Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca isi doreste unirea Republicii Moldova cu Romania, dar acest lucru nu se poate face "cu forta sau cu amagiri", ci doar daca romanii de pe ambele maluri ale Prutului o vor dori.

Basescu la Moldova 1Foto: Captura TV Moldova 1

Acesta a fost intrebat, intr-un interviu acordat televiziunii nationale din tara vecina, daca isi doreste unirea celor doua tari.

"Eu sunt mai putin interesat de ce cred unii si altii in occident, eu am spus-o cinstit. In sufletul meu mi-as dori mult unirea Romaniei cu Republica Moldova pentru ca eu nu renunt la teoria ca suntem un popor in doua state independente", a raspuns acesta.

Acest lucru nu se poate face insa "nici cu forta, nici cu amagiri", ci doar daca "romanii de pe ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru. Cand majoritatea romanilor din ambele tari vor dori sa fim o singura tara cu certitudine acest lucru se va intampla", a continuat seful statului, adaugand ca aceste conditii nu sunt create "in mod deosebit in Moldova".

El a fost intrebat de moderatoare daca isi va lua cetatenia Republicii Moldova, asa cum a promis.

"Da, categoric da, am si vorbit cu dl presedinte Timofti zilele trecute. Dupa alegerile din Moldova voi face o vizita, care va si o vizita de ramas bun, si voi depune cererea pentru a dobandi cetatenia Moldovei", a precizat Basescu.

Traian Basescu a notat din nou ca autoritatile din Moldova ar trebui sa analizeze daca statutul actual de neutralitate ii garanteaza securitatea.

"Nimeni nu poate sa asfiseze neutralitate atat timp cat celelalte state nu i-o recunosc iar Moldova are pe teritoriul sau in Transnistria prezenta miltiara a Rusiei, ceea ce inseamna ca Rusia nu recunoaste neutralitatea Republicii Moldova", a subliniat presedintele.

In opinia sa, Moldova nu poate fi transformata intr-o carte de schimb intre marile puteri "daca vrea sa continue cu forta drumul catre UE, daca va renunta la neutralitate si devine membru NATO".

Despre Rusia si Marea Neagra

  • Rusia a mai dobandit un teritoriu extrem de important in Marea Neagra, Crimeea
  • Din punct de vedere securitate si geostrategic aceasta noua cucerire a Rusiei nu face nimic altceva decat sa dea Rusiei un control aproape total pe tot ce se intampla in Marea Neagra
  • Nu o spun cu ostilitate fata de Rusia, dar trebuie sa o spun public
  • Nu am ostilitate fata de Rusia dar nu pot sa nu constat ca un teritoriu al unei Ucraine suverane a fost pur si simplu anexat Rusiei iar o Transnistrie de dimensiuni mai mari se creeaza in estul Ucrainei iar toate aceste lucruri afecteaza securitatea nationala a Romaniei

Despre Gazprom si posibilitatea ca rusii sa taie din nou gazele catre Europa

  • Din ultimele declaratii ale presedintelui Putin inteleg ca nu vor face acest lucru
  • Va asigur ca Rusia nu are in momentul de fata ca obiectiv sa reduca livrarile de gaze catre beneficiarii Gazprom
  • Aici eu dau dreptate Rusiei, Rusia spune ca are de incasat peste 4 mld euro de la Ucraina
  • Pe de alta parte, Ucraina nu are acesti bani. Exista insa o realitate, gazul a fost furnizat si nu a fost platit
  • Este foarte clar ca Ucraina trebuie sa gaseasca resurse financiare si o intelegere clara cu Gazprom pentru plata esalonata a datoriilor existente
  • Daca Romania ar furniza gaze si nimeni nu ar plati factura si Romania ar inchide robinetul
  • Este imperios necesar ca Ucraina sa realizeze acordul cu FMI pentru a putea primi banii de care are nevoie sa inceapa plata facturilor catre Gazprom