BEC contrazice inca o data MAE si sustine ca exista temei legal pentru infiintarea de NOI sectii de vot in strainatate

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 11 noiembrie 2014, 23:24 Actualitate | Esenţial


Biroul Electoral Central a raspuns marti solicitarii inaintate de Ministerul Afacerilor Externe prin care i se cere sa analizeze posibilitatea de infiintare de noi sectii de vot in strainatate. BEC a transmis MAE ca a raspuns deja direct acestei solicitari in data de 7 decembrie si ca isi mentine pozitia prezentata anterior. BEC arata astfel ca exista temei legal pentru infiintarea de noi sectii de vot in diaspora pentru turul II al alegerilor prezidentiale.

Ministrul de Externe Teodor Melescanu a anuntat marti, dupa sedinta de Guvern, ca va solicita Biroului Electoral Central sa analizeze daca se pot organiza noi sectii de votare in diaspora.

Biroul Electoral Central a transmis vineri seara un comunicat de presa in care arata ca Ministerul Afacerilor Externe are baza legala pentru a deschide sectii noi de votare in strainatate, invocand o hotarare pe care a dat-o marti, 4 noiembrie.

Precizarea BEC a venit dupa ce vineri dupa-amiaza Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe in fucntie saptamana trecuta, a anuntat ca MAE nu va deschide noi sectii de votare in diaspora, in ciuda numeroaselor cereri venite din partea cetatenilor romani aflati in tari in care exista comunitati mari, cum ar fi in: Franta, Marea Britanie, Italia Germania sau Spania. BEC explica in comunicat faptul ca propria hotarare de marti oferea baza legala pentru ca Ministerul de Externe sa infiinteze noi sectii de vot.

BEC explica faptul ca hotararea de marti interpreteaza legea 370/2004 in sensul in care sintagma "aceleasi liste de alegatori" de la primul tur se refera la sectiile de votare din tara. Cu alte cuvinte, BEC arata ca numarul sectiilor de votare din strainatate nu poate fi conectat cu listele de vot, ceea ce inseamna ca Ministerul de Externe putea organiza in turul doi oricate sectii de votare noi ar fi fost necesare pentru desfasurarea in bune conditi a procesului de vot.

In ciuda faptului ca BEC a oferit inca de marti baza legala pentru deschiderea de noi sectii in strainatate, ministrul de Externe, Titus Corlatean a anuntat vineri ca nu se vor deschide alte sectii de vot in afara celor 294 de existente la primul tur
 • Comunicatul integral BEC
Astazi, 11.11.2014 ora 08,30 a avut loc, la sediul Biroului Electoral Central, o noua intalnire cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe si ai Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate nr. 48.

Au participat, din partea Ministerului Afacerilor Externe, domnul ministru Teodor-Viorel Melescanu, domnul secretar de stat Radu Podgorean si domnul secretar general Sorin Moise. Din partea Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate nr. 48 au participat domnul presedinte-judecator Iulian Panait si doamna loctiitor-judecator Andra Monica Asanica.

In urma intalnirii, Ministerul Afacerilor Externe a transmis Biroului Electoral Central adresa nr. F/8828/11.11.2014, care a fost inregistrata sub nr. 1551/C/BEC/P/2014 din 11.11.2014.

In sedinta Biroului Electoral Central din 11.11.2014 ora 16,00, au fost analizate si supuse votului Biroului Electoral Central propunerile si solicitarile formulate de Ministerul Afacerilor Externe prin adresa mai sus mentionata, stabilindu-se urmatoarele:

Cu privire la pct. I din adresa nr. F/8828/ 11.11.2014, Biroul Electoral Central a luat act de masurile organizatorice dispuse de Ministerul Afacerilor Externe pana la acest moment.

Referitor la solicitarea de a se analiza "posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale sectiilor de votarea care nu se prezinta in ziua votului sa poata fi inlocuiti cu persoanele propuse de MAE", Biroul Electoral Central si-a mentinut punctul de vedere comunicat anterior Biroului electoral pentru sectiile de votare clin strainatate nr. 48, prin adresa nr. 1444/C/BEC/P/2014 din 07.11.2014, in situatia invocata fiind aplicabile dispozitiile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, precum si cele ale art. 2 din Decizia Biroului Electoral Central nr. 125/D/2014 privind unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Presedintelui Romaniei din anul 2014 la sectiile de votare din strainatate.

In ceea ce priveste propunerea ca in tabelul electoral sa fie completate doar rubricile referitoare la nume si prenume, CNP si localitatea de domiciliu, Biroul Electoral Central a constatat ca modelul tabelelor electorale se regaseste in anexa 2 a Hotararii de Guvern nr. 709/2014 pentru aprobarea modelului copiei de pe lista electorala permanenta, a modelelor tabelelor electorale si a mode/ului declaratiei pe propria raspundere care vor fi folosite la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2014 si, in consecinta, orice modificare a continutului acestuia poate fi facuta, conform dispozitiilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, doar printr-un act normativ cu cel putin aceeasi forta juridica, astfel ca propunerea Ministerului Afacerilor Externe excedeaza competentei Biroului Electoral Central reglementata de art. 17 din Legea nr. 370/2004, republicata.

Referitor la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe sub aspectul precizarii de catre Biroul Electoral Central a posibilitatii legale "ca unele sectii de votare sa isi desfasoare activitatea la al doilea tur de scrutin la alte adrese, fara schimbarea numarului sectiei de votare si a celorlalte elemente constitutive", mentionam ca, potrivit prevederilor art. 12 alin. (3) din acelasi act normativ, organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate reprezinta o atributie exclusiva a Ministerului Afacerilor Externe, astfel incat orice solicitare in sensul celor aratate excedeaza competentei Biroului Electoral Central reglementata de art. 17 din Legea nr. 370/2004, republicata.

In ceea ce priveste pct. III al adresei nr. F/8828/11.11.2014 Biroul Electoral Central face urmatoarele precizari:

La adresa anterioara a Ministerului Afacerilor Externe, purtand nr. F/8613/5.11.2014, transmisa la Biroul Electoral Central prin intermediul Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate nr. 48 si avand acelasi obiect, respectiv solicitarea de a se preciza daca Hotararea nr. 4H/2014 "permite emiterea, in conditii de legalitate, a unui ordin de completare a listei sectiilor de votare din strainatate", Biroul Electoral Central a raspuns in mod direct Ministerului Afacerilor Externe prin adresa nr. 1391/C/7.11.2014 si isi mentine punctul de vedere exprimat prin aceasta adresa.

Comunicatele emise de Biroul Electoral Central reprezinta pozitia oficiala a acestuia si un mijloc de a aduce la cunostinta publica hotararile si deciziile adoptate de acest organism colegial, in limitele atributiilor sale legale.

Nota: Textul integral al adreselor nr.1391/C/BEC/P/07.11.2014 si respectiv nr. 1444/C/BEC/P/07.11.2014 ale Biroului Electoral Central mentionate poate fi consultat la adresa de internet www.bec2014.ro (sectiunea Ordinea de zi - Lucrari solutionate).

PRESEDINTE,
judecator Veronica Nastasie
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15191 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Atunci mai multe stampile macar (Marţi, 11 noiembrie 2014, 23:35)

  nemanipulabila [utilizator]

  Sectiile de votare diaspora - am vazut cum sta treaba, e ca naiba, nu stiu daca mai e timp. Dar de ce nu maresc nr de STAMPILE /cabine in alea actuale? Sa nu-mi zici ca si aici ii incurca legea sau ca nu pot pune acolo inca 2-3 placaje sa faca mai multe cabine si deci atunci macar mai multe stampile!
  • -25 (29 voturi)    
   pot face 1000 de sectii, inutil (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 0:14)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui nemanipulabila

   dupa seara asta nu stiu cati mai vor sa voteze cu genialul din Sibiu
   • +15 (15 voturi)    
    La cat de (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 8:09)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    superficiali sunteti, ma mir ca stiti sa stati in fund.
    Si ilici a vorbit frumos si langa el a crescut cancerul.
    Ce sa inteleg?
    Ca voua va place sa fiti agresati sexual in timp ce ti se spun povesti cu Alba ca Zapada?
    Omule, tu in afara de ura mai ai ceva in suflet?
    In afara de rahat, mai ai si creier?
    Am uitat, astea sunt intrebari retorice!
    • +2 (8 voturi)    
     O parere (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 9:12)

     AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Asa este, si Ilici a vorbit frumos. Dar faptul ca langa el a crescut cancerul nu este o dovada a faptului ca daca nu sti sa vorbesti langa tine o sa creasca margarete. Eu cred ca neamtul ar fi trebuit sa fie mai incisiv.... daca nu a gasit motive sa critice decat timid guvernul Ponta atunci ne putem gandi ca nu vede pur si simplu oportunitatile pe care le are... si atunci ce fel de presedinte o sa fie daca o sa ezite vreodata in fata oportunitatilor pe care tara asta le-ar putea avea? Problema este ca dreapta a avut un candidat prea slab...cred ca mai bun era Antonescu sau Ungureanu si neamtul prim ministru sau oricum undeva in partea administrativa.
     • +9 (9 voturi)    
      Nu stii sa vorbesti... (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 10:51)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

      Johannis n-a dovedit ca nu stie sa vorbeasca, ci ca e nitel nepregatit. Faptul ca nu are o atitudine de golanas de cartier, ca nu vorbeste in paralel cu altii, ca nu face glumite de doi lei, nu inseamna ca nu stie sa vorbesca.

      In tarile cu apa calda asha se dialogheaza: calm, asezat, neagresiv.

      Cit despre vot, parerea mea e ca orice om cit de cit informat si cu IQ supraunitar voteaza tot cu Johannis si dupa emisiunea asta. Oricind e mai bun unul usor nepregatit decit cu aparatorul mafiei generalizate din Romania. Da, dreapta a avut un candidat slab, dar daca iese Ponta, Romania se reintoarce in anul de gratie 2003 cind Rodica Stanoiu, ministrul justitiei la acea vreme, cerea voie in sedinta de guvern sa dea drumul la dosarul Flota. Asta e Romania lui Ponta, o tara unde justitia se face de la guvern sau de la partid.
     • +8 (8 voturi)    
      Antonescu nu putea fi (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:37)

      urob [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

      era prea preocupat cu USL-ul.
      Si cincer : cum poti sa il compari pe Ungureanu cu Antonescu?
      e o distanta de la cer la pamant intre ei: unul un profesor mediocru de liceu si celalat fost cadru universitar.
      MRU s-a rata in politica si ,daca as putea, i-as recomanad sa se intoarca la catedra.Cred ca ar face treaba muult mai buna acolo.In politica noastra inca nu e loc de Havel-i .Deja se vede ce cere piata : Antonesti si Ponta-ci.Vedem duminica care vine daca si un "dalmatian" ca KI nu e deja prea sofiticat pentru "mandrul popor raman"
   • +11 (11 voturi)    
    Domnule Der Die Das (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 8:53)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    De ce sunteti ipocrit ? Adica dumneavostra erati un simpatizant al lui Johannis , pe care doreati sa-l votati si ieri v-ati razgandit ?
    Sunteti de fapt un vechi pontac , nu-i asa ?
   • +5 (5 voturi)    
    citeste-l pe Caragiale; amice ... (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 10:32)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    decit un mincinos dovedit de t+1 ori de toata lumea , mai bine un genial fie si doar din prisma faptul ca nu minte ca si chistocul .

    Daca la turul 1 ar fi putut vota toti cei care ar fi vrut sa voteze din diaspora sigur mincinosul n-avea mai mult de 34%.
 • +21 (21 voturi)    
  Abia după vot (Marţi, 11 noiembrie 2014, 23:35)

  CititorulComentator [utilizator]

  Se vor pune de acord că există temei legal...
  • +16 (16 voturi)    
   democratia trebuie aparata cu orice pret (Marţi, 11 noiembrie 2014, 23:53)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   Sper sa ajunga la inchisoare toti cei care au incalcat drepturile cetatenilor!

   https://www.facebook.com/notes/monica-macovei/pl%C3%A2ngere-penal%C4%83-vot-2-noiembrie-2014/810023639043651
  • +7 (7 voturi)    
   asa este ! (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 9:29)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   Dupa vot, politicienii imbracati in toate culorile, isi vor dezbraca haina minciunilor electorale, isi vor da mainile ca niste vechi tovarasi si isi vor continua, impreuna, jaful cel de toate zilele asupra noastra.

   Noi cu ce ne vom alege ? Cu aceiasi mizerie politicianista, cu aceleasi intrebari stupide de genul, de ce ne merge si mai rau si cu aceiasi lehamite.

   Nimic nou sub sare ! Ticalosia sistemului parlamentarist a dat in metastaza dictaturii si astfel capcana s-a inchis.
   Pregatiti-va portofelele ponosite ! Aceleasi maini nesatule va vor cotrobai prin ele.
 • +26 (26 voturi)    
  fara cuvinte (Marţi, 11 noiembrie 2014, 23:38)

  fit [utilizator]

  Melescanu si Ponta sa se retraga din politica.
 • +26 (26 voturi)    
  Fac pe prostii (Marţi, 11 noiembrie 2014, 23:38)

  nano2k [utilizator]

  Tot cer acelasi lucru de la BEC, pana o sa reuseasca sa priceapa ca SE POATE o sa spuna ca nu mai este timp pt asa ceva.
  • +1 (1 vot)    
   Popo(r)ul ii vrea ! (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:39)

   urob [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   batranul securist si micul Ceausescu nu se lasa asa usor datai afara !
   nici nu au pus bine mana pe ciolan si tu ii vrei plecati!?
   • +1 (1 vot)    
    Raspuns (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:44)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui urob

    Sigur ca ii vreau plecati.
    Pot sa vreau, nu? :)
 • +22 (22 voturi)    
  E clara intentia de frauda ! (Marţi, 11 noiembrie 2014, 23:49)

  MenInBlack [utilizator]

  Ar trebui sa se autosesizeze cineva si sa deschida niste dosare de cercetare penala.
  Repet Domnule Ponta : ati facut acea greseala grosolana de care v-ati temut, ati fraudat alegerile in vazul lumii. Ati umilit zeci de mii de cetateni romani !
  Demisia ar fi rezonabila, dar nu suficienta.
  Normal ar fi sa iesiti din cursa Prezidentiala...
  Dar cum cuvantul ''normal'' va lipseste din vocabular...ramane demiterea prin vot !
  Eu refuz sa angajez prin vot un delapidator comunist disperat si arogant, asta a fost ultima picatura !
  Voi vota Iohannis din convingere, pentru ca vreau un Presedinte normal, echilibrat si cu bun simt.
  • +1 (1 vot)    
   plangere penala (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:40)

   urob [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

   Deja Macovei a facut plangere penala impotriva acestor specimene(Corlateanu inclus).
   De asemeni si alte persoane au facut acelasi lucru.
   Cine a fost impiedicat sa voteze in strainatate poate face si el acelasi lucru.Un minim de asistenta juridica este oferita de d-na Macovei si echipa ei.
 • +16 (16 voturi)    
  CAT de nesimtiti pot fi trupa lui PONTA (Marţi, 11 noiembrie 2014, 23:55)

  alex4321 [utilizator]

  CAT de nesimtiti pot fi astia din trupa lui PONTA

  BEC-ul e format din JUDECATORI AI CURTII SUPREME
  si e AUTORITATEA SUPREMĂ A ALEGERILOR


  JUDECATORII DE LA BEC - ii spun CLAR
  trupei de mascarici
  mincinosi ai lui Ponta, A DOUA OARA IN 5 zile
  ==============================
  CA E LEGAL SA INFIINTEZI NOI SECTII
  ==============================

  SI mascarici ca Ponta, Melescanu, Corlateanu,
  Sova, Dragnea continua in
  VAZUL UNEI TARI INTREGI
  sa le spuna unor oameni dintre care MULTI au de 10 ori
  mai multa scoala ca toti ei la un loc
  =================================
  CA E ILEGAL SA INFIINTEZI NOI SECTII DE VOTARE
  =================================

  LAsandu-i in plata lor pe acesti trepadusi mincinosi

  1.
  Totusi Ce nu inteleg este
  DE CE BEC-ul ca autoritate ELECTORALA
  NU II SOMEAZA SA RESPECTE LEGEA si de ce nu le face o PLANGERE PENALA acestor trepadusi
  pentru obstructionarea votului ?

  2. DE CE avea nevoie BEC-ul de 5 zile
  sa REPETE mesajul de VINERI
  si de ce a avut nevoie de alte 5 zile dupa
  PRIMUL TUR pana sa dea PRIMUL comunicat?

  E clar ca LUCRURILE SUNT TULBURI
  si la BEC...
  • +7 (7 voturi)    
   pentru alex (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 8:59)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Corect ! Sunt tulburi si la BEC.
   De ce BEC nu a aprobat prelungirea votarii?
   Doar este lagala acesta prelungire!
  • -3 (3 voturi)    
   Spunerea clara se face (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 10:23)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   printr-o hotarare,cu numar,data si semnaturi,nu printr-un comunicat de presa,care spune ceva dar nu are putrre juridica!!!
 • +12 (12 voturi)    
  one word : (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 0:12)

  Withdrawal [utilizator]

  FRAUDA !!!
 • +11 (11 voturi)    
  Propunere (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 0:26)

  geag [utilizator]

  Daca nu pot in strainatate poate reusesc sa mai faca citeva pe linga penitenciare.Macar atita "bunavointa". Vorba lu' SOV "investiti in viitorul dvs"
 • +8 (8 voturi)    
  "Candidatul acoperit"Melescanu,pionul l'u WcP (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 5:18)

  Plagarus [utilizator]

  Ce panarame de "cinstiti " fac jocurile in RO,in dispretul unor elementare reguli democratice,doar.doar scapa derbedeul sef de anchetele penale ce-l asteapta !
 • +5 (5 voturi)    
  Orice ar spune..... (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 8:16)

  gica43 [utilizator]

  ...toate "BEC-urile"din lume,cele 4 milioane de ...zombii cu drept de vot vor urma,neclintiti de nimeni si de nimic,psd-ul !!!
 • +5 (5 voturi)    
  Guvernul handicapatilor !!! a retardatilor. (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 9:33)

  andreesanu [utilizator]

  Intr-o tara cu un guvern normal devine obligatoriu raspunsul BEC si se trece la actiune.
  Cum interesul PSD+UNPR+PC este sa blocheze diaspora la votarea presedintelui orce actiune ce poate
  aduce voturi contracandidatului este moarta din fasa.
  PSD se vrea partidul stat ,care sa mute tot ce misca in ograda lui,este partidul care vrea sa transforme tara in mosia PSDlui.
  Au mai vrut odata in guvernarea Nastase sa transforme Romania in mosia PSD ,nu v-a ajuns ????,nu v-a fost destul ,ce mai asteptati romani ???
 • +3 (3 voturi)    
  Anularea alegerilor (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 10:09)

  Trojan.H [utilizator]

  Singura solutie.
  • -4 (4 voturi)    
   Da,sa-l mai suportam (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 10:24)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   pe Base si-n sarbatori,ca nu ne-a stricat destul viata,sa ne strice si bucuria sarbatorilor!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Codul Penal articolul 387 Frauda la vot (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:28)

  Anca-Popescu [utilizator]

  In Codul Penal: http://www.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=Wpo7d56II/Q= articolul 387 Frauda la vot, spune clar: ca orice vot multiplu se pedepseste cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani sau cu amenda si interzicerea unor drepturi. Daca avem un asemena articol, dupa ce mai avem nevoie de o declaratie pe proprie raspundere?

  De asemenea, in consitutia Romaniei, este garantat dreptul la vot. Cum este garantat daca actuala guvernare nu suplimenteaza nr. de sectii si/sau prelungirea orelor de votare dat fiind experienta din turul 1?
 • +1 (1 vot)    
  Ponta nu vrea sa voteze toti romanii. (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 12:26)

  vali47 [utilizator]

  Daca s-ar face un sondaj corect s-ar vedea ca numai un procent de 10% din numarul de votanti nu merg la vot.Puterea,prin informatiile ce le are,impiedica sa voteze,pe cei care nu voteaza cu Ponta.Crede cineva ca Melescanu sa dus in gasca lui Ponta fara niste informatii privind diaspora?80%din ofiterii SIE din diaspora sunt fostii securisti ai lui Ceusescu,cu sarcini ce fac romanii plecati peste granita.Nu-i mai omoara,dar ii fac sa nu-si mai doreasca sa fie romani.Din 3 milioane de romani sa voteze 160 de mii,sa te lauzi cu asta si sa spui ca asa a fost si pana acum,este clar nivalul de democratie a Guvernului Ponta.Daca ajunge si Presedinte,sa vedeti obraznicie!Se va lauda ca este singurul votat de o majoritate!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by