Parasutisti din Brigada 173 Aeropurtata a Fortelor Terestre ale SUA au sosit in Romania saptamana aceasta pentru a demara antrenamente comune cu militarii romani, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Deparatmentul de Stat al SUA. Circa 350 de parasutisti din cadrul brigadei vor lua parte la antrenamente pe parcursul lunii noiembrie.

Exercitiile fac parte din Operatiunea Atlantic Resolve, o suplimentare a numarului de exercitii cu aliatii NATO, menita sa demonstreze angajamentul SUA fata de securitatea colectiva si sa sustina interoperabilitatea intre fortele aliate, arata sursa citata.

In luna octombrie, brigada a efectuat un exercitii de pregatire pentru dislocare rapida in caz de urgenta. Parasutisti de la Grafenwoehr, din Germania, au fost mobilizati fara avertizare prealabila si parasutati la Campia Turzii, in Romania, pentru un exercitiu de pregatire pentru reactie rapida, care a durat mai multe zile.

Circa 250 de parasutisti din cadrul Batalionului de Forte Speciale al Brigazii 173 se antreneaza alaturi de trupele romane la Babadag, efectuand trageri cu munitie de razboi, exersandu-si competentele si desfasurand o operatiune aeropurtata comuna.

"Exercitiul nostru este o foarte buna ocazie de a invata unii de la altii si de a construi un parteneriat mai puternic", a declarat maiorul Jared Runge, comandant al Batalionului de Forte Speciale al Brigazii 173. "Am fost dislocati impreuna in Afganistan, Irak si Kosovo. Aceste exercitii ne vor ajuta sa sustinem interoperabilitatea pe care am obtinut-o in lupta".

Spre sfarsitul acestei luni, circa 100 de parasutisti din din cadrul Batalionului 1 al Brigazii, Regimentul 503 Infanterie, se vor antrena la Campia Turzii si la Cincu alaturi de fortele speciale romane.

"Am fost foarte norocosi sa lucram cu o companie romaneasca in exercitiul Rapid Trident 14 si am fost impresionati de nivelul lor de pregatire", a declarat capitanul Teddy Borawski, comandantul Companiei C, Batalionul 1, Regimentul de Infanterie 503. "Pastrarea acestei relatii si conservarea sau chiar sporirea interoperabilitatii este scopul nostru principal."

Brigada si-a incheiat perioada de dislocare de sase luni in Polonia si tarile baltice (Estonia, Letonia si Lituania) in luna octombrie. "Soldatii Cerului" din cadrul Brigazii 173 au transferat responsabilitatea pentru acea parte a misiunii Atlantic Resolve soldatilor din cadrul Echipei de Lupta a Brigazii 1, Divizia 1 de Cavalerie a Fortelor Terestre ale SUA.

Brigada 173 Aeropurtata este Forta de Reactie a Fortelor Terestre in Europa, asigurand trupe pregatite sa actioneze rapid pentru a indeplini o serie de misiuni in zonele de responsabilitate ale Comandamentului pentru Europa, Africa si ale Comandamentului Central al SUA.