Foto: Marko Laszlo / Facebook

Circa 10.000 de persoane au participat sambata seara in Cluj Napoca la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale, solicitand organizarea de alegeri libere. Imagini impresionante au fost postate pe Youtube si Facebook de participantii la protestul ignorat de majoritatea televiziunilor de stiri, cu exceptia Digi 24 si Realitatea TV. Actiunea din Cluj este cea mai mare dintre manifestantiile care au avut loc in toata tara, cu o saptamana inaintea votului din turul doi. Clujenii iesiti in strada au scandat si lozinci impotriva lui Victor Ponta si cerand demisia acestuia.

Ora 19:34 Publicatia Stiri de Cluj relateaza ca la miting ar lua parte in jur de 10.000 de persoane.

Ora 19:10 Coloana de manifestanti a reajuns in Piata Unirii, unde continua sa strige printre altele "Jos Coruptia" si "Ponta, nu uita, esti mai rau ca Ebola". Fortele de ordine nu au raportat niciun incident, relateaza Ziua de Cluj.

Post by Márkó László.

Ora 18:51Singurele televiziune de stiri care au relatat, pana in acest moment, despre protestul din Cluj Napoca sunt Realitatea TV si Digi24. Acestia din urma prezinta imagini de la actiunile de protest care au loc in mai multe orase din tara.

Post by Marko Laszlo.

Ora 18:37 Potrivit mai multor ziaristil locali prezenti la miting, la actiunea din Cluj-Napoca iau parte peste 5000 de persoane. Coloana de manifestanti se indreapta in mars spre Prefectura.

Miting la Cluj-Napoca

Miting la Cluj-Napoca

Foto: Captura YouTube

Potrivit Ziua de Cluj, protestul a fost programat initial la ora 18:00, dar apoi initiatorii au incercat sa il devanseze, pentru 17:30. Totusi, la ora de start numai cateva sute de persoane erau prezente la locul de intalnire.

La 17:37 s-au facut auzite primele scandari. In acel moment, in centrul Clujului se aflau 400-500 de clujeni. Numarul lor a crescut insa constant, la ora 18:30 in centrul orasului fiind in jur de 5000 de persoane.

Manifestantii au scandat, printre altele: "Ponta, nu uita, Romania nu te vrea", "Jos coruptii" si "Corlatean, demisia". Oamenii au venit pregatiti si cu pancarte.

Printre manifestanti se aflau si familii cu copii, batrani sau studenti. Ei au pornit in mars prin centrul Clujului, asa cum era stabilit in autorizatia obtinuta de la primarie.

La 18:00, protestatarii au inceput sa se deplaseze pe pe bdul. Eroilor, scandand in continuare mesaje anti-Ponta, iar, din loc, in loc, huidiund. In continuare, au trecut, conform traseului stabilit, pe bdul. 21 Decembrie, unde s-a infiltrat in multime social-democratul Horea Nasra. A discutat cateva minute cu jandarmii, insa nu a instigat multimea,a stfel ca jandarmii i-au permis sa ramana in grupul manifestantilor.

Imagini cu Piata Unirii din Cluj Napoca pot fi vizionate aici

Revenim cu informatii

Proteste pentru organizarea de alegeri libere au fost anuntate sambata, incepand cu ora 18:00, in cele mai mari orase ale tarii: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta, Brasov, Oradea, Deva, Targu Mures, Sibiu si Craiova.

"Facem primul pas spre o Romanie normala, spre seriozitate, respect reciproc si demnitate. Vom arata ca vrem o schimbare si vom arata ca suntem mandri sa sustinem o Romanie normala! Este timpul sa demonstram ca nu existam numai pe Facebook si ca ne putem face auziti in mod pasnic si civilizat!" scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului. Proteste sunt anuntate si in afara tarii: la Londra, Paris si Viena.