Guccifer, celebrul hacker roman care a ajuns pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume dupa ce a spart conturile de e-mail ale unor personalitati americane precum George W. Bush, Colin Powell si membri ai familiei Rockefeller, dar si pe cel al lui George Maior, seful SRI, afirma, intr-un interviu acordat New York Times din inchisoarea din Arad, unde ispaseste o pedeapsa de 7 ani, ca i se pare exagerata pedeapsa sa, in conditiile in care nu a cerut niciodata niciun ban de la victimele sale.

"E greu sa fii un hacker, dar e si mai greu sa iti stergi urmele", spune acesta. El a explicat ca numele sau este o combinatie intre "stilul lui Gucci si stralucirea lui Lucifer".

Ziaristii americani au descoperit cu uimire ca Marcel-Lehel Lazar este un fost sofer de taxi, ajuns somer, in varsta de 43 de ani. Fara expertiza in computere si fara echipamente sofisticate, avand la dispozitie cu PC NEC si un telefon Samsung, s-a folosit de informatii gasite pe web pentru a sparge conturile acestor persoane.

Procurorul care s-a ocupat de caz, Viorel Badea, spune ca Lazar a cautat pe net informatii despre victimele sale si dupa aceea a ghicit pur si simplu raspunsul la intrebarile de securitate. "E doar un roman amarat care a vrut sa fie faimos", explica acest procuror.

Lazar a avut nevoie de sase luni pentru a ghici raspunsul corect si a patrunde in contul Corinei Cretu, politicianul roman care i-a trimis poze in bikini fostului seccretar american de stat Collin Powell.

Pentru a-si acoperi urmele, si-a lansat majoritatea atacurilor prin intermediul unui server proxy din Rusia, crezand ca isi va acoperi urmele in Romania, unde avea deja cazier dupa ce a spart contul de Facebook al unor starlete, cu numele Micul Fum.

Lazar s-a speriat in momentul in care George Maior, seful SRI, a anuntat ca autoritatile il vor prinde in curand pe cel mai cautat hacker in SUA. Lazar spune acum, din inchisoare, ca a fost socat de faptul ca Maior l-a descris ca fiind "Micul Guccifer", crezand ca acesta a facut legatura intre Guccifer si Micul Fum.

Intrat in panica, a decis sa distruga probele si a spart cu un topor computerul si telefonul, in curtea casei sale din Sambateni. "Stiam ca vin dupa mine. Al saselea simt imi spunea ca sunt inconjurat. Pierdeam controlul asupra situatiei".

In realitate, autoritatile nu aveau idee cine este Guccifer. Maior a declarat, pentru NYT, ca nu stia ca Guccifer era aceeasi persoana ca Micul Fum si l-a numit "micul Guccifer" pentru a "minimiza aura sa de om de neprins". Autoritatile, spune Maior, nu stiau nici macar ca Guccifer era roman.

"Era limpede ca a patruns in mailul meu. A vrut sa dovedeasca ceva. Am luat totul in serios", a continuat seful SRI.

Ajutati de investigatori americani, care il cautau in zadar pe Guccifer for de luni de zile, anchetatorii romani l-au localizat rapid pe Lazar.

Acesta spune acum ca ar fi putut sa-si acopere mai bine urmele daca ar fi avut mai multi bani, pentru un computer mai puternic, spre exemplu.

"Desigur, as fi putut sa fur bani de la el. Nu am facut-o. Nici macar un singur dolar", spune acesta, distantandu-se de legiunile de conationali care au facut din Romania unul dintre liderii globali in fraudele pe internet.

SUA a trimis anchetatori pentru a se interesa cum a reusit sa intre in conturile unor americani atat de puternici.

Hackerul roman le-a citit ziaristilor americani o foaie cu un potpuriu de teorii ale consipiratiei despre atacurile din 11 septembrie, moartea printesei Diana si pretinse planuri pentru un atac nuclear in Chicago in 2015: "Lumea este condusa de un grup conspirationist denumit Consiliul Iluminatilor, oameni foarte bogati, familii nobile, bancheri si industriasi din secolele 19 si 20".

"O.K., am incalcat legea, dar sapte ani intre-o inchisoare de maxima securitate? Nu sunt un criminal sau un hot", spune el, inainte de a adauga: "Ceea ce am facut a fost corect, desigur".