Un alegator din Anglia ne-a semnalat faptul ca la sectia de votare 152 Londra situata la Brand Civic Center "sunt mii de oameni si doar trei stampile" si ca se voteaza "urcand cu liftul" in sectia de votare. Emanuel Diaconu, un alegator roman in Anglia, semnaleaza ca "sunt 300 de persoane la etaj care stau de 2 ore. Încă 1000-1100 la parter si probabil 6-700 în afara complexului".

Aglomeratie in Londra - imagini cititoriFoto: Hotnews

UPDATE 3, ora 22.14: La Londra, personalul Ambasadei a chemat pensionarii care stau mai in spate sa intre in fata celor o mie de oameni care stau la coada. Propunerea a fost intimpinata cu vociferari. Nu a fost gasit nici un pensionar la coada

UPDATE 2, ora 21.51: Cetatean roman aflat la coada la Londra: Sunt la coada la vot la Londra in Belgrave Square. Peste 1.000 de oameni la coada, daca se extinde se termina la 3 noaptea

UPDATE. Chestionat de HotNews.ro daca autoritatile romane pot lua in considerare prelungirea votului peste ora 21.00, in sectiile din strainatate, daca mai raman alegatori la cozi, reprezentati ai MAE au precizat ca numai Biroul Electoral Central poate lua o astfel de decizie. BEC, insa, a subliniat ca nu va prelungi votul, criticand MAE ca nu a organizat suficient d ebine procesul electoral din strainatate.

"Nu vom prelungi votul. Solutia este ca MAE sa organizeze mai bine, data viitoare, sectiile de vot. MAE trebuia sa organizeze mai bine sectiile de vot", a declarat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

In jurul orei 18.00, ora Romaniei, Biroul Electoral pentru Strainatate (BES) era in sedinta, incercand sa ia masuri pentru fluidizarea votului, au declarat, pentru HotNews, membri ai personalului tehnic din BES.

Intre timp, BES a decis ca alegatorii sai aiba posibilitatea sa completeze declaratia pe proprie raspundere (ca nu vor vota de mai multe ori) in afara sectiei de votare si sa o semneze in fata unui membru al biroului electoral al sectiei de votare.

In urma unei cereri depuse de PMP, s-a decis cu majoritate urmatoarea procedura privind completarea de catre alegator a declaratiei pe proprie raspundere prevazuta de art. 44 alin.5 din legea nr. 370/2004:

  • formularul declaratiei pe proprie raspundere va fi pus la dispozitia alegatorului de catre un membru al biroului sectiei de votare,
  • alegatorul are posibilitatea de a completa declaratia pe proprie raspundere si in proximitatea sectiei de votare, cu datele personale solicitate, fara a o semna
  • semnarea declaratiei completate in conditiile mai sus mentionate va fi realizata  in fata unui membru al biroului electoral al sectiei de votare, care va verifica datele mentionate.

Un alt alegator roman aflat la Londra care dorea sa voteze la sectia de votare de la ICR (adresa Belgrave Square) a relatat pentru HotNews.ro in jurul orei 18.23 ora Romaniei (16.23 ora Londrei) ca sunt cateva sute de oameni la coada pentru a vota: "Proababil ca dureaza cel putin doua trei ore sa ajungi sa votezi, sunt foarte multi oameni, majoritatea tineri. Nu stiu sincer daca apuc sa votez".

Cozi la vot in Londra

Cozi mari la sectiile de votare din strainatate s-au semnalat aproape in toate tarile europene. In Germania, de pilda, la Munchen, o cititoare HotNews.ro ne-a transmmis in jurul orei 17 ca sta la coada de cinci ore si tot nu a reusit sa voteze. "Atmosfera e incrancenata imptrova lui Ponta. Deja toata lumea isi face planuri cum sa procedeze la turul doi sa nu patim la fel. Toti sunt determinati sa voteze si acum, si in turul doi. Nemultumirea este foarte mare. Injuraturi la greu. Oameni veniti de la sute de km distanta".

Post by Bogdan Dragoș Ionuț.

O alta cititoare HotNews.ro care a votat la Bruxelles ne-a transmis in urma cu putin timp ca a stat patru ore la coada pana cand a reusit sa voteze: "Am stat aproape 4 ore. E INCREDIBIL cum au putut sa-si bata joc. In ritmul asta nu voteaza nici jumatate din cei de acolo. Sint oameni cu copii in brate care stau de ore. Am facut scandal si ni s-a spus ca 'organizatorii' au dorit asa." Cititoarea ne-a mai semnalat faptul ca niciodata in ultimii zece ani de cand voteaza la Londra nu s-a confruntat cu o situatie similara. Coada se intinde pe doua sute de metri, numarul celor aflati la coada fiind estimat la peste o mie. Intr-un alt centru de votare, la Wembley, un alt cititor semnaleaza ca peste 2000 de romani ar astepta sa voteze.