EXCLUSIV DOCUMENT Guvernul Ponta le-a promis sindicatelor din educatie mariri de salarii in 2015 si 2016 si o noua lege a educatiei, cu o saptamana inaintea alegerilor: Acord semnat de premier si 8 ministri cu sindicatele

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 11 noiembrie 2014, 11:45 Actualitate | Esenţial


Acord Guvern-sindicate din educatie, inainte de alegeri
Foto: Hotnews
Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, premierul Victor Ponta si 8 ministri din guvernul pe care il conduce au semnat un acord de intelegere cu sindicatele din educatie, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Prin acest acord, Guvernul Romaniei sa angajeaza, printre altele, sa creasca cu 10% Salariile Profesorilor in 2015, sa faca o noua Lege a Educatiei, sa permita Pensionarea profesorilor cu 3 ani inainte de implinirea varstei, fara diminuarea pensiei, sa modifice din nou toate programele scolare.

Simion Hancescu, presedintele FSLI si unul dintre semnatarii documentului, a confirmat pentru HotNews.ro existenta acordului si a declarat ca “premierul a promis ca viitorul prim-ministru, daca el va fi la Cotroceni, o sa contrasemneze acest acord”. Intrebat la ce s-au angajat sindicatele din educatie, in schimbul acestui acord, Hancescu a spus ca "nu este nicio obligatie din partea noastra, este numai obligatia guvernului".

"Chiar ministrul bugetului a spus ca nu trebuie sa uitam ca in 2016 vor fi doua tipuri de alegeri: locale si parlamentare, asa ca timpul trece si nu cred ca isi vor permite sa il incalce [viitorul guvern sa incalce acordul - n.red.]. Asta a spus-o ministrul bugetului, Vilcov, el a recunoscut treaba asta", a spus pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Acordul guvern-sindicate a fost semnat luni, 27 octombrie, in contextul in care duminica, 2 noiembrie, avea loc primul tur al alegerilor prezidentiale.

Acord intre Guvern si sindicatele din educatie, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentialeCe prevede acordul semnat de Victor Ponta si de 8 ministri cu sindicatele din educatie, cu o saptamana inaintea alegerilor

Acordul obtinut de HotNews.ro a fost semnat in data de 27 octombrie 2014, cu o saptamana inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, care s-a desfasurat pe 2 noiembrie. Documentul este semnat de prim-ministrul Victor Ponta, de Liviu Dragnea - ministrul Dezvoltarii, de Remus Pricopie - ministrul Educatiei, de Mihnea Costoiu - ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Ioana Petrescu - ministrul Finantelor, Darius Valcov - ministrul delegat pentru Buget, Rovana Plumb - ministrul Muncii, Aurelia Cristea - ministrul delegat pentru Dialog Social si de Eugen Teodorovici - ministrul Fondurilor Europene.

Din partea sindicatelor, acordul este semnat de Simion Hancescu - presedintele FSLI, Marius Nistor - presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Anton Hadar - presedintele "Alma Mater" si de Sorin Mihai Cimpeanu - presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Pe scurt, la ce se angajeaza Guvernul Romaniei:
 • Desi in acest moment nu exista un proiect de buget pe 2015, Ponta se angajeaza prin acest acord ca Guvernul Romaniei va mari salariile profesorilor cu 10% anul viitor, cu alti 10% in 2016 si din nou cu 10% in 2017
 • Sa modifice toate programele scolare si sistemul de evaluare a elevilor
 • Sa adopte o noua Lege a educatiei
 • Sa deblocheze 2.500 de posturi didactice auxiliare si nedidactice din scoli pana in 2016
 • Sa creasca salariile personalului nedidactic cu 35% in urmatorii 2 ani
 • Sa permita pensionarea profesorilor la cerere cu 3 ani inainte de atingerea varstei, fara diminuarea pensiei
 • Sa oblige autoritatile locale, prin Legea bugetului de stat, sa deconteze cu prioritate cheltuielile de naveta ale profesorilor
 • Sa le acorde profesorilor anual minimum 100 de euro pentru dezvoltare profesionala
Simion Hancescu, presedintele FSLI: Ministrul bugetului a spus ca nu trebuie sa uitam ca in 2016 vor fi alegeri locale si parlamentare, asa ca timpul trece si nu cred ca isi vor permite sa il incalce

HotNews.ro l-a contactat pe Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si unul dintre semnatarii documentului, pentru a intelege de unde a aparut acest acord chiar inainte de alegeri si ce presupune din partea sindicatelor.

Simion Hancescu
Foto: Agerpres
Rep: Am vazut la ce s-a angajat Guvernul prin acest acord, la ce s-au angajat sindicatele?
Simion Hancescu: Nu este nicio obligatie din partea noastra, este numai obligatia guvernului.

Rep: Cine a cerut acest acord, cum a aparut el?
Simion Hancescu: Povestea este veche, de un an de zile ne chinuim, am cerut demult chestiunile acestea. Va aduceti aminte ca am avut un miting in Piata Victoriei si dupa acest miting au inceput discutiile, e treaba veche. Toate s-au pus cap la cap si a fost realizat acest acord.

Rep: Acord semnat cu o saptamana inainte de alegeri. Ce garantie aveti ca nu este vorba despre promisiuni electorale fara acoperire? Guvermul se poate schimba din temelii.
Simion Hancescu: Eu am intrebat de foarte multe ori asta si am spus ca eu nu am chef sa imi pun semnatura pe o hartie care nu va fi aplicata si premierul si ministrul de Finante au spus ca ce este in acest acord se va respecta. Chiar ministrul bugetului a spus ca nu trebuie sa uitam ca in 2016 vor fi doua tipuri de alegeri: locale si parlamentare, asa ca timpul trece si nu cred ca isi vor permite sa il incalce. Asta a spus-o ministrul bugetului, Vilcov, el a recunoscut treaba asta. Premierul a spus ca sunt 2 domenii pentru el prioritare care au fost lasate de izbeliste: sanatatea si educatia, si ele trebuie tratate altfel si de asta cred in acest acord. Premierul a promis ca viitorul prim-ministru, daca el va fi la Cotroceni, o sa contrasemneze acest acord.

Primul lucru pe care l-am cerut este legat de schimbarea programelor si dupa alegeri vom face un calendar.

Rep: Despre ce programe vorbiti? Aveti in vedere si schimbarea programelor de la clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a, modificate acum 2 ani si aplicate anul asta?
Simion Hancescu: Schimbarea tuturor programelor, de la zero, pentru ca si astea sunt proaste. De la clasa zero, pana la clasa a XII-a trebuie modificate. Trebuie stabilite niste principii cu Academia Romana, cu specialisti si practicieni si trebuie stat la masa cu toti. Programa de matematica nu trebuie sa fie facuta asa cum e acum, ca fiecare trece in programa ce crede el ca stie mai mult. Trebuie sa puna accent pe partea aplicativa. Inclusiv sistemul de evaluare a elevilor trebuie modificat, astfel incat nota 7 de la Colegiul Sava sa fie aceeasi cu nota 7 de la orice alt liceu. Trebuie regandit tot sistemul de evaluare.

Rep: Si Ministerul Educatiei s-a angajat sa modifice si aceste curriculumuri, in conditiile in care in prezent din bani publici sunt platiti specialisti sa faca programe pentru clasele a III-a si a IV-a, programe pe care dumneavoastra le vreti deja modificate?
Simion Hancescu: Lucrurile trebuie radical schimbate. Trebuie schimbata filosofia programei. De exemplu, la matematica elevii invata notiuni pe care elevii din alte tari le invata la facultate. Trebuie sa vedem daca nu cumva este prea mult pentru elevi si doar anumite notiuni elementare sa fie invatate in liceu. Elevii nu trebuie sa invete sa se joace?

Rep: Avand in vedere ca in Anglia si Franta ministerele au chemat profesori din China ca sa preia sistemul de predare de acolo si au fost introduse inca de la gradinita notiuni de programare, nu este periculos ca Romania sa coboare tocmai acum stacheta?
Simion Hancescu: Elevii din Anglia intai invata sa aplice notiunile, iar notiunile nu sunt atat de abundente ca la noi. Degeaba ii invat eu teorii si ei nu stiu sa aplice. De asta spun eu ca trebuie regandit totul. Sa nu va imaginati ca pot fi schimbate programele intr-un an sau doi. Noi vedem in 3 sau 4 ani procesul de schimbare a programelor incheiat. E foarte complex, nu poate fi facut peste noapte. Schimbarea programelor trebuie analizata temeinic, cu practicieni. As scoate din productie pentru o perioada oameni de la catedra, sunt bani europeni pe care ii putem folosi aici.

Rep: Un punct din acord spune ca va fi realizata si o noua lege a educatiei, asta dupa ce Guvernul Ponta a modificat masiv, in cei 2 ani, prin ordonante succesive, legea educatiei din 2011. Ce lucruri va nemultumesc in legea asta, in forma la care a ajuns ea dupa ce guvernul a modificat sute de puncte?
Simion Hancescu: Vrem o lege care sa fie valabila macar o generatie. Speram ca se va ajunge la aceasta intelepciune. Trebuie facut un act normativ in care sa vedem care sunt lucrurile bune, cum ar fi evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, sa facem un capitol clar cu obligatiile si drepturile cadrelor, pentru ca in ultimii ani dascalii din pacate nu au parghii sa se apere. Daca un elev vrea sa il injure, este liber, nimeni nu-l trage la raspundere. Profesorul trebuie sa fie si aparat de lege, pentru ca acum daca ii pui nota 5 unui elev, risti sa fii scuipat sau lovit de parinte.

Rep: Noua lege pe care o doriti este legea la care Ecaterina Andronescu lucreaza in Parlament?
Simion Hancescu: Se va retrage totul si se va lucra la o singura lege. Vedem daca va fi vorba de o lege separata sau de un statut al cadrului didactic. Totul va fi adunat: legea 1/2011, cu toate modificarile, cu ce e in Parlament si vrem ca pana in iunie sa fie adoptata legea in parlament. Imediat dupa 1 ianuarie ne apucam de treaba. Trebuie sa analizam tot ce avem si cu ce s-a modificat si sa gasim un consens national.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei: Nu este un document secret, dar nu cred ca acesta este subiectul neaparat in campania electorala

Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Remus Pricopie, ministrul Educatiei si semnatar al documentului prezentat in exclusivitate de HotNews.ro, a confirmat existenta acestui acord. Intr-un interviu la Adevarul, Pricopie a spus ca "acest acord este de fapt o trecere in revista a discutiilor pe care eu, ca ministru, le-am avut cu sindicatele din decembrie 2012 si pana in primavara. In primavara, sindicatele au spus: domne’, stim, sunt multe lucruri care s-au stricat de-a lungul timpului, nu le putem repara pe toate o data, dar vrem o foaie de parcurs. Si am zis: ok, facem o foaie de parcurs, o parte din probleme erau deja rezolvate".

"Sindicatele au venit cu propria lista de probleme si le-am pus pe doua categorii: probleme care sunt strict de competenta Ministerului Educatiei si pentru care nu e nevoie de aprobarea guvernului, Ministerului de Finante, etc, si probleme care tin si de celelalte ministere. Am negociat destul de serios, n-as folosi termenul dur, a fost o discutie serioasa, au fost discutii la Ministerul Educatiei, au fost discutii intre reprezentantii sindicatelor pentru ca acolo avem Alma Mater - superiorul, Spiru Haret si FSLI, au fost discutii cu fonduri europene, cu ministrul Muncii, cu Ministerul de Finante, cu ministrul delegat pentru Buget si avem o foaie de parcurs pentru urmatorii 3 ani. Sunt mai multi ministri, inclusiv dl prim-ministru, care am semnat. Nu este un document secret, dar nu cred ca acesta este subiectul neaparat in campania electorala", a spus ministrul Educatiei, la Adevarul.  

Aceasta nu este singura masura luata de Ministerul Educatiei in preajma alegerilor prezidentiale. Pe 7 noiembrie 2014, intre cele doua tururi de alegeri prezidentiale - tur de scrutin in care unul dintre candidati este actualul sef al Guvernului, premierul Victor Ponta - ministrul Educatiei din Guvernul Ponta, Remus Pricopie, a anuntat ca Ministerul de Finante va vira inspectoratelor scolare bani pentru ca profesorii sa primeasca in cateva zile 150 de euro pentru dezvoltare profesionala, printr-un program european care se va desfasura insa in 2015. Sursa

De asemenea astazi, 11 octombrie, pe agenda de sedinta a guvernului este si un proiect de ordonanta de urgenta care prevede plata in avans a sumelor prevazute in titluri executorii, avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Cu alte cuvinte, ministrii discuta astazi, in ultima sedinta ordinara a executivului inaintea turului 2 al alegerilor prezidentiale, ca profesorilor sa le fie virate anul acesta sumele castigate in instanta si planificate initial la plata pentru anul viitor.

Tot in sedinta de astazi, premierul Victor Ponta le-a spus ministrilor ca adopta hotararea de guvern propusa de Ministerul Educatiei, prin care universitatile isi suspenda cursurile vineri, 14 octombrie, si luni, 17 octombrie, pentru sprijinirea exercitarii dreptului la vot. Doi profesori universitari au declarat insa ca efectul acestei minivacante de alegeri este indepartararea studentilor de urnele de vot.

Amintim in acest context si stenograma sedintei PSD Satu Mare dupa turul 1 al alegerilor, obtinuta si publicata de Gandul, care  arata cum seful organizatiei judetene Mircea Govor, care e si vicepresedinte al Consiliului Judetean, ii ameninta pe membrii de partid cu rezultate slabe la turul 1, primari sau directori de scoli: Cei care nu veti avea rezultate in turul doi, cat sunt eu in Consiliul Judetean si cat am posibilitate, nu o sa primiti niciun cinci bani. Stati si muriti, asta e viata.

Textul integral al Acordului

ACORD
asupra unor masuri care urmeaza a fi adoptate in domeniul invatamantului


Avand in vedere dorinta comuna a partilor semnatare de a se urgenta procesul de reforma a invatamantului, pentru imbunatatirea calitatii procesului instructiv-educativ, in scopul satisfacerii cerintelor pietii muncii de asigurare a fortei de munca cu inalta calificare si in concordanta cu evolutiile si standardele europene in domeniu,

Apreciind ca sistemul educational romanesc trebuie sa devina, in mod real, unul dintre sectoarele strategice de care depinde evolutia economiei romanesti,

Considerand ca este absolut necesara perfectionarea permanenta a personalului didactic, pentru ca invatamantul sa functioneze la standarde de calitate,

Tinand cont de evolutia salariului mediu din invatamant in ultimii ani, comparativ cu evolutia salariului mediu pe economie, dar si de faptul ca un invatamant de calitate se poate asigura numai daca resursa umana este motivata corespunzator din punct de vedere salarial,

Tinand cont de evolutia salariului pentru personalul nedidactic din sistemul de invatamant;

Luand in calcul problemele aparute in executarea sentintelor judecatoresti privind plata drepturilor salariale, dar si in privinta decontarii navetei personalului didactic,

Partile semnatare convin semnarea prezentului Acord:

GUVERNUL ROMANIEI

SE ANGAJEAZA CA, IN PERIOADA URMATOARE, SA ADOPTE URMATOARELE MASURI, DE NATURA SA VINA IN SPRIJINUL INVATAMANTULUI ROMANESC:

1. Stabilirea unui calendar de modificare a programelor scolare pentru toate ciclurile de invatamant, precum si a sistemului de evaluare a elevilor. In noile programe scolare trebuie sa se asigure un echilibru intre partea aplicativa si cea informativa.
Termen: 31.03.2015

2. Adoptarea, in urma unui dialog social cu organizatiile reprezentative la nivel national, cu atributii in domeniul educatiei, a unei noi Legi a educatiei nationale, ale carei prevederi sa confere stabilitate sistemului educational cel putin pentru un ciclu de invatamant si care sa contina, ca titlu distinct, Statutul personalului din invatamant, in care sa fie reglementate drepturile si obligatiile salariatilor din invatamant.
Termen: 30.06.2015

3. Asigurarea finantarii posturilor didactice auxiliare si nedidactice devenite vacante dupa data de 1 noiembrie 2014, astfel incat toate unitatile si institutiile de invatamant, indiferent de modul de finantare, sa le poata ocupa prin concurs/examen conform principiului “unu la unu”.
Termen: 01.11.2014

4. Emiterea unui act normativ care sa reglementeze transferul personalului didactic auxiliar si nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar, de la o unitate de invatamant la alta, indiferent de perioada si de unitatea administrativ-teritoriala.
Termen 01.11.2014  [o metodologie in acest sens a fost publicata deja de MEN - n.red.]

5. Deblocarea a cel putin 2500 de posturi didactice auxiliare si nedidactice din unitatile de invatamant preuniversitar, dupa cum urmeaza:
 • 1.250 posturi pe parcursul anului scolar 2014/2015;
 • 1.250 posturi pe parcursul anului scolar 2015/2016.
6. Abrogarea art. 22 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea aplicarii unitare a prevederilor punctelor 3 si 5 din prezentul Acord.
Termen: 31.12.2014

7. Adoptarea actelor normative care sa asigure o crestere medie a salariilor personalului didactic in perioada 2015-2017, dupa cum urmeaza:
 • 5% incepand cu 1 martie 2015;
 • 5% incepand cu 1 septembrie 2015;
 • 5% incepand cu 1 aprilie 2016;
 • 5% incepand cu 1 octombrie 2016;
 • 5% incepand cu 1 ianuarie 2017;
 • 5% incepand cu 1 octombrie 2017.
In legea bugetului de stat pentru anul 2015 vor fi incluse sumele aferente cresterii cheltuielilor de personal/finantarii de baza, iar pentru anii 2016 si 2017, aceste cresteri se vor regasi in bugetele estimate, prezentate o data cu legea mai sus mentionata.
Termen: 31.12.2014 sau pana la data aprobarii Bugetului de Stat

8. Cresterea salariilor personalului nedidactic, in medie, cu 35%, in urmatorii 2 ani, urmand ca pana la finalul anului 2014 Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Educatiei Nationale si Federatiile semnatare ale prezentului Acord sa stabileasca modalitatile care sa asigure aceasta crestere salariala.
Termen: 31.01.2015

9. Adoptarea unui act normativ de modificare a Legii nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, care sa tina cont de dispozitiile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare si de cele ale punctului 7 din prezentul Acord.
Termen: 31.01.2015

10. Adoptarea actelor normative necesare, astfel incat plata sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti, avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala pentru personalul din unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar si universitar, sa se efectueze in primul semestru al fiecarui an.
Termen: 31.12.2014 sau pana la data aprobarii Bugetului de Stat

11. Pensionarea, la cerere, a personalului didactic de predare care are o vechime efectiva in invatamant de cel putin 34 de ani, cu 3 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei.
Termen: 01.03.2015

12. Stipularea anuala, in Legea bugetului de stat, a obligatiei autoritatilor administratiei publice locale de a deconta, cu prioritate, cheltuielile de naveta ale personalului didactic.
Termen: 31.12.2014 sau pana la data aprobarii Bugetului de Stat

13. Adoptarea unui act normativ privind dreptul personalului didactic de a beneficia anual de o suma forfetara, reprezentand echivalentul in lei a minimum 100 de euro, pentru dezvoltare profesionala, din fonduri europene nerambursabile
Termen: 31.12.2014

14. Introducerea, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, in hotararile emise anual de Guvern privind determinarea costurilor standard per student/elev/prescolar, a unor coeficienti suplimentari de diferentiere si de corectie a acestora, care sa tina cont inclusiv de structura personalului si specificul activitatii.

15. Realocarea sumelor retinute in procent de 10%, prin rectificarea bugetara, din finantarea de baza pe anul 2014 a universitatilor.
Termen: 01.11.2014 sau pana la data aprobarii Bugetului de Stat

In urmatorii 3 ani nu se vor retine sume din finantarea de baza.

16. Acordarea anuala, prin Legea bugetului de stat, a posibilitatii folosirii soldurilor unitatilor din invatamantul universitar, dupa cum urmeaza:
 • 10% in 2015
 • 20% in 2016
 • 40% in 2017
 • 75% in 2018
Din soldurile deblocate, minimum 75% vor fi folosite anual pentru investitii. Pentru derularea proiectelor cu finantare europeana nu va exista o limita de utilizare a soldurilor.

17. Alocarea anuala, prin legea bugetului de stat, a sumelor necesare desfasurarii mai multor competitii nationale pentru proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare.

Nr. 10232/27.10.2014

27 octombrie 2014”

Descarca si de aici textul integral al Acordului Guvern-Sindicate din educatie, semnat pe 27 octombrie 2014

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34843 vizualizari

 • +34 (34 voturi)    
  Mita. (Marţi, 11 noiembrie 2014, 11:46)

  ouyang [utilizator]

  dar ce semnaturi au toti. se vede scoala chineza. abia ating foaia. sa nu fie nimic clar, sa urle: mi-au falsificat semnatura bla bla.
  • +17 (17 voturi)    
   Paridul stat si opozitie zero (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:32)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   O sa faca din Legea Educatiei un talmes balmes. Fondul scolii ca santaj la parinti pentru a se acoperi furaciunile politicienilor, regulamente interioare abuzive, spalari pe creier ale copiilor si uniforme scolare obligatorii ca sa nu iasa din rand si sa nu gandeasca cu mintea lor, astfel ca sa nu mai fie nici o opozitie.
  • +14 (14 voturi)    
   Nu este doar...... (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:34)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   .....o simpla mita ci insasi inchiderea definitiva a custii "democratiei parlamentare" care in fapt, este cea mai neagra dictatura.

   Escrocii si tradatorii isi dau mana peste capetele prostimii hamesite, pentru a desavarsi jaful si destramarea tarii, utililizand toate mijloacele posibile incepand cu biserica.

   Acum va fi momentul zero al romaniei si vom afla daca meritam sau nu, sa avem o tara si cine va decide asta.
   Daca prostimea ingesuita la pomana va fi majoritara, inseamna ca nu mai avem nicio sansa.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu cred ca ai dreptate (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:45)

   Cil [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Cred ca sunt blurate sau intervenit peste ele sa nu poata fii scose de acolo de catre cineva si puse pe alte documente.
  • +2 (2 voturi)    
   de citit (Marţi, 11 noiembrie 2014, 14:45)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Amuzant si trist in acelasi timp http://www.curentul.info/bref-tia-serbanescu/7595-amenintari
 • +20 (20 voturi)    
  Biblia, Apocalipsa cap 17 - PSD (Marţi, 11 noiembrie 2014, 11:51)

  Frank777 [utilizator]

  Unde se arata ca culoarea rose PSD este lucrare diavoleasca :

  Şi m-a dus, în Duhul, într-un pustiu. Şi am văzut o femeie şezând pe o fiară de culoare stacojie, plină cu nume de hulă, şi avea şapte capete şi zece coarne.

  4 Femeia aceasta era îmbrăcată cu purpură şi stacojiu; era împodobită cu aur, cu pietre scumpe şi cu mărgăritare. Ţinea în mână un potir de aur plin de spurcăciuni şi de necurăţiile curviei ei.

  5 Pe frunte purta scris un nume, o taină: PSD „Babilonul cel mare, mama curvelor şi spurcăciunilor pământului.”
 • +19 (19 voturi)    
  Ce penibil-i hotzul de ''doctorat " Viorel P. (Marţi, 11 noiembrie 2014, 11:56)

  Plagarus [utilizator]

  Doar pt. imunitatea prezidentiala-i caraghiosul Viorel , penal cert.
  • +13 (13 voturi)    
   Ploua cu bani la PSD (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:44)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Ma intreb de unde ia Ponta banii? Din buzunarul lui??? Sau o sa tipareasca bani cu Isarescu, asa cum s-a procedat pe vremea lui Iliescu de am ajuns sa taiem iar 5 zerouri din coada leilor???
   • +3 (3 voturi)    
    Sunt curios (Marţi, 11 noiembrie 2014, 15:45)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui fit

    de unde vor avea leprele bani pentru prostii de pensionari carora, puie monta le garanteaza pensiile!
    Vor plange toti, iar eu voi rade de ei!
    Si voi deveni somer, ca sa nu le platesc NIMIC!
 • +26 (26 voturi)    
  matematica (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:05)

  Dedalus [utilizator]

  Sigur, in conditiile unei inflatii de 5%, si al unei mariri nete de fapt de doar 3%, se vor tine de cuvant: anume vor scadea salarul real cu 2%...

  O alta sursa de venituri va fi eliminarea totala a investitiilor guvernamentale in imrastructura pentru a avea bani pentru consum.

  Un impact devastator va avea si mentinerea numarului actual de cadre didactice, slab pregatite si total deprofesionalizate.

  Ceea ce ma mira insa este de unde pana unde presedintele Romaniei are astfel de puteri?!

  Ori acceptam cu toti ca se va incalca Constitutia, ori e o minciuna sfruntata toata povestea asta.
 • +20 (20 voturi)    
  prost e cine il crede pe Ponta (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:14)

  Popoviciu [utilizator]

  Fratiilor!!!! Cine il mai crede. Atatea vorbe in vant si absolut nimic fapte. Se da cu o mana si se ia cu o suta. Eu unul m-am saturat de toata adunatura asta ce se cheama "clasa politica"
  • +9 (9 voturi)    
   Spune le la gain ile de alegatori PSD (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:29)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Popoviciu

   Aka United Shpagas Of Democracy
 • +14 (14 voturi)    
  mai era unul (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:16)

  alter_ego2013 [utilizator]

  care promitea 100 de lei la salariu si cateva de felii de salam in plus...
 • +14 (14 voturi)    
  Fiecare vot conteaza (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:17)

  Petru108 [utilizator]

  Daca 5.123.476 de voturi vor fi pentru Iohannis si 5.123.456 pentru Ponta – pentru aceste cateva voturi diferenta, Iohannis va castiga.
  Va rog sa facem un efort comun si sa vorbim cu cei nehotarati.
  Sondajele recente arata ca pe langa cei 57% care sigur vor vota, 20% probabil vor vota, 16% nu s-au hotărât iar 3% spun că cel mai probabil nu îşi vor exercita dreptul la vot.
 • +16 (16 voturi)    
  Triasca ... traiasca (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:17)

  vladf [utilizator]

  Ceausescu sa traiasca ! Oare cine plateste aceste najorari? aaaa, am uitat cei care tin statul asta de kkt in carca.
  Stati acasa si nu votati, dar cu siguranta o sa platiti pt. aceste pomeni.
 • +18 (18 voturi)    
  Am vaga impresie .... (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:20)

  SHEAPA [utilizator]

  Ca suntem prea prosti ca sa fim o democratie.

  Nu o intelegem, nu o respectam si nu ne-o dorim.

  Hai cu intrerupatorul ala, careva.
 • +15 (15 voturi)    
  .... (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:23)

  un oarecare [utilizator]

  as fi curios de parerea unui cadru didactic asupra acestui aspect ...
 • +12 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:29)

  Radu-Mihai [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  Atunci mai bine nu-l alegem pe ponta (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:32)

  Bogdan_100 [utilizator]

  pentru ca va ramane prim ministru si va trebui sa se tina de cuvant. Cata mizerie umana intr-un om !
 • +14 (14 voturi)    
  Hotul fagaduieste si prostul trage nadejde . (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:51)

  andreesanu [utilizator]

  Acu doi ani jumate gasca de avortoni ce pretinde ca guverneaza v-a promis un milion de locuri de munca !!!,cite au facut ?????????=ZERO.
  Ce n-a promis soarecul Ponta sa se vada la gaura ???
  Ce promite Ponta azi si miine o da in curul FMI ???.
  Ce crestere formidabila a incasarilor la buget aduce banii promisi ????.
  Ce buget ii permite cresterea salariilor pe 2015 ???,care-i unde-i ,cind a fost aprobat ?.
  Palavre ,povesti,pomeni electorale,pielea ursului din padure,cioara din par ,asta va da ponta si leata de avortoni.
 • +12 (12 voturi)    
  Dictatura sau puscarie (Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:51)

  Trojan.H [utilizator]

  Cartelul mafiot n-are alternativa. Ori, ori.
  • +3 (3 voturi)    
   ai dreptate troiane (Marţi, 11 noiembrie 2014, 16:18)

   vadin [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   totul sau nimic. ocna sau viata in huzur !
 • +11 (11 voturi)    
  omisiune importanta (Marţi, 11 noiembrie 2014, 13:14)

  aanciu [utilizator]

  Ce nu este scris aici este marea agitatie, inceputa inca de saptamana trecuta, mai exact de pe data de 06 nov 2014, cand au ajuns de la inspectoratele scolare la scoli atat acordul de mai sus, cat si Ordinul OMEN_4871_05.11.2014_150_EURO, pentru a le acorda cadrelor didactice acesti 150 Euro (700 RON) inaintea alegerilor. Banii au fost deja virati, de catre inspectorate in conturile profesorilor.
  Si sa nu mai ziceti ca PONTA nu are grija de profesori ! TRAIASCA PONTA, TRAIASCA ROMANIA DODOLOATA ! SI VAI DE NOI CA-I MAI SUPORTAM !
 • +9 (9 voturi)    
  Un acod fara valoare! (Marţi, 11 noiembrie 2014, 13:17)

  vali47 [utilizator]

  Cine-i prostul?Noi,ca ascultam asemenea gogomanii.Sindicalisti care nu stiu ce-i munca si pesedisti fara scrupule.Cine crede ca un astfel de acord mai are sanse de realizare?Cand? Cine sa se ocupe de implementarea lui cand tot guvernul se ocupa de campania prezidentiala a lui Ponta,iar peste o saptamana,indiferent de rezultatul alegerilor,acest guvern nu va mai exista.Oare nu era corect,democratic,ca Ponta sa fi demisionat din functia de premier,cat a fost in campania electorala.As da jos 10% din voturile lui Ponta numai pentru-ca nu a renuntat la functie.
 • +10 (10 voturi)    
  Rusinos (Marţi, 11 noiembrie 2014, 13:17)

  Cataleya [utilizator]

  Batranii care duc dorul comunismului si toti cei saraci si/sau care traiesc din ajutoare sociale isi vand voturile pe 2-3 l/ kg de ulei, zahar si cateva conserve.
  Iata ca si "elita" Romaniei face de fapt la fel. Doar ca ei se vand pe 6-7 l de ulei si pe vreo 10 conserve in plus fata de cei din prima categorie.
  Rusine!
 • +8 (8 voturi)    
  Cat pot fi de disperati "cinstitii " penali ? (Marţi, 11 noiembrie 2014, 13:23)

  Plagarus [utilizator]

  Ce dosare vin din urma pe PSDerbedei ???
 • +8 (8 voturi)    
  Prostii electorale (Marţi, 11 noiembrie 2014, 13:27)

  sec_o [utilizator]

  Pana acum nu au fost bani si vointa pentru educatie si acum, in plin efort de refacere dupa criza si exod de muncitori s-au gasit bani. Niste aiureli de doi lei care nu rezista oricine ar veni presedinte si premier.
  Cea mai enervanta e prostia cu nivelul prea ridicat al materiei. De ce oare avem olimpici internationali la matematica? De ce avem principalul export IT-ul? Nu poti face IT de calitate daca nu ai o gandire logica formata cu milioane de probleme de logica matematica. Vor sa ajungem ca Anglia, Franta, Belgia, unde matematica e o rusine si nu gasesc ITisti decat in fostul bloc comunist?
  O gramada de babalaci care isi vad interesul personal si nenorocesc viitorul unei tari... Nu au facut destul rau PSDistii.
 • +9 (9 voturi)    
  Pupă-i în bot și ia-le tot ! (Marţi, 11 noiembrie 2014, 13:38)

  Fisherman [utilizator]

  Cam asta este filozofia electorală a partiduli stat.

  Și Ceaușescu a promis 100 de lei la salariu când a simțit că i se umezesc pamperșii.
 • +9 (9 voturi)    
  Curge lapte și miere in România ! (Marţi, 11 noiembrie 2014, 14:11)

  ploiesteanu [utilizator]

  Trăiască Ponta ! Uraaa ! Dar de ce s-au gândit până acum ? Asta nu mai este pomană, e mită electorală.
 • +6 (6 voturi)    
  Rusine! Rusine! Rusine! (Marţi, 11 noiembrie 2014, 14:30)

  felseb [utilizator]

  no comment
 • +11 (11 voturi)    
  Strategii pe termen lung (Marţi, 11 noiembrie 2014, 15:05)

  felseb [utilizator]

  Va bagam 5 lei in buzunarul drept AZI ca sa va scoatem 10 lei din buzunarul stang MAINE : 5 lei pt a acoperi cei 5 dinainte si 5 lei pt a umple buzunarul votat! Strategia candidatului care numai asa mai poate lua cateva voturi...de la cine? E trist, foarte trist
  • +5 (5 voturi)    
   .... (Marţi, 11 noiembrie 2014, 15:37)

   PFlavius [utilizator] i-a raspuns lui felseb

   Parca incep sa imi doresc sa ajunga Ponta presedinte . Imi doresc sa bage tara in incapacitate de plata cu toate imbecilitatile lui . E noua mea fantezie .

   iti poti imagina cateva milioane de pensionari , 1 milion de bugetari si cam tot vreun milion de asistati sociali fara niciun venit cateva luni ? Ce frumos ar fi . Si ce fete tampe ar avea gandindu-se ca voteaza psd consecvent de 25 de ani , ca au votat cu ponta la 5 sectii de votare separate din pura convingere...

   Si Antena3/Realitatea , sa-i vad atunci daca mai risca propaganda pesedista cand consecinta o sa fie linsajul . Si nu vorbesc de ala mediatic .

   O sa mor de foame cu zambetu pe buze .:D
   • +1 (1 vot)    
    mda (Marţi, 11 noiembrie 2014, 16:42)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui PFlavius

    asa ziceam si eu cand a ajuns ponta la guvernare, ca imi doresc sa murim toti de foame, ca apoi sa se vada adevarul despre un mincinos cu o gloata de baroni in spate.

    dar din pacate nu asa merge... cand cutitul ajunge la os, vom imprumuta pe ascuns alti bani ca sa platim pensii si salarii la bugetari

    iar cand nu vom mai avea bani de dat inapoi, vom intra in capacitate de plata, si ne vom ruga de UE si de FMI sa ne stearga datoria, care evident ca va avea un cost, pierderea tuturor resurselor din romania, fie ca e vorba de pamantul fertil pentru agricultura, fie ca e vorba de gazele sau de aurul de sub pamant.

    si uite asa se va lungi inca 20-30 ani fara probleme, iar romania va continua trendul de sluga la mana a 2-a, o piata de desfacere, si forta de munca ieftina pt UE.

    eu sunt sigur ca si peste 30 ani, vom zice... cum naibii avem 50 si ceva de ani de la caderea comunismului, si noi tot rau o ducem, taxe peste taxe, lipsuri, cenzura.. etc
 • -1 (3 voturi)    
  E foarte bine (Marţi, 11 noiembrie 2014, 15:42)

  newlook [utilizator]

  E foarte bine ca tovarasii de la HN mediatizeaza faptele astea bune. Puteau sa ramana profesori neinformati pana in ziua alegerilor; nu ar fi fost corect !
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 11 noiembrie 2014, 15:42)

  John.Doe [utilizator]

  Nu se mai tine cont de reguli. Tara lui peste.
 • +2 (2 voturi)    
  sper! (Marţi, 11 noiembrie 2014, 16:41)

  srpc [utilizator]

  sper ca dascalii nu se vor lasa cumparati electoral cu aceste firimituri din banii publici, pe care nici macar n-au vreo certitudine ca le vor primi, sau, mai probabil, ca nu vor urma noi cresteri de preturi, care sa le reduca salariul real si mai mult!
  • +1 (1 vot)    
   Fiți sigur! (Marţi, 11 noiembrie 2014, 17:54)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Dascălii au mai multă minte decât pupătorii de moaște și icoane făcătoare de minuni. Și, în plus, au experiența (amară) a unei alte promisiuni deșarte (50%!) din partea altui guvern de tristă amintire, guvern care-l avea în frunte pe Măria-Sa... Răzgândeanu. Care (iată-l!) se învârte iarăși în jurul ciolanului...
 • +2 (2 voturi)    
  ??? (Marţi, 11 noiembrie 2014, 17:08)

  Paul_ [utilizator]

  Mai tine tineti minte crestere de 50%?

  Aceiasi soarta vor avea si cresterile astea!
  • 0 (0 voturi)    
   daaaaa... (Marţi, 11 noiembrie 2014, 22:37)

   mendax [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   exact asta voiam sa scriu si eu. ponta a invatat ceva de la basescu, dar oare profesorii or fi invatat?
 • +2 (2 voturi)    
  Jos cu escrocii, ce vor ingenunchierea tarii! (Marţi, 11 noiembrie 2014, 17:08)

  Ricardo [utilizator]

  Dragi romai, cum fac sa ma primiti pe sticla alaturi de Ponta cu grupul lui, constituiti intr-o retea de crima organizata? Serviti Romania? Atunci faceti tot posibilul ca la confruntarile lui Ponta sa arat romanilor, la televiziunile unde controleaza totul ca sunt PeNaLi cu acte-n regula?
  Eu pun la bataie plecarea di Romania confiscata de comunisti daca ei pun la bataie renuntarea in fata poporului roman daca le demonstrez viabilitatea programelor mele, inclusiv valorificarea a cel putin un milion de locuri de munca in detrimentul ciumei rosii a oamenilor lui Iliescu ce trebuia judecat precum Milosevici si condamnat pentru crime impotriva umanitatii.
  Constantin, Pricopie, Ponta, inclusiv TVR se fac viovate pentru tragerea-napoi a Romaniei cu cel putin 4 ani in fiecare an. Daca ma intalnesc cu acesti infracotori apartinand reteleleor de crima organizata multipla va voi face dovada arestarii lor pentru 29 de zile semnata de DIICOT. Acesti infractori nu pot ingenunchia justitia la examenul ei de licenta, in fata UE, in fata NATO, in fata USA, in fata ONU.
  Apelez pe aceasta cale la avocati care-s romani cu adevarat. Nu ne poate ingenunchia tara un grup de crima organizata.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!
 • 0 (0 voturi)    
  nu-l doare mana sa semneze.... (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 10:29)

  vezi [utilizator]

  Onoarea e o chestie pentru oameni cu bun simt, educati, care si cred ca pot face ceea ce semneaza.
  Daca va mai amintiti, Ponta a mai semnat si cu Dogaru ca desfinteaza DNA-ul...
  Ce repede uita lumea !
 • 0 (0 voturi)    
  E buna de tot legea aia a lui Funeriu!!!! (Joi, 28 mai 2015, 20:28)

  DorinaNecsa1 [anonim]

  Ce sa mai zicem. AU inceput cu stangul. Cum o modificam, tot cu ai nostri votam. Legea data de Funeriu a permis directorilor politruci sa dea afara profesorii si personalul din invatamant si sa-si aduca rudele si prietenii din partid. Asa s-a ajuns la cel mai prost sistem de invatamant, condus numai de politruci si fara personal calificat. Au ramas numai din cei cu diplome cumparate si spagarii prost pregatitii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by