Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu a gasit date sau informatii care sa probeze calitatea de colaborator sau lucrator al fostei Securitati comuniste pentru niciunul dintre cei 14 candidati la Presedintia Romaniei, potrivit unui comunicat emis, vineri, de CNSAS.

"In temeiul prevederilor O.U.G. nr. 24/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a finalizat verificarile candidatilor la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014. Precizam ca nu au rezultat date sau informatii care sa probeze calitatea de colaborator al fostei Securitati/ lucrator al acesteia, in sensul legii, pentru niciunul dintre acestia", a precizat CNSAS.

Potrivit Legii 293/2008, lucrator al Securitatii inseamna "orice persoana care, avand calitatea de ofiter sau de subofiter al Securitatii sau al Militiei cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit, in perioada 1945 - 1989, a desfasurat activitati prin care a suprimat sau a ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului".

Colaborator al Securitatii inseamna "persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".

Colaborator al Securitatii este si "persoana care a inlesnit culegerea de informatii de la alte persoane, prin punerea voluntara la dispozitia Securitatii a locuintei sau a altui spatiu pe care il detinea, precum si cei care, avand calitatea de rezidenti ai Securitatii, coordonau activitatea informatorilor".

In schimb, nu este considerata colaborator al Securitatii persoana care a furnizat informatii cuprinse in declaratii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date in timpul anchetei si procesului, in stare de libertate, de retinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost cercetata sau judecata si condamnata.

Nici persoanele care nu implinisera 16 ani la data colaborarii cu Securitatea nu sunt considerate colaboratori ai fostei politii politice comuniste, in sensul legii.

Candidatii pentru Cotroceni sunt: Victor Viorel Ponta (Alianta Electorala PSD-UNPR-PC), Klaus-Werner Iohannis (Alianta Crestin-Liberala PNL-PDL) , Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara), Monica Luisa Macovei (independent), Calin Popescu Tariceanu (independent), Teodor Melescanu (independent), Dan Diaconescu (Partidul Poporului ¬ Dan Diaconescu), Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialista), William Branza (Partidul Ecologist Roman), Mirel Mircea Amaritei (Partidul Prodemo) si Gheorghe Funar (independent).