Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) isi exprima dezaprobarea, intr-un comunicat de presa trasnmis marti, fata de implicarea sa nedorita in campania electorala. Reactia IICCMER vine dupa ce duminica ACL a criticat mesajul transmis de Victor Ponta cu ocazia implinirii a 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, trecand in revista esecul unor proiecte dedicate memoriei comunismului.

IICCMER raspunde criticilor formulate in comunicatul Aliantei Crestin-Liberale (ACL) care privesc activitatea institutului si a presedintelui sau executiv, Radu Preda, venit la conducerea institutiei dupa ruperea USL isi demisia liberalului Andrei Muraru, aratand ca noul presedinte "nu a fost si nu este membru in niciun partid".

"Provenind din mediul academic, promotor al unor directii noi de cercetare, recunoscute in tara si la nivel international, presedintele executiv al IICCMER nu promoveaza abordarea partinica a istoriei recente si se pronunta ferm impotriva oricarei tentative de politizare" arata IICCMER.

Comunicatul integral transmis de IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a luat cu surprindere la cunostinta de implicarea sa nedorita in campania electorala. IICCMER doreste sa raspunda la criticile formulate in comunicatul Aliantei Crestin-Liberale (ACL) care privesc activitatea Institutului si a presedintelui sau executiv, dl Radu Preda:

  • Inainte de orice, contrar acuzatiei, dl Radu Preda nu a fost si nu este membru in niciun partid. Provenind din mediul academic, promotor al unor directii noi de cercetare, recunoscute in tara si la nivel international, presedintele executiv al IICCMER nu promoveaza abordarea partinica a istoriei recente si se pronunta ferm impotriva oricarei tentative de politizare.
  • Apoi, referitor la infiintarea unui Muzeu al Comunismului din Romania in Capitala, IICCMER a derulat in ultimele luni o sustinuta campanie pe aceasta tema in colaborare cu Adevarul, adunand opiniile istoricilor, sociologilor, muzeografilor, filologilor, teologilor, a fostilor detinuti politici, artistilor, studentilor si ale societatii civile in general. La finalul campaniei, in cateva zile, urmeaza sa sintetizam rezultatele si sa le anexam proiectului de Hotarare de Guvern privind primii pasi in derularea acestui proiect de interes national. De altfel, actualul presedinte executiv si-a anuntat de la inceputul mandatului dublul scop in fruntea IICCMER: depolitizarea activitatii Institutului si infiintarea la Bucuresti a Muzeului Comunismului din Romania.
  • Cat priveste proiectul memorial de la fosta puscarie politica din Ramnicu Sarat, Guvernul nu a taiat banii aferenti, ci i-a alocat, asa cum prevede bugetul IICCMER pe 2014. Mai mult, s-au demarat procedurile de licitatie in vederea achizitionarii de servicii de consultanta si proiectare de specialitate pentru Memorialul de la Ramnicu Sarat.
  • Referitor la deja celebra "lista a celor 35" de prezumati tortionari, atat fostul Presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER, dl Vladimir Tismaneanu, cat si cel din prezent, dl Dinu Zamfirescu, au aratat ca, in fapt, a fost vorba despre un exercitiu de expunere mediatica. Dovada ca dintre cei 35, pana in prezent doar pentru 5 s-au putut intruni conditiile sesizarii penale. Justitia nu este o chestiune de imagine, ci de fapte. IICCMER continua cercetarile legate de alte fapte penale si nu a incetat nicio clipa sa lucreze pentru aducerea celor vinovati in fata instantei. De altfel, in scurt timp, IICCMER va publica si alte nume din ¬lista de 35¬ si va dovedi ca aceasta lista nu a fost fundamentata stiintific. Actuala echipa a intensificat investigatiile arheologice, stiut fiind faptul ca ultimii martori ai crimelor comunismului sunt pe cale de disparitie.
  • Legat de cazul Ursu, regretam ca se exploateaza suferinta unui om. Inca de la inceputul protestului acestuia, IICCMER si-a exprimat public punctul de vedere cu privire la necesitatea aducerii in fata Justitiei a celor care se fac vinovati de crime in numele ideologiei comuniste. Scopul protestului a fost atins prin publicarea ordonantei Procurorului General prin care se infirma NUP-urile pronuntate in cazul Gheorghe Ursu si in alte cazuri privind crimele comunismului.
  • Nu in ultimul rand, legat de acuza de a nu organiza nimic referitor la marile momente istorice, IICCMER a organizat si va organiza si anul viitor o serie intreaga de manifestari educative: dezbateri, scoli de vara, concursuri etc. Miercuri, 12 noiembrie, incepe conferinta internationala "Dupa un sfert de veac (1989-2014). Victime, memorie si justitie". Participa specialisti in istoria comunismului din tara si din strainatate care vor aborda aspecte definitorii ale trecutului recent, metode de cercetare, problematica tranzitiei si a justitiei, tema politicilor de memorie, implicatiile culturale, religioase si sociale.
  • In final, IICCMER reitereaza apelul lansat si pe durata campaniei pentru europarlamentare de a nu se trata tema comunismului cu superficialitate si cinism. Suferinta milioanelor de oameni nu se poate constitui in capital electoral pentru nimeni. La doua decenii si jumatate de la recastigarea libertatii, este momentul sa producem proba folosirii ei responsabile. Ar fi o minima reverenta fata de cei care au platit cu viata pentru ca noi sa ne bucuram de pluralism si de toate virtutile statului de drept.