Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 27 octombrie - 9 noiembrie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor, noteaza Mediafax.

BANAT

Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme usor mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 9...11 grade si ale minimelor usor peste pragul de inghet. De la mijlocul saptamanii, dupa data de 30 octombrie, vremea se va incalzi usor si treptat de la o zi la alta, astfel ca maximele diurne vor ajunge in a doua parte a intervalului de referinta la 14...15 grade, in medie, reprezentand valori usor peste cele normale pentru inceputul lunii noiembrie. Semnificativ va fi saltul in privinta regimului termic nocturn, minimele ajungand la valori peste cele climatologic specifice perioadei, cu minime, in medie, de 6...8 grade.

Probabilitatea de ploaie va creste in ultimele zile ale intervalului de prognoza.

CRISANA

In prima saptamana a intervalului de prognoza, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori in jurul celor obisnuite la sfarsit de octombrie si inceput de noiembrie, cu valori medii de 11...12 grade. Pentru a doua saptamana, dupa data de 3 noiembrie, se estimeaza o crestere de temperatura, astfel ca maximele pot fi usor mai ridicate decat mediile climatologic specifice perioadei, ajungand la o medie de 13...15 grade. Aceasta tendinta o va avea si regimul temperaturilor nocturne, relativ scazute in primele zile, cand media regionala a minimelor va fi de 0....3 grade, apoi in crestere treptata, chiar semnificativa la mijlocul celei de-a doua saptamani, cand vor fi in medie 5...7 grade.

Probabilitatea de ploaie va creste dupa data de 5 noiembrie.

TRANSILVANIA

Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme rece, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor, cand vor fi valori medii negative ale temperaturilor minime, de -5...-2 grade, chiar mai scazute in zonele depresionare. In acelasi timp, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei din an, cu o medie a maximelor de 9 la 12 grade in prima saptamana. Apoi incalzirea usoara si treptata a vremii se va concretiza prin valori medii ale maximelor de 11...13 grade si ale minimelor de 0...3 grade, ceva mai scazute in partea de est a regiunii.

Probabilitatea de ploaie va fi in crestere in ultimele zile ale intervalului de prognoza.

MARAMURES

Regimul termic diurn va fi caracterizat de valori ce se vor situa in jurul mediilor climatologice specifice acestei perioadei din an, cu medii ale maximelor de 10...12 grade, in usoara crestere in cea de-a doua saptamana. Temperaturile nocturne de la inceputul intervalului vor caracteriza o vreme mai rece decat in mod obisnuit la sfarsitul lunii octombrie, cu minime in medie de -2...1 grad. In schimb, dupa data de 3 noiembrie pana la sfarsitul intervalului, regimul termic al minimelor va fi in crestere, cu medii de 4...6 grade, valori mai ridicate decat normalul datei.

Probabilitatea de ploaie va fi in crestere dupa data de 5 noiembrie.

MOLDOVA

Pana in jurul datei de 2 noiembrie, vreme se va mentine mult mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an, cu precadere la inceputul intervalului, cand valorile minime, mediate pe regiune, vor fi de -5...0 grade, iar cele maxime de 5...8 grade. Apoi, incalzirea treptata a vremii va aduce temperaturile chiar usor peste cele climatologic specifice pentru prima decada de noiembrie, cu minime de 3...6 grade si maxime de 12...14 grade, valori medii regionale.

In prima saptamana vor fi posibile doar burnite pe spatii restranse, in ultimele zile ale intervalului de referinta va creste probabilitate de ploaie.

DOBROGEA

Daca in primele zile vremea va fi mult mai rece decat ar fi normal la aceasta data calendaristica (valori maxime de 6...7 grade si minime de 1...4 grade, in medie), incepand din 30 octombrie vremea se va incalzi usor si treptat. Valorile termice vor deveni apropiate de norma perioadei, iar la sfarsitul intervalului se pot situa chiar peste mediile climatologice specifice inceputului de noiembrie. Astfel, temperaturile maxime vor creste de la medii de 10...12 grade la 14...16 grade, iar minimele nocturne vor ajunge la un ecart intre 5 si 9 grade.

Vor fi precipitatii predominant sub forma de ploaie, local in primele doua zile, iar la sfarsitul intervalului de prognoza probabilitatea de ploaie va fi destul de ridicata.

MUNTENIA

Vremea va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada din an in primele zile ale intervalului, astfel ca valorile maxime vor fi de 5...8 grade, iar cele minime de -1...3 grade, in medie. Dupa data de 30 octombrie, valorile diurne vor creste usor, astfel ca, treptat, regimul termic va deveni apropiat de cel specific perioadei, cu maxime in cea de-a doua saptamana in medie de 13...15 grade. Foarte reci vor fi si primele nopti ale intervalului, cu o medie in jurul a 0 grade, dar dupa data de 30 octombrie se vor inregistra temperaturi in crestere, ce vor ajunge la o medie regionala de 3...6 grade.

Precipitatii slabe, mixte, vor fi pe spatii restranse in primele zile. Ploi vor mai fi posibile si spre sfarsitul intervalului.

OLTENIA

Vremea va fi mult mai rece decat ar fi normal in aceasta perioada din an in primele zile ale intervalului, astfel ca valorile maxime vor fi de 5...7 grade, iar cele minime de -1...3 grade, in medie. Dupa data de 30 octombrie, valorile diurne vor creste usor, astfel ca, treptat, regimul termic va deveni apropiat de cel specific perioadei, cu maxime in cea de-a doua saptamana, in medie, de 13...14 grade. Tendinta de incalzire de la o zi la alta se va concretiza si prin minime nocturne in crestere, ce vor ajunge la o medie regionala de 4...6 grade.

Precipitatii neinsemnate cantitativ, mai ales ploi, vor fi in primele zile. Probabilitatea de ploaie va creste apoi dupa data de 6 noiembrie.

LA MUNTE

Regimul termic diurn va fi in crestere usoara si treptata, de la o medie de 4...6 grade in prima saptamana, la 7...9 grade in cea de-a doua, cand temperaturile vor deveni usor mai ridicate decat mediile climatologice specifice perioadei. Mai semnificativa va fi cresterea temperaturilor minime, de la valori negative in prima saptamana, cu o medie de -3...-1 grad, la valori de 1...3 grade in cea de-a doua.

Probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 5 noiembrie.