In ultimii cinci ani, au disparut doua treimi din edituri si numarul angajatilor din industria cartii s-a redus cu aproape 50%, in Romania. Aceasta este una dintre concluziile Conferintei nationale a editorilor si difuzorilor de carte din Romania, care s-a desfasurat in perioada 7-8 noiembrie la Sinaia, anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro de Federatia Editorilor din Romania.

Potrivit editorilor, industria cartii a ajuns in Romania la cel mai jos nivel de dupa 1990. "In anul 2013, din cele 1.420 edituri care au rezistat recesiunii economice, crizei lecturii si interventiei haotice a statului in domeniu, 898 (63,2%) n-au produs mai mult de 10 titluri si doar 45 de case si grupuri editoriale au trecut de 100 de aparitii. Piata de carte nu valoreaza mai mult de 90-100 milioane euro (la pretul de coperta), incluzand aici manualele si editiile de chiosc (carte +ziar). Practic, la noi se cumpara o carte pe an pentru fiecare locuitor, in timp ce in tarile vestice media este de 7 ori mai mare", se arata in comunicat.

Cele mai importante cauze care contribuie la o piata subdezvoltata a cartii in Romania sunt nivelul scazut al puterii de cumparare in randul populatiei, problemele sistemului de distributie (mai ales diminuarea 'tragica' a numarului de librarii), lipsa strategiilor si programelor guvernamentale in domeniul industriei editoriale, carentele cadrului legislativ, esecul sistemului de invatamant de a stimula lectura, valorile, educatia, sustin editorii.

Editorii prezenti la conferinta au aratat ca, in majoritatea tarilor europene, exista strategii si programe de stat pe termen lung pentru asigurarea unui cadru normativ, institutional, managerial si financiar adecvat dezvoltarii industriei editoriale si culturii scrise. In Romania, "statul se margineste sa subventioneze (prin ministerul Culturii si ICR) principalele targuri de carte din tara, precum si standurile nationale la unele manifestari internationale, iar prin AFCN sa acorde sume nesemnificative, printr-un sistem greoi si birocratic unor proiecte editoriale de multe ori discutabile", avertizeaza editorii.

O concluzie a conferintei a fost ca, "in Romania, dupa 2009, statul a abandonat cultura scrisa si industria cartii, desi in Uniunea Europeana trendul este exact invers. Bugetele pentru sprijin editorial si pentru biblioteci au fost drastic diminuate si se repartizeaza discretionar, anacronicul timbru literar, unic in lume, continua sa fie incurajat de autoritati ca un 'bir' privat pe spinarea cititorilor si editorilor. In paralel, suma echivalenta a 100 de euro, prevazuta in Legea nr. 315/2006 ca drept al cadrelor didactice de a achizitiona carti si mijloace informatice, nu s-a mai acordat din 2010, dar a reaparut in regim de urgenta zilele acestea, marita la 160 euro/cadru didactic, avand cu totul alta destinatie: participarea la activitati de pregatire pe un proiect european de formare profesionala derulat de MEN, fara insa a se mai cere decontarea ei".

Editorii sustin ca "o lovitura data breslei cartii a fost si este proiectul actual al noilor manuale. Blocat timp de 7 ani de ministerul educatiei, el a fost reluat anul trecut printr-un simulacru de licitatie, incheiata pagubos in 2014 atat pentru ofertanti, cat si pentru elevii de clasele I si a II-a, care nici la ora actuala nu au manuale noi pe banci".

In comunicatul remis HotNews.ro, Federatia Editorilor mentioneaza ca "participantii la Conferinta editorilor si difuzorilor de carte din Romania au constatat ca au propuneri, idei, solutii, care se pot concretiza in programe si masuri doar in dialogul cu autoritatile centrale si locale, cu societatea civila, cu publicul cititor".

In acest sens, "Conferinta a desemnat un grup de lucru format din reprezentantii asociatiilor organizatoare ale evenimentului, care va centraliza toate initiativele si le va structura pe cateva teme principale: imbunatatirea cadrului legislativ si promovarea unei legi a cartii, cu accent pe strategii, programe si sprijin din partea statului si a colectivitatilor; gasirea de solutii pentru imbunatatirea sistemului de distributie, inclusiv pentru cel destinat cartii scolare; resuscitarea dialogului specialistilor din edituri cu ministerul educatiei pentru corectarea deficientelor din proiectul noilor manuale".

La Conferinta nationala a editorilor si difuzorilor de carte din Romania au participat 54 de editori si librari din toata tara. Evenimentul a fost organizat de Federatia Editorilor din Romania, in colaborare cu Organizatia Patronala AGORA a societatilor pentru difuzarea tipariturilor si a altor bunuri culturale.