Corpul de control al primului-ministru desfasoara, incepand cu data de 03.11.2014, o actiune de control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), informeaza Guvernul. La baza actiunii de control au stat informatii transmise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor care se refera la activitatea proprie a acestei entitati cu privire la acordarea unor despagubiri ca masuri reparatorii, in favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unitati administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu.

Obiectivul controlului se refera la verificarea respectarii prevederilor legale si a modului de indeplinire a atributiilor de catre A.N.R.P in procesul de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Perioada supusa controlului: 01.01.2010 - 31.12.2010. In situatia in care echipa de control constata ca anumite acte sau operatiuni au fost initiate anterior datei de 01.01.2010, ori si-au produs efectele ulterior datei de 31.12.2010, se va putea extinde perioada supusa controlului cu privire la acele acte su operatiuni.

In prezent, actiunea de control se afla in desfasurare. Urmeaza ca la finalizarea controlului sa se intocmeasca Raport de Control.

Astfel, Guvernul confirma informatia transmisa de Romania TV potrivit careia inspectorii Corpului de Control al Guvernului au fost trimisi in Sibiu, pentru a verifica mai multe retrocedari facute in anul 2010, atunci cand Klaus Iohannis era atat primar al Sibiului, cat si presedinte al comisiei pentru retrocedari a municipalitatii.

Potrivit Romania TV, inspectorii lui Ponta au suspiciuni legate de unele dosare prin care fie au fost retrocedate proprietati in natura, fie fostii proprietari sau cei care au cumparat drepturile litigioase au fost despagubiti financiar. Unele dosare ar fi fost intocmite eronat sau sumele acordate de Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor au fost prea mari.

Corpul de control - instrument politic

Nu este pentru prima oara cand Victor Ponta se foloseste de Corpul de Control pentru a lovi in adversarii politici. In ianuarie 2014, a trimis inspectorii sa verifice activitatea Romatsa in cazul accidentului aviatic din Apuseni in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. Atunci, Guvernul a facut tot posibilul sa fuga de orice raspundere. In urma controalelor, a reiesit ca ROMATSA a angajat, in 2011, doi consilieri ai premierului de atunci, Emil Boc, dintre care unul a fost soferul acestuia la PDL, cu avizul secretarului general al Ministerului Transporturilor Gheorghe Dobre, desi competenta de angajare revenea directorului regiei.

Un alt caz este acela in care Guvernul a trimis Corpul de Control sa verifice cum a fost achizitionat terenul de la Nana de catre Ioana Basescu.