Sectia de asistenta religioasa din Ministerul de Interne va raporta direct la Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 28 octombrie 2014, 19:23 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Ierusalimului Teofil III, Victor Ponta, Patriarhul Daniel si vicepremierul Gabriel Oprea - ministru de Interne, pe 27 octombrie 2014
Foto: Agerpres
Sectia de asistenta religioasa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne are de acum inainte obligatia sa informeze Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la "activitatea desfasurata in domeniul asistentei/educatiei moral-religioase crestin-ortodoxe". Prevederile fac parte dintr-un ordin al vicepremierului si ministrului de Interne, Gabriel Oprea, care a fost publicat in Monitorul Oficial. Ordinul reglementeaza organizarea Directiei Informare si relatii publice, care are in subordine directa aceasta Sectie de asistenta religioasa.
Raportarea Sectiei de asistenta religioasa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost introdusa prin Ordinul nr. 148 din 2 octombrie 2014 al viceprim-ministrului si ministrului afacerilor interne Gabriel Oprea. Ordinul privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Directiei Informare si relatii publice a fost publicat in Monitorul Oficial vineri, 24 octombrie, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale 2014.

Ordinul prevede ca Directia Informare si relatii publice "este unitate a aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne (...), fiind specializata in conceperea, organizarea, conducerea, coordonarea si controlul activitatilor de informare si relatii publice, transparenta decizionala, realizare a publicatiilor, filmelor si materialelor audiovizuale cu privire la domeniul specific, precum si in monitorizarea si analizarea permanenta a efectelor mediatice produse de misiunile si actiunile intreprinse de personalul M.A.I., cu scopul de a asigura o reflectare obiectiva in spatiul public a activitatii M.A.I."

Fata de fostul regulament, cel aprobat acum prevede ca "Directia este in coordonarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, si are ca structuri subordonate Centrul Multimedia si Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne". Pana acum, Directia era "in coordonarea unui secretar de stat al M.A.I., desemnat de catre ministrul afacerilor interne".

Noul regulament mai prevede ca Sectia de asistenta religioasa "isi desfasoara activitatea in baza Legii nr. 195/2000 privind constituirea si organizarea clerului militar, precum si a regulamentelor si instructiunilor in vigoare, si reprezinta M.A.I. in relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, cultele si asociatiile religioase de stat, cu organismele similare care au atributii in domeniul asistentei religioase atat in tara, cat si in plan international".

Printre obiectivele specifice ale Sectiei de asistenta religioasa (care nu erau prevazute in regulamentul vechi) se numara urmatoarele:
 • efectueaza controale tematice privind modul de aplicare a prevederilor instructiunilor specifice, pe linia asistentei/educatiei moral-religioase, in structurile M.A.I., urmarind organizarea si desfasurarea acestor activitati, asigurarea protectiei spirituale a personalului, respectarea drepturilor si libertatilor de constiinta ale persoanei, acordand indrumare si sprijin de specialitate;
 • intocmeste informari anuale privind activitatea desfasurata in domeniul asistentei/educatiei moral-religioase crestin-ortodoxe, care sunt aduse la cunostinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane; (articolul 22 - i)
Potrivit organigramei Directiei informare si relatii publice, Sectia de asistenta religioasa este in subordinea directa a directorului de Directie.

Informatii de context

Noile prevederi au fost promovate in contextul in care Guvernul Ponta a alocat, in plina campanie electorala, 6.000.000 lei din Fondul de rezerva bugetara pentru finantarea a doua catedrale din Madrid si Barcelona, a Manastirii Lainici din judetul Gorj si a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. Repartizarea fondurilor a fost aprobata in sedinta de guvern din 15 octombrie, pentru ca la finalul saptamanii, pe 19 octombrie, premierul Ponta sa participe la slujba de duminica la o biserica ortodoxa romaneasca din Madrid. Detalii aici

La sfarsitul lunii august, HotNews.ro a scris ca Guvernul Ponta a alocat alti 6.000.000 de lei tot din Fondul de rezerva bugetara pentru sprijinul financiar a trei unitati de cult: Centrul Eparhial Iasi (judetul Iasi), Manastirea Nicula (judetul Cluj) si Manastirea Tismana (judetul Gorj). Aceasta la putin timp dupa participarea in 15 august a prezidentiabilului Victor Ponta la slujba de Sfanta Maria la Manastirea Nicula si a prezidentiabilului Elena Udrea la Manastirea Tismana, din judetul Gorj. Detalii aici

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9054 vizualizari

 • +39 (41 voturi)    
  Say what? (Marţi, 28 octombrie 2014, 20:14)

  CosminMaricari [utilizator]

  O autoritate a statului român laic răspunde în fața consiliului administrativ al unei mega-corporații puse pe japcă? Pe când creează și un departament special la Transporturi care să raporteze direct către Bechtel, unul la Comunicații care să facă sluj la Fujitsu Siemens și altul la Economie care să elaboreze legi pentru RMGC?
  • +22 (22 voturi)    
   de ce "catre Bechtel"? (Miercuri, 29 octombrie 2014, 0:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

   Sa-i raporteze lui Gruia Stoica... ca e de-al nostru... "mandri ca suntem romani" :P
   • +7 (7 voturi)    
    E greu așa, dom'le (Miercuri, 29 octombrie 2014, 10:02)

    CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Păi îți dai seama, până se deplasează ăia la pușcărie, până îi roagă Stoica pe colegii de celulă să le facă loc stimabililor pe pat, până fac chetă de-o sticlă de ceva bun pentru gardian, să-i lase să discute în pace... Plus că li se face pielea de găină miniștrilor ca Andrei Măruță când simt răcoarea de pușcărie, de zici că li se dezvăluie viitorul în mirosul de varză și șosete, în zgomotul de fier pe fier al gratiilor, în clăbucii din dușul comun...

    Nu, e mai ușor cum am zis io.
  • +13 (13 voturi)    
   e foarte "logic" (Miercuri, 29 octombrie 2014, 8:05)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

   din moment ce gradul ofiterului prea-vesel daniel, e mai mare decat al spionului acoperit (de kkt) ponta.
   "in sfarsit s-a facut dreptate" a afirmat ofiterul gradul daniel, in fata microfoanelor implantate in raclele sfinte la care se roaga tot romanul.
 • +37 (37 voturi)    
  Aoleu ! (Marţi, 28 octombrie 2014, 20:17)

  adrian88000 [utilizator]

  Daca inainte ne urmarea Securitatea sa descopere
  dizidentii, acum se creaza o Securitate a BOR care ne va urmari daca ne facem cruce corect sau nu.
  Am inbulinat-o !
  • +5 (5 voturi)    
   neoficial... (Miercuri, 29 octombrie 2014, 11:05)

   MonaB [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   cred ce e de mult creata... e doar o chestiune de formalizare...
 • +29 (29 voturi)    
  ce ne facem (Marţi, 28 octombrie 2014, 20:25)

  dekar [utilizator]

  ...cu ateii,liber cugetatorii sau, pur si simplu, cu laicii in ansamblul lor ?! BOR, ca de obicei,vrea dragoste cu forta.
  • +22 (22 voturi)    
   BOR (Miercuri, 29 octombrie 2014, 6:33)

   newshot [utilizator] i-a raspuns lui dekar

   bor vrea dragoste cu Ponta și nu cu forța. Voit dar și platită (ne noi toți)
 • +30 (30 voturi)    
  what ? (Marţi, 28 octombrie 2014, 20:28)

  akanom [utilizator]

  Parca Romania era stat laic, nu avea religie oficiala.

  Dar, iacata, dragii mosului, o structura esentiala a statului, Ministerul de Interne, politia si ordinea publica care va sa zica, va raporta direct la mama Biserica.

  Pe cand politia va aplica direct Sharia ortodoxa ?

  Oricum, e ironic ca fostii si actualii turnatori la securitate sa ajunga sa comande structurile care i-au controlat. Rotatia cadrelor e in vigoare maxima.
 • +31 (31 voturi)    
  Aberant .. (Marţi, 28 octombrie 2014, 21:03)

  yoko ono [utilizator]

  funcționari ai statului, plătiți de tine și de mine, TREBUIE să raproteze direct Bisericii Ortodoxe Române !!!

  Dar de ce nu Biserici Ortodoxe Ruse ?? Ea ce are ? E prea frig acolo ??
  Sau de ce nu clanurilor țigănești din Ferentari, ce dacă nu știe carte ??
 • +24 (24 voturi)    
  pentru voturi... (Marţi, 28 octombrie 2014, 21:07)

  fvb [utilizator]

  politicienii fac orice.

  Deci, am inteles eu gresit, sau BOR s-a bagat in Guvernul Romaniei?

  Mai semnasera si cu Ministerul Invatamantului ceva acum vreun an sau nustiucand, ceva in legatura cu profii de religie.
 • +19 (19 voturi)    
  Ehe...abia intra in poze mai ales Oprea.. (Marţi, 28 octombrie 2014, 21:18)

  lucadd [utilizator]

  al carui sacou sta sa crepe....3 borfasi de frunte acolo... cu cine sa mai capatuit bietul calugar de la Ierusalim.
 • +17 (17 voturi)    
  Aceiasi Romanie laica plina de creStini (Marţi, 28 octombrie 2014, 21:35)

  Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

  Oprea pune umarul la trocul dintre BOR s.r.l si gasca politicienilor corupti, incompetenti si infractori care conduce acum Romania ca sa il ajute pe hotul plagiator sa castige voturi!
 • +20 (20 voturi)    
  tz, ce este asta ??? (Marţi, 28 octombrie 2014, 21:53)

  MenInBlack [utilizator]

  e sens unic, pe dreapta sau pe stanga ?
  cine e cine ?
  noi la cine raportam ?
  cine contabilizeaza spovedaniile ?
  nu pricep numic, daca era vorba de secu, atunci stiam ce si cum....
  acum e pe contrasens cu dauna totala...
  cand se interzice fumatul ?
  dar injuraturile ?
  cine da indulgentele, BOR sau Parchetul ?
  bah, ce simplu era cu militzia...
 • +23 (23 voturi)    
  WTF?!?! (Marţi, 28 octombrie 2014, 22:01)

  Preventiv [utilizator]

  Ce dracu mai e si mizeria asta? Mi s-a acrit de inalte fete bisericesti si tot ce tine de asta. NU vreau sa cotizez la aceasta mizerie de biserica, NU vreau ca banii mei sa fie distribuiti de Ponta catre cine crede de cuviinta. Nu vreau porcaria aia de catedrala, aloooo ma aude cineva? F*ck it!!
 • +20 (20 voturi)    
  Stupefiat (Marţi, 28 octombrie 2014, 22:08)

  Mihai S. [utilizator]

  În M.A.P.N. înțeleg rolul clerului militar, soldații merg în Afghanistan, nu pot ieși din zonele de protecție, lucrează sub tir armat, sub stres, au nevoie de o speranță, poate chiar de duhovnic. Când ești aproape de moarte te mai gândești și la cele sfinte.

  Dar în M.A.I. unde personalul este angajat și seara merg acasă, de ce au nevoie de cler militar în primul rând? Mai merg jandarmii la o manifestație violentă și stau 2-3 zile în misiune, dar sunt în țară, pot intra în orice biserică vor, oricum nu au timp de asistență religioasă în misiune. Iar după aceea merg acasă, duminica e liber de mers la biserică.

  Cum asigură clerul militar (secția de asistență) protecția spirituală a personalului? Presupun că se roagă pentru ei, sfințesc vestele anti-glonț, pistoalele, căștile, scuturile? Și apoi raportează la BOR: "am sfințit 200 de cagule de-ale mascaților". Ce poate raporta la BOR? Câți prozeliți au făcut?

  Această secție face parte din direcția de informare care e subordonată vice-premierului. Este hilar ce probleme are vice-premierul. Direcția de informare arată în spațiul public ce face MAI, probabil ținând cont de învățăturile religioase de la secția de asistență: "ziceți acolo că jandarmul a întors și obrazul celălalt pentru al doilea bolovan de la manifestant".

  BOR se infiltrează peste tot, în toate structurile, în școli, spitale, în Ministerul de Interne, cu largul concurs al guvernului care dă pomeni, terenuri, drepturi de construcție. O speranță este: încrederea în Biserică a scăzut la 65%, era undeva la 88% parcă. Poate redevenim un stat cu adevărat laic într-o zi.
 • +20 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 octombrie 2014, 22:10)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  frumos (Marţi, 28 octombrie 2014, 22:20)

  cristi_an [utilizator]

  doamne, ajuta! suntem bine acum
 • +11 (11 voturi)    
  daca n-ati vrut monarhie (Marţi, 28 octombrie 2014, 22:31)

  stefan2008 [utilizator]

  aveti patriarhie (ca sa nu-i zic teocratie, pentru ca-i vorba de niste securisti in sutana, nu de vreo guvernare divina).
 • +20 (20 voturi)    
  Indignare! (Marţi, 28 octombrie 2014, 22:38)

  Radu I [utilizator]

  Am devenit, fără de veste, un stat religios?
  S-a mai inventat o metodă de a șifona niște bani publici? Sper că-i o glumă, altfel ar fi o bătaie de joc cruntă la adresa tuturor cetățenilor onești din țara asta...
 • +24 (24 voturi)    
  deci cum??? (Marţi, 28 octombrie 2014, 22:42)

  Codruta N [utilizator]

  O sectie a unei institutii DE STAT (MAI) este obligata sa raporteze unei institutii PRIVATE (BOR)??!!

  Oricum: CARE sunt acele "instructiuni specifice, pe linia asistentei/educatiei moral-religioase, in structurile M.A.I."???
  • +4 (4 voturi)    
   cum care? (Miercuri, 29 octombrie 2014, 8:13)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   cum il prinde pe borfas, il baga la "ora de religie" si-i da la milostenii cu sfanta cruce (poate sa fie si trafaletul de miruit, ala cu prelungitor) pana-l lasa lat.
 • +26 (26 voturi)    
  se pare (Marţi, 28 octombrie 2014, 22:50)

  Yankeu [utilizator]

  ca ne indreptam spre o combinatie dintre Inchizitie si comunismul anilor 60.
 • +9 (9 voturi)    
  ... (Marţi, 28 octombrie 2014, 23:01)

  dantor [utilizator]

  Sa dea dracu' ca numai Secta citesc in articolul asta...
 • +16 (16 voturi)    
  Cvartetul horror (Marţi, 28 octombrie 2014, 23:32)

  Fu Leng [utilizator]

  de ce rade ca prostu' dofttorel, chiar nu-mi dau seama...comportament schizo?
 • +12 (14 voturi)    
  ma abtin sa mai comentez (Marţi, 28 octombrie 2014, 23:36)

  Nevermind [utilizator]

  Dupa ce ca cenzura hotniuz nu aproba comentarii absolut decente dar in contradictie cu sensibilitatile personale sau politica editoriala, in cazul asta ar avea dreptate sa nu-mi aprobe eventualul comentariu legat de subiect, pentru ca suburban nu descrie limbajul pe care-l merita cu varf si indesat bor srl si guvernele santajate de javre.
  • 0 (10 voturi)    
   Javrele voastre... (Miercuri, 29 octombrie 2014, 0:24)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   voi le-ati ales. Succesuri!
   • 0 (8 voturi)    
    serios? (Miercuri, 29 octombrie 2014, 4:18)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Nu stiam ca popii se aleg, dar daca spui tu...

    Banuiesc ca nu stii sa citesti sau sa intelegi ce citesti, referindu-te la guverne. Si acolo se aplica eticheta, dar pluralul l-am folosit pentru _toate_ culorile politice. Numai boc cate proprietati le-a dat, pe langa bani. Sa inteleg ca tu nu ai ales pe nimeni vreodata, in cazul asta? Nu ai inca 18 ani sau diagnosticul nu-ti permite sa votezi, conform legii?
 • +16 (16 voturi)    
  frumos... (Marţi, 28 octombrie 2014, 23:42)

  cris64 [utilizator]

  ... tablou cu ofiteri. Acoperiti.
  • +11 (11 voturi)    
   termina cu manipularea (Miercuri, 29 octombrie 2014, 0:33)

   math [utilizator] i-a raspuns lui cris64

   Oprea este ofiter pe bune. In izmene. E prea ciudat sa fie acoperit. Corect ar fi: "Tablou cu ofiteri, marea majoritate acoperiti."
   • +7 (7 voturi)    
    Oprea (Miercuri, 29 octombrie 2014, 10:08)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui math

    poate sa fie si ofiter in izmene si ofiter acoperit la alta oficina ( KGB de exemplu). Nu -i asa ?
 • +1 (7 voturi)    
  vot (Miercuri, 29 octombrie 2014, 0:57)

  meandmyfriends [utilizator]

  Un amic nu intelege de ce oamenii voteaza in permanenta aceleasi partide politice, politicieni...
  Oamenii se plang ca nu au cu cine vota !!!
  Din pacate acest lucru nu se va schimba si se va vota in continuare dupa aceleasi principii!!! Iar daca acest tip de vot nu ofera optinui alegatorilor, rezulta un vot negativ cu consecinte daunatoare; astfel ca trebuie schimbat ceva, si anume sistemul de vot;
  Un sistem care sa aiba la baza diminuarea importantei votului popular.
  Dreptul de vot sa fie castigat dupa indeplinirea unor criterii raportate la aportul in economie si/sau in societate.

  Nu e normal ca votul unuia/uneia care nu a contibuit/contribuie cu niciun leu in economie, primeste ajutoare sociale/cerseste si fura in vest/face Romania de rusine pe unde trece, are pensie de boala pe naspa, ETC., sa fie
  egal cu votul unui medic, sau rezident, inginer, profesor, simplu muncitor care plateste impozit/taxe/contributii raportate la munca depusa.

  Soganul trebuie schimbat din "cine voteaza conteaza" IN "Voteaza cine conteaza"! Sa conteze cei care muncesc/platesc taxe/aduc bani in economie in PRIMUL rand, iar ceilalti sa conteze mai putin.
  Mai simplu, prea multi prosti au drept de vot. Trebuie sa se diminuaze importanta votului lor.

  In SUA functioneaza un sistem de vot, in care votul popular nu este decisiv.

  Vezi aici:
  - http://www.hotnews.ro/stiri-international-13379912-ilustratie-cum-este-

  ales-presedintele-statelor-unite.htm
  - http://www.antena3.ro/externe/alegeri-sua-cum-se-desfasoara-sistemul-de-

  vot-pentru-alegerea-celui-mai-puternic-om-al-planetei-190934.html
  • +2 (4 voturi)    
   Serios (Miercuri, 29 octombrie 2014, 8:43)

   Va_ly [utilizator] i-a raspuns lui meandmyfriends

   Chiar nu gaseai alt link in afara de latrina 3 ? Serios?! Posturile le-am sters din memoria tv-ului si refuz de asemenea sa le fac trafic pe net si implict sa le cresc veniturile din reclame.

   Uite aici, este al doilea link dupa un search pe google:
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Colegiu_electoral_(Statele_Unite_ale_Americii)
   • 0 (0 voturi)    
    my bad (Joi, 30 octombrie 2014, 17:30)

    meandmyfriends [utilizator] i-a raspuns lui Va_ly

    Da, intradevar. my bad !
  • -1 (1 vot)    
   traiasca Jiji! (Miercuri, 29 octombrie 2014, 11:21)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui meandmyfriends

   Io zic ca voturile lui Becali, Hrebenciuc samd. sa conteze cat O MIE de voturi de-ale unuia ca tine - ca pun pariu ca au averi mai mari decat tine si ai tãi la un loc! :P
   • 0 (0 voturi)    
    Votul cenzitar (Miercuri, 29 octombrie 2014, 19:51)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    de exemplu. care ste altceva. In functie de impozitul platit ai doua , trei sau patru voturi.
    Si la impozit e cam greu sa bagi si mita, nu ?
 • +12 (14 voturi)    
  Eu zic ca e groasa rau... (Miercuri, 29 octombrie 2014, 2:15)

  Ion B [utilizator]

  La pariu ca ne intoarcem spre rasarit ca sa luptam alaturi de fratii nostrii intru ortodoxie pentru izbavirea si prea'naltarea neamului?!?
  Biserica lui Daniel ne va servii pe tava rusilor.
  O lume nebuna, nebuna si proastaaaaa!
 • +11 (11 voturi)    
  spovedaniile raportate la santul sinod (Miercuri, 29 octombrie 2014, 6:31)

  nedumeritul [utilizator]

  adica rezumatul spovedaniilor ajunge la sfantul Sinod ?
 • +7 (7 voturi)    
  Vine inchizitia (Miercuri, 29 octombrie 2014, 9:03)

  miohaiham [utilizator]

  ...
 • +7 (7 voturi)    
  Nu-mi vine se cred (Miercuri, 29 octombrie 2014, 9:06)

  Agota [utilizator]

  Chiar citesc acest articol? Sper sa fie un cosmar si sa ma trezesc cat mai curand!!!
 • +11 (11 voturi)    
  ... (Miercuri, 29 octombrie 2014, 9:22)

  pathfinder [utilizator]

  Pe scurt: astia-s nebuni.
  Mi-e scarba.
 • +5 (5 voturi)    
  Inchizitia nu-i specifica ortodoxilor !!! (Miercuri, 29 octombrie 2014, 10:15)

  andreesanu [utilizator]

  Pina acum unii popi turnau la secu,acu se vrea sa toarne politia la sinod !!!,ABERANTA poveste.
 • +6 (6 voturi)    
  Kafka, frate! (Miercuri, 29 octombrie 2014, 10:38)

  ciNicu [utilizator]

  Cind am citit titlul, am crezut ca e preluat de pe timesnewroman.ro.
  M-am inselat, din pacate...
 • +5 (5 voturi)    
  Fiti crestini, fiti buni, frati mindri romani! (Miercuri, 29 octombrie 2014, 11:26)

  ofCAER [utilizator]

  45 de ani a raportat BOR-ul la MAI, a venit rindul sa raporteze MAI-ul la BOR. "Cei din urma vor fi cei dintii", zis-a Domnul, si voia Lui s-a implinit. Dr. Groza a luat, dr. Ponta a dat (vedeti cum e istoria?!), fie numele Domnului laudat!
  Iar daca nu ati auzit de ingerul Gabriel, puneti mina si cititi Biblia. Sau mai bine VERSETELE SATANICE.
 • +2 (2 voturi)    
  rataciti (Miercuri, 29 octombrie 2014, 13:32)

  VladBerliba [anonim]

  Institutionalizarea actului religios indica gradul de inconstienta a reprezentantilor Statului si Sfantului Sinod. Impreuna cu ultimele evenimente privind informatiile secret de stat ale SIE care nu pot fi verificate de institutii din afara SIE indica spre o cadere in barbarie. Exista toate premizele unei societati tiranice de tip orwellian ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by