Noi imagini filmate din avion cu cele doua tronsoane din autostrada Arad - Nadlac aflate in constructie au fost publicate de catre utlizatorii forumurilor dedicate subiectelor de infrastructura. Autoritatile anuntau ca ar dori inaugurarea autostrazii pana la finele anului, macar a lotului 1 de la Nadlac la Pecica, insa pe imagini se poate observa ca lucrarile sunt inca departe de a fi finalizate, iar sansele unei inaugurari anul acesta sunt mici.

Autostrada Arad - Nadlac (octombrie 2014)Foto: Captura YouTube

Lotul 2 de pe Arad - Nadlac (cu rosu pe harta)

Arad - Nadlac: Lotul 2 cu rosu pe harta / Lotul 1 cu galben

Foto: Hotnews

Cel mai avansat, aproape gata, este Lotul 1, insa acesta, desi are sanse sa fie terminat pana la finalul anului, nu va putea fi deschis circulatiei pentru ca drumul de legatura care ar permite descarcarea traficului in si de pe autostrada este asociat constructiei Lotului 2, un contract care a fost resemnat de curand cu acelasi constructor ca pe lotul 1.

Lotul 1 intre Nadlac si Pecica (22,22 km) a fost inceput in urma cu mai bine de doi ani de catre Romstrade, insa, odata cu scandalul arestarii patronului Nelu Iordache, contractul a fost reziliat. Dupa o procedura de relicitatie care a durat luni bune, pe 19 decembrie 2013, CNADNR a anuntat ca a atribuit contractul asocierii Astaldi - Max Boegl, cu termen de finalizare 12 luni pentru proiectare si executie.

Desi din imagini se poate observa ca stadiul lucrarilor este foarte avansat, cel mai probabil Lotul 1 nu va putea fi folosit din cauza ca nu prevede un nod de descarcare a traficului la capatul dinspre Pecica.

Acolo, nodul rutier este prevazut in cadrul proiectului pentru Lotul 2 (16,7 km), un proiect extrem de tergiversat si al carui contract a fost resemnat abia pe 24 septembrie 2014. Lotul 2 fusese executat pana la aproape 85% cand constructorul Alpine a dat faliment, insa relicitarea contractului a durat aproape un an si jumatate.

Cu toate acestea, contractul a fost resemnat cu asocierea Astaldi - Max Boegl, acelasi constructor ca pe Lotul 1 si autoritatile sperau ca pana la finalul anului sa poata inaugura intreaga autostrada de la Arad la granita.

Din nefericire, noile imagini din avion arata ca lucrarile inca sunt departe de a fi terminate si ca un termen realist pentru terminarea lor ar fi mai degraba primele luni ale anului viitor, in functie de cum va fi si vremea in aceasta iarna.

Filmarea de mai jos incepe din capatul autostrazii de langa Arad si continua de-a lungul traseului pana la granita cu Ungaria.

La minutul 5:18 se afla granita intre cele doua loturi, iar nodul rutier cu DN 7 de la Pecica se afla la minutul 3:24.

Granita cu Ungaria, acolo unde A1 Arad - Nadlac ar trebui sa se continue cu autostrada maghiara M43 aflata si ea in constructie si cu termen de finalziare 2015 poate fi observat la minutul 12:20.

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.