Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, afirma, intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca repetarea problemelor semnalate la votul din strainatate in primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania ar constitui o "incalcare flagranta a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene iar castigatorul unor asemenea alegeri nu ar beneficia de legitimitate democratica".

"De aceea, va rog in mod insistent sa interveniti in zilele ce urmeaza pe langa Guvernul Romaniei, astfel incat toti cetatenii stabiliti in strainatate sa poate exercita dreptul de vot prevazut de lege", se arata in finalul acestei scrisori.

Gunther Krichbaum acuza "grave probleme in desfasurarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, in sectiile de vot din strainatate" dar si, in mod eronat, o reducere "drastica" a numarului de sectii de vot in strainatate. In realitate, numarul acestora a fost acelasi ca in 2009.

Totodata, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag constata cu ingrijorare ca pentru orice observator al situatiei politice din Romania este "evident faptul ca in acest caz nu este vorba doar de dificultati aleatorii in organizarea alegerilor, ci de o impiedicare voita a exprimarii votului din partea Guvernului Ponta, lucru inacceptabil pentru un stat membru al Uniunii Europene care trebuie criticat de catre Comisie".