fi anuntate abia vineri, Tudorel Andrei a declarat ca "Nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele si ca oricum, cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata. Repet, nu s-a primit aici niciun telefon", a spus Andrei.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

Intrebat de HotNews.ro de unde stia premierul ce va anunta vineri INS, principalul consilier pe probleme economice, Cristian Socol ne-a transmis:"V-a dat premierul vreo cifra exacta? Ce a spus premierul putea spune orice economist care a facut cursuri de modelare macroeconomica si macroeconomie

Premierul a spus ca ESTIMEAZAca va fi o crestere economica in Q3 (a spus ca daca va fi crestere in q3 si nu am fost in recesiune se retrage celalalt contracandidat?) pornind de la urmatoarele aspecte:

1.Prognoza Comisiei Europene de toamna din 4 nov 2014 arata 1% crestere economica in Q3 si 1,6% in Q4 cele mai mari cresteri economice trimestriale din UE. Rareori CE greseste atat de mult incat de la +1% sa ajungi la minus.

2. Comunicatele INS arata cresteri comparative fata de anul trecut la productia industriala, comertul cu amanuntul, exporturi ...... comunicatele sunt publice si arata evolutii pozitive

3.orice student de an 2 care are minime cunostinte de modelare macroeconomica cunoaste ca atunci cand se introduce q3 cu plus 1% cum arata CE probabilitatea ca q1 sa treaca de pe minus 0,1% la 0 sau la plus este de 99%. Este o metodologie comuna la nivelul UE folosita de Eurostat dar si de INS prin care in modelul de ajustare sezoniera DEMETRA atunci cand se introduce o noua valoare in seria de date se reajusteaza seria din urma cu cateva trimestre. A se vedea CAIETUL DE STUDII 34 din 2014 de pe www.bnro.ro Caiet de studii nr.34/ 2014 Estimarea și prognoza dinamicii PIB și ale componentelor PIB prin modelul cu factori comuni dinamici. Aplicație pentru România

4. Modelele macroeconomice nu sunt folosite exclusiv de INS, BNR, CNP s.a. Modele macroeconomice sunt folosite si de bancile comerciale, facultati economice, institute de cercetare", explica Socol.

Deocamdata nu este clar de unde a avut premierul cifrele transmise public miercuri seara, dar daca au ajuns din surse ale INS, legea Statisticii a fost grav incalcata.

Codul de Bune Practici al Statisticilor Europene, deci al Eurostat spune: "Indicatorul 6.7: Toti utilizatorii au acces egal si simultan la publicarile de date statistice. Orice acces privilegiat anterior publicarii acordat utilizatorilor externi este limitat, controlat si adus la cunostinta publicului. In cazul in care se produc scurgeri de informatii, dispozitiile privind accesul anterior publicarii se revizuiesc pentru a garanta impartialitatea".

Ramane de vazut ce va anunta vineri Statistica si daca cifrele comunicate de premier "se pupa" cu cele pe care le va anunta institutia condusa de Tudorel Andrei.