​Articol actualizat

Huffington Post Germania: Elena Udrea, Ioan Rus si Gerhard Schroder ar fi implicati in dosarul EADS

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 29 octombrie 2014, 11:42 Actualitate | Esenţial


Jurnalistul Vlad Georgescu de la editia in limba germana a site-ului Huffington Post a publicat un articol despre dosarul de coruptie EADS. Ziariştul scriu despre implicarea în semnarea acestui contract a fostului cancelar german Gerhard Schroder, a Elenei Udrea, dar şi a ministrului Ioan Rus, potrivit Digi 24. Huffington Post mai scrie că procurorii DNA ar putea cere, săptămâna viitoare, aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri implicaţi în negocierea şi semnarea contractului.

Autorul anchetei jurnalistice, Vlad Georgescu, se refera la contractul semnat in 2004 si completat in 2005 in prezenta lui Gerhard Schroeder, cancelarul de atunci al Germaniei, ca fiind "initiat de Klaus Mangold si Ion Tiriac." Un fapt care nu e ilegal si nici neobisnuit, insa care nu scuteste anchetatorii din Romania si SUA de semne de intrebare.

Pe scurt, in opinia autorului, statul roman reprezentat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si care la randul sau a fost reprezentata de agentia "de casa" SC COMEX SA s-ar fi obligat la  plata a 743 de milioane de euro firmei EADS, o suma rezultata din reducerea de la 650 la 543 de milioane de euro, plus o ulterioara majorare cu 200 de milioane de euro.

In scandalurile de coruptie anchetate de DNA si in care apar numele concernelor Microsoft si EADS, firma Fujitsu Siemens ar fi "functionat pe post de mecanism de spalare de bani", scrie Georgescu. "La cererea Fujitsu Siemens au fost deschise conturi offshore in Cipru, prin care ministri de prim rang au primit plati sub forma de onorarii de consultanta sau bani-gheata".

"Intr-o intelegere secreta dintre EADS Deutschland GmbH si MAI, Fujitsu Siemens e conceput ca subantreprenor exclusiv, cu un volum investitional de 60 de milioane de euro. Banii au fost redirectionati de FSC prin firme existente si noi infiintate din Cipru, unor membri de prim rang din guvernul Romaniei."

Autorul articolului din Huffingtonpost.de se refera la figuri proeminente ale politicii romanesti, cum este Ioan Rus, fost director al DaimlerChrysler Transsilvanien (pana in 2000), apoi ministru de interne al Romaniei si totodata aranjor al deal-ului MAI-EADS".

Chiar si o candidata la presedintia Romaniei, Elena Udrea, ar fi luata in vizorul anchetatorilor, sustine Vlad Georgescu: "Aceasta a declarat drept "credit, in declaratia de avere prezentata fiscului romanesc, mita de noua milioane de euro pe care a primit-o fostul ei sot actualmente refugiat in Dubai, Dorin Cocos, (intre timp, Cocos s-a intors in tara si e in arest preventiv - n.red) si contesta orice implicare in afacerea EADS-Fujitsu prin <<necunostinta>>".

Declararea drept credite a unor bani proveniti din mita ar avea o cauza precisa, si anume faptul ca, dupa trei ani, pretentiile de restituire a creditului se sterg, iar astfel "banii sunt spalati sub ochii autoritatilor.", mai scrie Georgescu.

Numele candidatei la alegerile prezidentiale Elena Udrea, "ale carei sanse in sondajele de opinie ale luptei electorale sunt considerate bune, alaturi de Victor Ponta si Klaus Iohannis" il evoca autorul articolului si in legatura cu "musamalizarea unor fapte din trecut" cum ar fi rezultatele studiilor de impact asupra mediului in cadrul unui proiect de investitii de milioane de euro derulat de firma Impact Developer & Contractor.

Prin proiectul Greenfield urmau a fi defrisate cateva hectare de padure din Bucuresti. Vlad Georgescu scrie ca un document intern datat inca din 2011 si emis de Directia Inspectie si Control semnala neregularitati in implementarea unui astfel de proiect, insa "fostul ministru al mediului Elena Udrea a ignorat rapoartele prezentate de organele de ancheta – sustinand astfel sistemul condus de multimilionarul bucurestean Gheorghe Iaciu".

Ce mai scrie ziaristul roman Vlad Georgescu in Huffington Post:


"Astfel au ramas, sub fostul ministru al mediului Udrea, pur si simplu neluate in lucru, pana cand s-au invechit, rapoarte interne ale organelor de control guvernamentale in legatura cu asa-numitul proiect Greenfield, un proiect de constructii in valoare de sute de milioane de euro, in cadrul caruia portiuni importante din padurea Bucurestilor urmau sa fie rase de pe suprafata pamantului. Desi institutia de combatere a coruptiei DNA -care ancheteaza in prezent cazul EADS-, a anchetat in trecut firma Impact, punand sub sechestru, intre timp, o parte din averea firmei, Udrea a impiedicat marea lovitura impotriva Impact, al carui actionar majoritar Gheorghe Iaciu este in atentia Supravegherii de Bursa din SUA, SEC".

Faptul ca Elena Udrea, in ciuda acestor implicari, atat in scandalul EADS, cat si in cel al Impact Developer & Contractor si Gheorghe Iaciu poate azi candida pentru functia de presedinte al Romaniei, apare la prima vedere ca o problema strict romaneasca. O privire atenta in culise arata insa: concernele vestice configureaza activ afacerile de coruptie din tara balcanica".

In dosarul DNA referitor la EADS Deutschland, primele patru milioane de euro mita ar fi fost platiti in 2004. Alaturi de FSC, intra in joc si subcontractorii EADS Deutschland, UTI si Felix Telekom.  Ancheta DNA, declansata in urma unor indicii ale FBI, ridica intrebari referitoare la rolul lui Gerhard Schroeder, Klaus Mangold si Ion Tiriac. Acestia au facilitat deal-ul, ducand mai multe discutii pe aceasta tema, in perioada respectiva, la nivel de guvern.

Sub semnul intrebarii se pune si rolul lui Klaus Mangold, care in calitate de fost sef al consiliului de  administratie al DaimlerChrysler si sef al Rothschild Deutschland GmbH a avut legaturi directe cu ministrul de interne Ioan Rus. Tot o figura centrala era fostul manager al lui Boris Becker, cunoscut si in Germania, Ion Tiriac. In dosarul de ancheta ale DNA referitor la actele EADS apare numele bancii sale -azi  UNICREDIT TIRIAC BANK.

Ex-cancelarul Gerhard Schroeder s-ar fi implicat in 2004 "vehement, in semnarea contractului MAI-SISF intre EADS Deutschland GmbH si statul roman". In 2006, fostul cancelar ar fi acceptat un job de "consilier" la Rotschild – al carui sef pe Germania este fostul presedinte al DaimlerChrysler, Klaus Mangold.

Intre "ciudatele coincidente bucurestene", Georgescu il mentioneaza si pe Bodo Hornbach, care "a preluat cu WAZ Gruppe 50% din cotidianul Romania Libera – si ulterior a interzis redactiei sa se ocupe de cazul EADS". In afirmatia sa, Georgescu spune ca se sprijina pe marturii ale unor fosti angajati in redactia cotidianului de la Bucuresti.

Webzine LifeGen.de ar fi inaintat procuraturii din Munchen o reclamatie in care se afirma: "Caile mitei indicate de institutia anti-coruptie romaneasca DNA lasa sa se intrevada ca EADS Deutschland GmbH s-ar fi implicat activ inca de la inceput in planificarea acestor fapte penale". https://www.freitag.de/autoren/vlad-georgescu/eads-korruption-made-in-germany

Vina ar fi intensificata si de faptul ca, dincolo de presupusa "criminalitate economica organizata si severa" a faptelor trecute in revista de autorul articolului, s-ar fi folosit si bani europeni, din fondurile Phare. Autorul se intreaba daca cancelaria federala si Angela Merkel au fost informate, dupa 2005, in legatura cu scandalul de coruptie al EADS si "aranjamentele de la Bucuresti", intrebare la care el prezinta doar o speculatie, si nu un raspuns concret.

Ce inseamna contractul EADS:

Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat" incheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge a fost realizat in baza unor "intelegeri ascunse" legate de subcontractanti, cu rolul de a "derula mitele", care ajungeau la persoane din conducerea Ministerului de Interne, scrie agentia Mediafax, care citeaza surse judiciare. Potrivit surselor citate, mita ajungea la persoane din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, respectiv Adrian Nastase.

Surse judiciare au declarat ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac verificari cu privire la Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare totala de 734 de milioane de euro.

Conform acelorasi surse, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a incheiat cu Bearing Point un contract privind incheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar in termen de doua zile studiul respectiv de fezabilitate a si fost predat partii romane, care a efectuat o plata de 430.000 de euro catre Bearing Point.

"Exista indicii in sensul ca acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firma din lume competenta sa furnizeze SISF pentru MAI, a fost intocmit de angajatii Midocar Consulting si reprezinta o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme in folosul Politiei de Frontiera. In baza studiului pus la dispozitie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea data a decis achizitia SISF prin negocierea cu sursa unica, si anume cu firma EADS in Germania", sustin sursele.

Pe de alta parte, mai spun aceleasi surse, intre 2003 si 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI si EADS, ca unicul producator oficial, i s-a permis acestuia sa fie la curent cu absolut toate informatiile si discutiile din cadrul intalnirilor.

De asemenea, spun sursele citate, a fost permis "un control asupra oficialilor EADS care sa nu pericliteze intelegerile ascunse privind subcontractantii ce urmau sa fie folositi in proiect (Fujitsu Siemens Computers - FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanti care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobarii contractului".

Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivita pentru statul roman, a unui contract-cadru cu o suma fixa de 650 de milioane de euro, dar fara sa fie precizate in detaliu solutiile tehnice, echipamentele si serviciile ce urmau sa fie livrate, acestea urmand sa fie agreate ulterior de catre EADS, care astfel putea controla permanent, prin solutiile tehnice oferite, profitul care urma sa-l realizez in acest contract, "profit din care urmau sa fie platite mitele necesare aprobarii contractului", sustin sursele judiciare.

Pentru ca EADS sa obtina acest contract, managementul companiei a fost conditionat sa incheie un contract de promisiune irevocabila de subcontractare cu FSC, pentru comenzi de 40 pana la 60 milioane de euro, mai spun sursele.

Managementul FSC, la randul sau, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost conditionat sa semneze, in acelasi timp, contracte de comision pentru reusita cu firma Gessa, cu un comision de 10% si cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, sustin aceleasi surse.

"Din cercetari rezulta ca in februarie 2005 a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision catre Gessa si Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa si 8% pentru Profnet, totalul lor ramanand 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma sa le primeasca de la EADS. EADS a platit in anul 2004, imediat dupa semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau sa fie folositi pentru plata mitelor persoanelor, suma din care FSC a platit, la randul sau, un avans de 2.000.000 de euro catre Profinet si un avans de 280.000 de euro catre Gessa", precizeaza sursa citata.

DNA a anuntat in luna iulie 2014 ca a inceput urmarirea penala in rem, pentru trafic de influenta, abuz in serviciu, luare si dare de mita, in dosarul deschis in urma sesizarii Corpului de control al Guvernului, privind inchirierea si extinderea de licente pentru scoli, pentru care s-au platit aproximativ noua milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vizeaza si contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 de milioane de euro (extins in 2009 cu 200 de milioane de euro).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


18113 vizualizari

 • -2 (24 voturi)    
  inteleg de ce nastase plateste pentru termopane (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:02)

  jackalphonse [utilizator]

  ei, uite acum inteleg si eu de ce nastase are dosare pt termopane si conferinte, cand el a devalizat toata industria. pai daca i se faceau dosare serioase, mai apareau si basisti, penelisti si alte specii de pradatori.
  ce cauta acolo pupila basului, aceasta basudrea?
  adica funeriu abia acum e vinovat, cand nu mai este probase. funeriu, blejnar, videanu, etc. aveau parte de odele lui base, cand ei erau infractori acoperiti. exceptie face funeriu, care cred ca este mai degraba victima (cine mai stie?..)
  • +5 (17 voturi)    
   Mai ametitule bolsevic! (Miercuri, 29 octombrie 2014, 13:04)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Tu iti pui intrebarea ce cauta acolo? Normal ca n-are ce sa caute acolo, n-a fost nici premier ca Nastase si Tariceanu, nici ministrul de interne ca Blaga si Rus sau ministru cu finantari externe ca Ponta. A fost dupa 5 ani de la securizarea frontierelor ministru al dezvoltarii. E o mizerie aruncata de sefii tai iar tu iti faci job-ul comentand aiurea pe bani. Mi-e scarba!
  • +10 (12 voturi)    
   asta nu a pornit de la noi (Miercuri, 29 octombrie 2014, 13:15)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   e investigatie deschisa de FBI. durere mare acum ca EADS a fost platit din fonduri PHARE, deci va fi imposibil de inchis cazul pe stil romanesc.
   articolul in germana nu spune nimic de Udrea in legatura cu EADS, dar baga la gramada si alte dosare - ceva cu Impact (constructii).
   intre timp EADSul a inchis filiala care a platit mita si probabil ca cineva de la fiscul german a avut sansa sa se uite prin contabilitate. daca se termina 'cu bine', Nastase si Rus vor fi colegi de celula.. poate chiar si Tiriac.. desi am dubii ca pot demonstra chiar tot..
 • -9 (29 voturi)    
  aha (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:03)

  Mazeta [utilizator]

  Daca era dupa DNA, mai asteptam 10 ani. Adevarul este ca e mai usor sa iei copiii de la BAC cu autobuzele decat sa te legi de Udrea, Tiriac & co.
 • +2 (24 voturi)    
  Astia de la Huffington Post sunt de la PSD! (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:06)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Au mai scris un articol reluat de o televiziune romana in legatura cu presedintele acum cativa ani dovedindu-se o porcarie platita...Da-ti un Google si veti vedea. Digi24 joaca in tabara lui Ponta, toti stim asta! Ce legatura sa aiba Elena Udrea cu EADS cand ea a fost ministru de-abia in 2011 iar EADS a fost implementat in Romania in anii 2004-2008. E Blaga, Tariceanu, Adrian Nastase si Victor Ponta care s-au ocupat de aceasta afacere, veti vedea...Sunt fumigene pesediste.
  • +6 (14 voturi)    
   legatura, daca exista, e in articol (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:56)

   georgeb [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

   Din pacate nu reusesc sa inteleg mare lucru din articolul tradus pring google translate in engleza.

   Daca nu ma insel articolul sugereaza ca Udrea a favorizat grupul Impact (dezvoltator imobiliar) al lui Gheorghe Iaciu prin ignorarea unor rapoarte care aratau incalcari ale normelor de mediu la unul din proiectele companiei, iar proiectul asta ar fi fost folosit cumva in schema de spalare de bani pentru afacerea EADS.

   Nu zic ca asa este sigur, a trebuit sa citesc un text tradus pe jumatate. Mai mult, nu stiu daca ce spune textul e real.

   Huffington Post a incercat in trecut sa-l spele pe Ponta in scandalul cu doctoratul, tin sa va amintesc. Este un ziar cu inclinatii foarte de stanga.

   Vom trai si om vedea. Eu personal nu vad de ce Ponta ar ataca-o pe Udrea, ca doar nu s-o teme ca intra in turul doi... si orice scandal de coruptie loveste in primul rand in PSD deci eu cred ca Ponta ar trebui logic sa aiba interes doar sa puna batista pe tzambal.
   • 0 (0 voturi)    
    Articolul complet: (Joi, 30 octombrie 2014, 8:10)

    derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui georgeb

    http://www.gandul.info/stiri/articolul-integral-scris-de-vlad-georgescu-in-huffington-post-referitor-la-cazul-eads-13478438

    legatura cu Udrea, daca exista, nu e in articol :)

    e un articol scris prost, cu multe inexactitati si informatii disparate, dar in niciun caz nu pare sa fie platit: ii acuza pe Rus, Tiriac si psd mai mult decat pe Udrea, nici Merkel nu iese prea bine, eu nu pot sa vad in articolul asta vreo cabala; ceea ce nu inseamna ca Udrea nu poate fi implicata in EADS.
  • -1 (1 vot)    
   valeu (Miercuri, 29 octombrie 2014, 19:06)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

   dragomire, ai luat-o pe aratura!
 • -10 (16 voturi)    
  Corect !!! (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:11)

  Amad [utilizator]

  Se pare ca singurul politician care nu a luat șpaga sau n-a beneficiat de ea este ILIESCU.
  Ar fi câștigat din primul tur. :)
  • +11 (11 voturi)    
   hilar, dar da (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:53)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   El s-a multumit cu puterea si implinirea visului socialist in capitalism, chiar daca asta a insemnat punerea tarii pe butuci.
  • +1 (1 vot)    
   ironie (Miercuri, 29 octombrie 2014, 13:24)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   insa e prea trist.mai bine chemam popa cu spovedania
 • +9 (9 voturi)    
  sa faca cineva un pustiu de bine (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:11)

  Mariicaialbastri [utilizator]

  sa traduca articolul din germană.
  Eu am incercat cu google translate iese un talmes-balmes.
 • +7 (11 voturi)    
  Hopaaaaa (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:38)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  ramanem fara catindati?!
  Udrea out, pompa out, ...
  Hehe!
 • -3 (13 voturi)    
  Ok, si atunci nu am eu dreptate? (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:40)

  Marionette [utilizator]

  1. Ponta nu este o optiune.
  2. Iohannis imi place dar reprezinta pe fostul PNL pe care l-am vazut cu ce se ocupa (Fenechiu este doar un exemplu) si pe aripa corupta a PDL
  3. Udrea, desi recomandata de "Al De Sus", Basescu, implicata in spagaraie si coruptzaraie.

  Parerea mea este ca pentru votul asta ar trebui sa iesim 90% la urne si o majoritate zdrobitoare sa invalideze votul, eventual sa scriem cu pixul: "Nu sunt reprezentat de nimeni din clasa politica actuala!"
  Pasul 2 dupa invalidarea intregii clase de cleptocrati, ar fi LUSTRAREA LOR si a rudelor de gradul 1.
  Daca noi nu vom face asta acum, vor face asta altii pentru noi dupa ce ne vor desface pe bucati, pentru ca viitorul va fi destramarea si disparitia Romaniei.
 • +8 (8 voturi)    
  atata mai trebuie (Miercuri, 29 octombrie 2014, 12:48)

  ala_ [utilizator]

  DNA sa il bage la parnaie pe Schroeder :))
  Schroeder, sa nu uitam, nu este tocmai popular in urma angajarii sale la compania care a adus gaz-ul rusesc.
  • +1 (1 vot)    
   Nord Stream (Miercuri, 29 octombrie 2014, 16:22)

   georgeb [utilizator] i-a raspuns lui ala_

   Da, si de asemenea are relatii destul de apropiate cu Putin. A facut lobby la vedere impotriva sanctionarii Rusiei in aceasta vara.

   Schroeder este director AGA (chairman of the shareholder's committee) al companiei Nord Stream, pipeline-ul care alimenteaza cu gaz rusesc mare parte din nordul Europei.
 • +10 (12 voturi)    
  Monica (Miercuri, 29 octombrie 2014, 14:02)

  Trojan.H [utilizator]

  Eu votez Macovei.
 • +2 (2 voturi)    
  Prostul serios,Rus Ioan purtator de slana penala ? (Miercuri, 29 octombrie 2014, 17:58)

  Plagarus [utilizator]

  Tzutzarul lui Tiriac in afaceri, acum se vede cat de gospodar a fost cu spagile ministeriale, cel ce fugea din grupul infractional organizat al PSD-ului,dar cu sarsanaua plina ochi, de hrebenciuci !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by