Politia austriaca a fost chemata pentru ca ICR "era atacat" de alegatorii romani care statusera ore in sir la coada si nu mai apucau sa voteze. Un membru din comisie e dat disparut din cauze complet neclare. Potrivit unui oficial roman, ordinul de inchidere a urnelor a venit pe linie de partid. A existat si o intelegere prealabila ca toti oamenii sa voteze, dar partidele s-au opus, scrie RFI.

Oana P.* mai avea doar 10 persoane in fata ei pana sa ajunga sa voteze. Era seara zilei de 2 noiembrie 2014, circa ora 20:50. In total mai erau aproximativ 100 de romani care asteptau sa voteze la sediul ICR din Viena, Argentinierstrasse 39.

Prevazatori, membrii biroului electoral al sectiei 18 (Viena 2) ii rugasera pe alegatori sa intre intr-o incapere a cladirii pentru ca urma sa se inchida votul la ora 21:00. "Aranjamentul era o coada circulara ca sa poata incapea cat mai multe persoane", povesteste Oana P. Oamenii, care auzisera povestile din alte sectii din diaspora, apreciau gestul si bunavointa personalului de a ii ajuta sa voteze.

La ora 21:05 aparea insa politia austriaca. Purtatorul de cuvant al biroului de politie Viena, inspectorul sef Roman Hahslinger, a confirmat pentru RFI intr-o convorbire telefonica faptul ca fortele de ordine fusesera chemate pentru ca ICR "atacat". Cererea venita de la presedintele biroului electoral din sectia 18, doamna Andreea Amza Andras, a fost procesata la acea ora de ofiterul Patrick Maierhofer, care a trimis mai multe patrule la fata locului.

Uite votul, nu e votul

Intre timp, alegatorii romani erau anuntati de doamna presedinte ca votul se incheiase. Membrii biroului s-au retras intr-o incapere separata luand cu ei stampilele. Buletinele de vot si tusierele fusesera abandonate in fuga in camera unde era amenajata sectia de vot, povesteste Oana P. Asa se facea ca catatenii romani veniti sa voteze ramasesera sa negocieze cu politistii austrieci. Acestia ii priveau cu intelegere si compasiune pe romanii care le explicau ca ei venisera doar ca sa voteze un presedinte.

Citeste articolul integral pe RFI