Ministerul Afacerilor Externe anunta ca nu recunoaste "asa-zisele organizate la 2 noiembrie 2014 de catre reprezentantii fortelor separatiste in regiunile Donetk si Lugansk, parti integrante si inseparabile ale Ucrainei suverane, fara acordul autoritatilor centrale de la Kiev si in afara cadrului legal national al Ucrainei." MAE roman subliniaza ca organizarea acestor alegeri "incalca prevederile Constitutiei Ucrainei, pachetul de documente de pace de la Minsk adoptat in cursul lunii septembrie 2014, precum si Legea privind regimul special de autoguvernare locala in unele raioane din regiunile Lugansk si Donetk, adoptata de legislativul de la Kiev in vederea aplicarii documentelor de la Minsk." De asemenea, arata MAE, "orice rezultate ale asa-ziselor din 2 noiembrie 2014 in regiunile Donetk si Lugansk sunt nule de drept si reprezinta actiuni provocatoare suplimentare menite sa confere o asa-zisa legitimare democratica unor incalcari grave ale suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei."

"Premierul" autoproclamatei republici Donetsk (DNR) Alexandr Zaharcenko a fost ales "presedinte" duminica. La Lugansk, un alt bastion al separatistilor, fostul militar Igor Plotnitski, 50 de ani, foarte atasat de trecutul sovietic, a fost reconfirmat in functie.

Ministerul rus al Afacerilor externe a anuntat ca "respecta" rezultatele alegerilor din estul Ucrainei. "Alegerile din regiunile Donetsk si Lugansk au avut loc in calm, cu o rata de participare ridicata", a precizat ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agentiile rusesti de presa. "Respectam dorinta locuitorilor din Sud-Est".

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei considera ca singurul proces electoral legitim si in deplina concordanta cu legislatia ucraineana este acela prevazut de Legea regimului special privind autoguvernarea locala in unele raioane din regiunile Donetk si Lugansk, prevazut a avea loc la 7 decembrie 2014.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima profunda ingrijorare pentru efectele pe care asa-zisele "alegeri" din 2 noiembrie 2014 din regiunile Donetk si Lugansk le pot avea in ceea ce priveste procesul de pace si de normalizare a situatiei de ansamblu privind Ucraina si considera ca actualele evolutii pot avea consecinte pentru stabilitatea si securitatea regionale.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza atasamentul Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si condamna cu fermitate orice incercari de asa-zisa legitimare a oricaror actori locali, care aleg sa actioneze contrar legislatiei nationale a Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe considera ca, avand in vedere caracterul ilegal al acestor asa-zise "alegeri" din 2 noiembrie, exista o obligatie a fiecarui membru al comunitatii internationale de a nu le recunoaste.