Aproximativ 800 de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, din centrala MAE si din misiunile diplomatice, sunt pusi la dispozitia Biroului Electoral pentru Strainatate (BES) pentru completarea birourilor sectiilor de votare din afara tarii, unde va fi cazul, a informat, duminica, MAE, intr-un comunicat de presa. Masura a fost decisa in urma unei intalniri avite vineri de ministrul Titus Corlatean cu unii ambasadori romani, acesta anuntand, insa, ca nu va suplimenta si numarul sectiilor de votare.

Titus CorlateanFoto: AGERPRES

"MAE a pus la dispozitie aproximativ 800 de persoane, atat din cadrul centralei MAE, cat si al misiunilor diplomatice si consulare, urmand ca BE48SVS sa decida completarea birourilor electorale cu personalul necesar, acolo unde va fi cazul, cu prioritate prin implicarea personalului MAE din serviciul exterior", a mentionat sursa citata.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca, "in baza articolului 2 al deciziei Biroului Electoral Central/BEC nr. 125D din 04.11.2014 privind unele masuri pentru buna organizare si desfasurare al celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Presedintelui Romaniei din 2014 la sectiile de votare din strainatate, a transmis, in termenul prevazut de decizia mentionata, Biroului Electoral nr. 48 pentru sectiile de votare din strainatate/BE48SVS lista cu propuneri de personal, pentru completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate".

Circa 10.000 de manifestanti au protestat, sambata seara, in Cluj-Napoca si alte cateva mii in Timisoara, Bucuresti, Iasi, Sibiu si alte orase fata de modul in care MAE si alte autoritati romane au organizat procesul electoral din strainatate, in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Vineri, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a sustinut ca MAE nu poate deschide mai multe sectii de votare, intrucat legislatia nu i-ar permite si nici nu poate reduistribui anumite sectii catre comunitatile mai mari de romani din afara granitelor tarii, pentru ca nu poate "bulversa oamenii cu cateva zile inainte de alegeri".

Sambata, Biroul Electoral Central a contrazis MAE, aratand, intr-un comunicat, ca Ministerul Afacerilor Externe avea baza legala pentru a deschide sectii noi de votare in strainatate, invocand o hotarare pe care a dat-o marti, 4 noiembrie. BEC explica in comunicat ca propria hotarare de marti oferea baza legala pentru ca Ministerul de Externe sa infiinteze noi sectii de vot.