Biroul Electoral Central (BEC) precizeaza intr-un comunicat, in conditiile semnalarii a numeroase sesizari referitoare la epuizarea materialelor necesare procesului electoral in cadrul birourilor electorale ale sectiilor de votare, cum ar fi formulare declaratie pe propria raspundere, ca "sectiile de votare pot solicita suplimentarea materialelor necesare procesului electoral de la prefecti, care au obligatia de a asigura tiparirea formularelor, tabelelor electorale si a declaratiilor pe propria raspundere".

"Avand in vedere dispozitiile art. 13 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora "pentru organizarea si desfasurarea operatiunilor specifice perioadei electorale se constituie Biroul Electoral Central, birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate si birourile electorale ale sectiilor de votare", si imprejurarea ca s-au semnalat numeroase sesizari referitoare la epuizarea materialelor necesare procesului electoral in cadrul birourilor electorale ale sectiilor de votare, cum ar fi formulare declaratie pe propria raspundere, precizam ca potrivit art. 19 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 370/2004, coroborat cu art. 1 alin. (3) din Decizia B.E.C. nr. 37/D/28.09.2014, sectiile de votare pot solicita, in situatia expusa mai sus, suplimentarea materialelor necesare procesului electoral de la prefecti, care au obligatia de a asigura tiparirea formularelor tabelelor electorale si a declaratiilor pe propria raspundere, conform modelelor aprobate prin anexele nr. 2-4 la H.G. nr. 709/2014, precum si a formularelor de situatii privind prezenta la vot, conform modelului aprobat prin anexa nr. 2 la Decizia B.E.C. nr. 36 din 28 sept 2014", a comunicat BEC duminica seara.

In majoritatea sectiilor de votare din Bucuresti a fost semnalat faptul ca nu mai sunt copii ale declaratiilor pe proprie raspundere, pe care cetatenii care nu sunt din Capitala, dar care vor sa voteze aici, trebuie sa le completeze pentru a-si putea exercita dreptul la vot.

Mai mult, juristul Laura Stefan, expert anticoruptie, a declarat pentru HotNews.ro ca presedintii din sectiile de votare nu le dau oamenilor voie sa scrie de mana aceste declaratii pe propria raspundere. "A impiedica un om sa voteze este o infractiune", a avertizat Laura Stefan.

Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, a afirmat ca "prefectura a anuntat ca a luat masuri pentru a distribui aceste declaratii peste tot unde este nevoie". In ceea ce priveste scrierea de mana a acestor declaratii, reprezentantul BEC a sustinut ca "legea nu prevede asa ceva", refuzand sa spuna daca in opinia BEC asa ceva este ilegal.

Contactat de HotNews.ro, prefectul Paul Nicolae Petrovan a declarat: "o sa dea Ministerul un comunicat, nu am nimic de comunicat", si a inchis telefonul reporterului HotNews.ro.

In cursul acestei seri, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anuntat, potrivit Agerpres: "In acest moment, primariile din Bucuresti au multiplicat mai multe astfel de formulare care au inceput sa fie distribuite la sectiile de votare unde era nevoie, aceasta actiune desfasurandu-se, conform legii, cu mijloacele proprii ale primariilor".

Reprezentantul Ministerului de Interne a sustinut ca necesarul de formulare a fost stabilit in functie de numarul utilizat la alegerile precedente, iar pe parcursul procesului electoral presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare trebuie sa solicite din timp suplimentarea numarului de formulare in momentul in care constata ca acestea sunt insuficiente fata de numarul de alegatori.

  • Romanii care nu se afla in localitatea de domiciliu pot sa voteze la orice alta sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.