Aproape 21.000 de detinuti din totalul celor aproximativ 32.000 aflati in penitenciarele din Romania si-au exprimat dorinta de a vota la alegerile prezidentiale de duminica, au precizat, pentru Mediafax, repezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit surselor citate, in penitenciare au fost organizate 92 de sectii de votare, unde vor functiona urne mobile.

Conform legii, pentru a vota, persoanele lipsite de libertate trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fie cetateni romani, sa aiba peste 18 ani, sa detina acte de identitate valabile si sa nu aiba interzis acest drept prin sentinta de condamnare.

Odata intrunite aceste conditii, detinutii au trebuit sa faca o cerere catre reprezentantii peniteciarului unde sunt incarcerati, iar in urma aprobarii acesteia ei vor putea sa voteze duminica.

Persoanele aflate in arest preventiv pot vota in aceleasi conditii.

In ceea ce priveste persoanele aflate in arest la domiciliu, ele trebuie sa anunte instanta competenta ca vor sa paraseasca locuinta pentru a merge la vot si, numai daca solicitarea le este admisa, isi vor putea exercita acest drept.

Sute de pacienti internati in spitalele din Capitala vor vota, duminica, la urnele mobile ce vor fi aduse in unitatile sanitare, in urma solicitarilor formulate de acestia, care sunt centralizate si inaintate, sambata seara, sectiilor de votare.

La Institutul Fundeni, de pilda, ar urma sa voteze 300 de pacienti, a precizat, pentru Mediafax, managerul unitatii, dr. Carmen Orban.

Pana vineri dupa-amiaza, acelasi numar de pacienti de la Spitalul Floreasca isi exprimasera intentia de a vota. "Este posibil ca acest numar sa creasca, in functie de solicitarile pe care le-am putea primi astazi (sambata - n.r.), inclusiv de la pacienti care urmeaza sa fie internati", spune purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Bogdan Oprita.

La Spitalul "Sf. Pantelimon", 91 de pacienti si-au exprimat intentia de a vota duminica, a precizat, tot pentru Mediafax, managerul spitalului, dr. Gheorghe Popescu.

Managerul Spitalului Universitar, dr. Catalin Carstoiu, a explicat ca listele nominale cu pacientii care vor sa voteze se predau sambata, in intervalul 18.00 - 20.00, sectiilor de votare de pe raza fiecarei unitati sanitare. In functie de solicitari, reprezentantii sectiilor vor sti cate buletine de vot sa aduca duminica in spitale, impreuna cu urna mobila si timbrele autocolante care se aplica pe actul de identitate.

Pe de alta parte, medicii aflati de garda in ziua scrutinului nu vor putea vota, alaturi de pacienti, la urnele mobile.

Potrivit legii, pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "VOTAT" si buletine de vot - la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare si se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.

Scrutinul de duminica pentru alegerea noului sef al statului va incepe la ora 7.00 si se va incheia la 21.00.