Noul ministru al Afacerilor Externe Teodor Melescanu a anuntat marti ca Guvernul a suplimentat bugetul MAE cu 1,5 milioane de lei din fonduri de rezerva pentru a asigura desfasurarea in conditii bune a celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale in diaspora. Printre masurile practice luate de minister pentru evitarea problemelor intampinate la primul tur, se numara trimiterea numarului maxim se stampile de vot si cabine de vot, 7 potrivit legii, la fiecare sectie, si suplimentarea personalului din sectii cu circa 120 de oameni. Totodata, Melescanu a precizat ca va solicita Biroului Electoral Central sa analizeze daca se pot organiza noi sectii de votare in diaspora.

Suplimentarea cu 1,5 milioane de lei din fonduri de rezerva, suma care se adauga celei acordate pana acum, va permite MAE "sa ne realizam obiectivul proritar, de a asigura in cele mia bune conditii al doilea tur de scrutin in strainatate", a precizat noul sef al diplomatiei romane.

Melescanu a tinut sa sublinieze ca "nu MAE organizaeaza alegerile, Biroul Electoral Central impreuna cu Biroul Electoral pentru Strainatate sunt responsabile pentru organizarea alegerilor", adaugand ca MAE a actionat si actioneaza exclusiv in temeiul legii" si ca "va aplica neintarziat orice decizii BEC tinand cont de legislatia in vigoare si in cazul in care deciziile BEC ne indica clar ce avem de facut".

Printre masurile luate de MAE pana acum se numara:

  • Formularul declaratiei pe propria raspundere este disponibil pe site-ul MAE de unde poate fi descarcat si completat in avans, urmand doar sa fie semnat in fata comisiei electorale din sectia de vot;
  • MAE este in curs de asigura materiale suplimentare pentru sectii: vom trimite maximum de stampile si maximum de cabine, potrivit legii maxim 7;
  • MAE a pus la dispozitia Biroului Electoral pentru Strainatate o lista cu personal MAE - 800 de persoane - disponibil pentru a fi folosit duminica. Biroul Electoral pentru Strainatate a selectat o lusta cu aproximativ 120 de persoane,  "considerand ca sunt suficiente pentru buna desfasurare a votului";

MAE a discutat marti cu BEC, discutia finalizandu-se cu solicitarea ca MAE sa trimita in scris alte propuneri pe care ministerul le are pentru o una desfasurare a scrutinului in strainatate. Melescanu a precizat ca MAE va propune ca simplificarea detaliilor din lista electorala si informarea cetatenilor romani din dispora despre toate masurile de vot precum si invitarea lor se prezinte la vot de la primele ore ale dimineatii.

Intrebat despre deschiderea de noi sectii de votare in strainatate, Melescanu a raspuns ca "trebuie sa analizam, daca va fi posibil sau nu, asteptam raspunsul de la BEC", adaugand ca "vom propune BEC sa analizeze daca se pot organiza noi sectii de votare in strainatate".

Seful diplomatiei romane a mai precizat ca inaintea primului tur, ministerul a primit de la mai multe autoritati din strainatate propuneri de spatiu pentru desfasurarea votului insa acestea au foat refuzate: "Au existat mai multe propuneri, am multumit foarte mult. Am considerat ca nu va fi necesar."