Sergiu Bahaian, condamnat in octombrie la 12 ani de inchisoare pentru ca a inselat opt firme, a primit, luni, o noua condamnare: zece ani de inchisoare, tot pentru inselaciune, printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce la fondul dosarului primise 13 ani, relateaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a admis apelurile formulate de Bahaian si de ceilalti inculpati din dosar, a desfiintat sentinta data de Tribunalul Capitalei, la fondul dosarului, in 6 iunie 2013 si a hotarat sa reduca pedepsele dictate atunci.

Astfel, prin decizia de luni, instanta l-a condamnat pe Bahaian la patru ani de inchisoare, adaugand un spor de sase ani, astfel ca acesta are de executat zece ani de detentie.

Dan Negureanu a primit 11 ani de inchisoare, dupa ce la fondul dosarului fusese condamnat la 13 ani de detentie.

In acelasi dosar, Edward Marian Marculescu si Gheorghe Vasilache au primit cate 10 ani de inchisoare, cu unul mai putin decat condamnarile din decizia Tribunalului Capitalei.

Partile vatamate in acest dosar de inselaciune au fost SC Monteverde Consulting SRL (fosta SC Italo Romena Leasing IFN SA), SC BT Leasing Transilvania IFN SA si SC GEYER & Buchegger Leasing GmbH.

In 23 octombrie, Bahaian, Negureanu si Marculescu au fost condamnati definitiv, tot de catre Curtea de Apel Bucuresti, intr-un alt dosar de inselaciune. Sergiu Bahaian a primit atunci 12 ani de inchisoare cu executare, Dan Negureanu - zece ani de inchisoare cu executare, iar Edward Marian Marculescu - sase ani si opt luni de inchisoare, tot cu executare. Instanta i-a obligat pe inculpati la despagubiri civile, astfel: Bahaian, Negureanu, Marculescu, Vasilache si Fluture trebuie sa plateasca, in solidar, societatii Bavaria Leasing IFN SA suma de 595.553,35 de lei; Vasilache si Fluture - 86.428,73 de lei societatii Policolor SA si 86.916 lei SC Romcarton SA; Fluture - 75.404,27 lei societatii Yldiz General Forest SRL, 35.308,59 lei SC Ircom Serv SRL si 19.394 de lei SC Vlasa Tur SRL.

Intr-un alt dosar, Sergiu Bahaian a fost condamnat, in 14 octombrie, tot de Curtea de Apel Bucuresti, la 25 de ani de inchisoare, pentru constituire a unui grup infractional organizat, din care mai faceau parte 14 persoane, printre care si Edward Marian Marculescu si Dan Negureanu. Bahaian si ceilalti membri ai gruparii au fost judecati in acest dosar pentru ca au inselat 35 de firme si au produs fraude de peste doua milioane de euro.

Sergiu Bahaian, fostul patron al societatii Sabina Product si finantator al clubului de fotbal Gloria Buzau, executa in prezent o pedeapsa de 26 de ani de inchisoare, pedeapsa dispusa de instanta suprema in 3 aprilie 2013, intr-un dosar in care una dintre infractiuni a fost tot cea de inselaciune, cu un prejudiciu de aproximativ 650.000 de euro. Bahaian a fost judecat pentru ca constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si Emilian Leonte, Ionel Ulezu si Petrica Captalan, in scopul de a obtine beneficii materiale importante, prin inducerea in eroare a mai multor societati comerciale, cu ocazia incheierii si executarii unor contracte de leasing. Ulterior, instigati de Bahaian, alti doi complici ai acestuia i-au omorat pe Leonte, Ulezu si Captalan.

Bahaian mai are o condamnare de zece ani de inchisoare, primita in 25 noiembrie 2012, intr-un alt dosar, pentru o inselatorie in care a cazut victima o familie.

El a fost condamnat si in 2 decembrie 1998, la cinci ani de inchisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, in calitate de asociat unic si administrator la SC Sabina Product SRL, Bahaian a indus in eroare aproximativ 5.000 de persoane, incasand ilegal peste 700.000 de lei.

In 1995, Bahaian a fugit din Romania, impreuna cu trei colaboratori, dupa ce a constatat ca nu poate sa-si respecte obligatiile contractuale. In decembrie 1995, Bahaian a fost arestat in Ungaria, iar cateva luni mai tirziu a fost extradat, pentru a fi judecat de autoritatile romane. La 19 septembrie 1997, Bahaian a fost eliberat, dupa ce facuse un an si noua luni de inchisoare.

La scurt timp, Bahaian a fost dat in urmarire si invinuit ca, impreuna cu Laura Petrov, l-ar fi inselat pe cetateanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de marci. Bahaian si Petrov au incheiat doua contracte de imprumut cu cetateanul german, garantind cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator si care, in realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru a repune pe picioare societatea Sabina Product, dar acestia ar fi cheltuit in interes personal banii imprumutati.