Meteorologii au dat publicitatii, joi, prognoza agrometeorologica pentru urmatoarea saptamana. Potrivit acesteia, in perioada 30 octombrie-5 noiembrie, procesele fiziologice ale culturilor de toamna vor evolua in general normal in aproape toate regiunile agricole si usor mai lent in zonele depresionare din nordul si centrul tarii.

Starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului, iar in semanaturile tardive si pe suprafetele cu deficite de apa in sol din sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta in continuare medie si slaba, mai arata prognoza.

Functie de data semanatului, cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla predominant la germinare (50-100%), rasarire (20-100%) si aparitia frunzei a treia (10-80%), mai avansate fiind culturile din sudul si estul tarii aflate la infrunzire (3-5 frunze). Fenologic, rapita va parcurge fazele de germinare (80-100%) si rasarire (40-100%), precum si dezvoltarea aparatului foliar (4-14 frunze).

Sfecla de zahar din centrul tarii se va recolta pe ultimele suprafete.

La pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si finalizarea recoltarii la varietatile tardive. In toate plantatiile, vita de vie va inregistra maturarea coardelor, colorarea si caderea fiziologica a frunzelor.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, araturi, fertilizari).

Specialistii au si niste recomandari:

  • Finalizarea semanatului la graul de toamna
  • Efectuarea araturilor pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile infiintate in epoca optima
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi