Consiliul de Administratie al Maternitatii din Ploiesti a decis suspendarea contractelor de munca pentru medicul si asistenta care au trimis o gravida cu un taxi la Bucuresti care ulterior, pe drum, a nascut un copil mort. Decizia a fost luata la trei saptamani de la producerea incidentului, timp in care cei doi au continuat sa profeseze in spital, transmite Mediafax.

Consiliul de Administratie al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti, intrunit marti, a decis suspendarea contractelor de munca ale medicului si asistentei medicale care au fost de garda in ziua de 15 octombrie si care au trimis o gravida cu un taxi la o maternitate din Bucuresti, a declarat corespondentului MEDIAFAX administratorul public al judetului Prahova, Fabioara Ionescu.

Din 15 octombrie, data la care s-a produs incidentul si pana marti, medicul Raluca Vasiloiu si asistenta medicala Lucia Ramona Radu au continuat sa profeseze in spital.

Fabioara Ionescu a precizat ca in privinta celor doua cadre medicale a fost sesizata Comisia de disciplina din cadrul unitatii medicale si se va intruni Comitetul etic al spitalului.

Totodata, in sedinta de marti membrii Consiliului de Administratie al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti au luat act de demisia managerului Calin Boeru. Atributiile acestuia au fost preluate de un alt medic din spital, reprezentanta Consiliului Judetean Prahova, institutie care are in administrare spitalul, precizand ca ¬intr-o zi sau doua va fi numit un manager interimar¬.

Calin Boeru, care a cerut incheierea contractului sau de management in urma acestui scandal, era manager al maternitatii din Ploiesti din anul 2006 si incheiase un nou contract de management cu Consiliul Judetean Prahova in vara acestui an, contractul fiind valabil pana in anul 2017.

Boeru este al doilea manager al unui spital aflat in subordinea CJ Prahova care este nevoit sa demisioneze in urma unui scandal. La sfarsitul anului trecut, fostul manager al Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Adrian Strambeanu, a demisionat tot pe fondul unui scandal, dupa ce o comisie de la Ministerul Sanatatii a inceput verificari in spital in urma unei sesizari a unui chirurg, verificarile scotand la iveala numeroase nereguli.

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat, luni, ca sesizeaza Parchetul Tribunalului Prahova in cazul femeii care a nascut intr-un taxi dupa ce a fost trimisa la Bucuresti de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti, ancheta MS stabilind ca nou-nascutul putea sa traiasca daca mama ramanea internata la Ploiesti.

"Conform procedurilor, indiferent de optiunea pacientei, avand in vedere urgenta cazului, obligatia primordiala a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenta necesare pentru stabilizarea pacientei si pentru asigurarea conditiilor medicale minime pentru transport. Consideram ca, in baza documentelor prezentate si a declaratiilor anexate la prezentul raport, daca s-ar fi incercat rezolvarea cazului in cadrul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti, exista posibilitatea supravietuirii nou-nascutului", se arata in raportul MS, finalizat si facut public luni, in urma controlului la maternitatea din Ploiesti.

Din analiza Fisei de la camera de garda a femeii care a plecat cu taxiul dupa ce a fost indrumata sa mearga la un spital din Bucuresti, nu exista acceptul in scris al acesteia si nici parafa medicului curant privind transferul interclinic catre o alta unitate medicala din Capitala, reiese din acelasi raport.

In raport se mai arata ca, in cazul in care starea nou-nascutului prematur necesita ingrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate in maternitate, medicul curant "avea posibilitatea si obligatia de a solicita un transfer de urgenta, in conformitate cu prevederile OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numarul Unic de Apel de Urgenta 112".

Comisia de control mai spune, despre plecarea femeii spre Bucuresti cu taxiul, neasistata medical, ca nu se poate stabili daca ea a facut acest lucru de buna voie. "Avand in vedere declaratiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de garda si asistentului de pe ambulanta SABIF nu se poate stabili cu exactitate daca pacienta a plecat de buna voie neasistata medical sau daca acest lucru a fost impus de imprejurari. Cu toate aceastea, din toate declaratiile reiese ca pacienta a fost consiliata sa mearga la un spital din Bucuresti, in loc sa se insiste pentru rezolvarea locala a cazului, pentru transferul interclinic al pacientei, sau pentru interventia chirurgicala si ulterior, daca era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic (NN)", se mai arata in raport.

In aceste conditii, s-a decis sesizarea procurorilor, dar si a Comisiei de Disciplina si a Consiliului Etic al maternitatii, pentru sanctionarea dr. Vasiloiu Raluca, medic specialist obstetrica-ginecologie, si a asistentei Radu Ramona Lucia, de la camera de garda, pentru nerespectarea Ordinului nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.

Raportul realizat in urma controlului va fi transmis si Colegiul Medicilor Prahova si Directiei de Sanatate Publica Prahova, "pentru analiza si, daca se impune, sanctionarea medicului de garda si a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti cu amenda, in conformitate cu prevederile art.22 alin (1), lit. f) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului".

Comisia de control propune si "prelucrarea acestui caz cu personalul medical al Spitalului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti si demararea unui program de pregatire in urgentele obstetricale a personalului medical mediu si superior din cadrul serviciilor de urgenta prespitaliceasca, pentru o mai buna gestionare a unor cazuri similare pe viitor".

Femeia, in varsta de 37 de ani, a fost dusa, in 15 octombrie, la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti cu o ambulanta, avand o sarcina de 32 de saptamani. De acolo, ea a fost trimisa cu un taxi la un spital din Bucuresti, femeia spunand ca o asistenta a fost cea care i-a chemat taxiul. Pe drum, in dreptul localitatii Ciolpani, ea a nascut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitala, a fost declarat mort.