"Extinderea raspunderii penale (si a pedepsei cu trei ani de inchisoare) pentru divulgarea unor informatii din dosarele penale in curs de la magistrati, martori si experti implicati catre orice cetatean al Romaniei (cum propune senatorul Nicolae), ii vizeaza in primul rand pe jurnalisti", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de catre Freedom House Romania, Expert Forum si Centrul Roman de Politici Europene.

Serban Nicolae si Catalin VoicuFoto: Freedom House

Misiunea fundamentala a ziaristilor este informarea cetatenilor in chestiuni de interes public, precum dosarele de coruptie ori de crima organizata, jurnalistii nefiind nicidecum responsabili pentru pastrarea confidentialitatii informatiilor din aceste dosare.

Avertizam ca aprobarea de catre Camera Deputatilor - camera decizionala - a acestei initiative legislative si promulgarea ei ar reprezenta o incalcarea grava a dreptului cetatenilor la informare, drept prevazut de articolul 31 al Constitutiei Romaniei, si a libertatii de exprimare, aparata de articolul 30 al legii fundamentale, se mai arat in comunicatul organizatiilor semnatare fac parte din Initiativa pentru o Jutitie Curata (IJC)

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca amendamentul senatorului PSD Serban Nicolae - asupra caruia Guvernul a anuntat initial ca a emis aviz favorabil, dupa care a revenit si a precizat ca a dat aviz de respingere - nu are nicio legatura cu presa, ci se refera doar la informatiile nepublice din dosare.

"Din cate cunosc eu, fara sa stiu detalii, este vorba despre acele informatii nepublice. Mai departe, va rog sa va adresati Ministerului Justitiei, care la orice punct de vedere trebuie sa consulte CSM si o sa va raspunda. Dar eu cred ca intr-o societate normala cei care dau informatii din dosare sunt birourile de presa ale parchetelor si ca cei care cumva dezvaluie informatii nepublice din cate stiu eu in toata Europa exista sanctiuni", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

"Mai mult nu stiu sa va spun. Sunt convins ca ministrul Justitiei, dupa ce a consultat CSM-ul, va va spune si eu sunt convins ca dumneavoastra respectati legea intotdeauna. Nu vreti sa spuneti ca nu o respectati si sa nu patiti nimic", a mai declarat premierul.

El a mentionat ca presa publica stenograme din dosarele care sunt publice, nu din cele nepublice, fara incalcarea legii.

"Dumneavoastra ati publicat stenograme care se afla intr-un dosar public. Dosarele de la instanta sunt publice, deci nu cred ca ati furat stenograme de la Parchet. Nu se pune problema ca legea sa se aplice la ceva ce este public. Cred ca e vorba despre ceea ce nu e public", a spus Ponta.

El a aratat ca amendamentul lui Serban Nicoale nu are legatura cu presa. "Nu are nicio legatura cu presa, care are voie sa faca tot ce avem voie toti cetatenii tarii si nu are nicio interdictie in plus, motiv pentru care cred ca orice cetatean, daca subtilizeaza dintr-un dosar nepublic, deci aflat intr-o faza confidentiala, vreun document, raspunde pentru asta", a spus Ponta.

Guvernul a acordat in sedinta de miercuri aviz nefavorabil propunerii legislative initiate de senatorul PSD Serban Nicolae care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare, proiect care a starnit o serie de critici in spatiul public dupa ce a fost aprobat tacit in luna septembrie de catre Senat.

  • Atentie! Initial, Biroul de presa al Guvernului a transmis ca Executivul a avizat favorabil proiectul legislativ, dar a revenit cu un comunicat la ora 22.38 in care arata ca avizul a fost nefavorabil.

"Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul de initiativa legislativa.

Daca proiectul de lege va intra in vigoare, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale (ex. stenograme) va risca sa fie condamnat la inchisoare.

Precizam ca Serban Nicolae a fost in trecut avocatul ex-senatorului PSD Catalin Voicu, condamnat la sapte ani de inchisoare pentru coruptie. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, decizionala in aceasa speta.