Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta marti sesizarea presedintelui Traian Basescu in legatura cu Legea pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal, prin care se elimina infractiunea "presiuni asupra justitiei", scrie Agerpres.

Traian Basescu a scris, in sesizarea formulata in 9 octombrie, ca legea mentionata a fost adoptata cu nerespectarea dispozitiilor mai multor articole din Constitutie, respectiv articolul 1 alineatul 3, articolul 124 alineatele 2 si 3, articolul 30 alineatul 6.

Seful statului a precizat ca infractiunea "presiuni asupra justitiei" face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala.

"Principiile impartialitatii justitiei si independentei judecatorilor sunt consfintite de art. 124 alin. (2) si (3) din Constitutia Romaniei, republicata. Prin abrogarea infractiunii mentionate, aceste principii pot fi afectate, ceea ce se rasfrange negativ si asupra bunului mers al justitiei. Astfel, persoana care, pe parcursul procedurilor judiciare, va face declaratii publice ce nu sunt reale, care privesc savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, avand drept scop sa influenteze solutia sau sa intimideze pe cei care sunt raspunzatori pentru solutia pronuntata, nu va mai raspunde penal, potrivit noii legi", se arata in scrisoarea adresata de seful statului Curtii Constitutionale.

Basescu a considerat ca, prin abrogarea infractiunii in discutie, este eliminata protectia ce se acorda justitiei, necesara pentru ca aceasta sa fie impartiala si infaptuita de judecatori independenti. Totodata, presedintele a amintit ca existenta statului de drept implica actiuni din partea statului prin care sa se garanteze buna functionare a autoritatilor publice, inclusiv a autoritatii judecatoresti.

"In consecinta, impiedicarea justitiei de a-si indeplini rolul sau in societate, in conditii de impartialitate si independenta, se impune a fi sanctionata, iar Codul penal reprezinta instrumentul juridic adecvat pentru a respecta exigentele statului de drept", se mai preciza in document.

De asemenea, seful statului a sustinut ca incriminarea anumitor fapte "ce au rolul de a influenta sau intimida magistratul" este in acord cu recomandarea Comisiei Europene referitoare la introducerea unui cadru clar privind interdictia de a critica hotarari judecatoresti si de a submina activitatea magistratilor sau de a face presiuni asupra acestora.

"Consideram ca prin abrogarea infractiunii de 'presiuni asupra justitiei' se aduce atingere limitelor in interiorul carora trebuie sa se exercite libertatea de exprimare. Aceasta libertate nu poate fi absoluta, ci se subscrie unor limitari. Astfel, dispozitiile constitutionale interzic acele exprimari care prejudiciaza demnitatea, onoarea, dreptul la propria imagine. Or, infractiunea de presiuni asupra justitiei reprezenta modalitatea prin care se asigura respectarea acestor prevederi constitutionale si se asigura sanctionarea abuzului in exercitarea libertatii de exprimare cu privire la infaptuirea justitiei", a mentionat presedintele.

Legea pentru abrogarea articolului 276 din Codul Penal a fost initiata, ca propunere legislativa, de PNL si adoptata de Parlament in luna februarie a acestui an, insa Traian Basescu a cerut forului legislativ, pe 18 martie, reexaminarea legii trimise spre promulgare pe motiv ca abrogarea articolului 'ar putea afecta bunul mers al justitiei'. Ulterior, in luna septembrie, cele doua Camere ale Parlamentului au respins, in sedinte separate de plen, cererea sefului statului, adoptand din nou legea in cauza.