Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri ca nu a fost contactat nici de Viorel Hrebenciuc, nici de Dan Sova pentru modificarea sau elaborarea unui proiect legislativ, transmite Agerpres.

''Nu, nu m-au contactat. (...) Eu acum nu pot sa impiedic oamenii sa discute despre ministrul Justitiei, fiecare e liber sa faca acest lucru. (...) Nu am ce sa fac decat sa iau act de faptul ca anumite persoane discuta despre ce face ministrul Justitiei mai bine sau mai rau'', a spus Robert Cazanciuc despre faptul ca numele sau apare in stenogramele DNA legate de dosarul in care Hrebenciuc si Sova sunt acuzati de trafic de influenta.

Despre legea privind gratierea si amnistia, Cazanciuc a sustinut ca Ministerul Justitiei a dat aviz negativ pentru singurul proiect de act normativ pe aceasta tema care a trecut pe la minister si care se afla in Parlament.

"A fost o corespondenta intre diversele comisii ale Parlamentului, minister, Administratia Nationala a Penitenciarelor cu privire la situatia din penitenciare. Este decizia Parlamentului in functie de propriile prioritati, daca acest proiect va primi un vot pozitiv sau un vot negativ. Amnistia si gratierea sunt institutii prevazute in Constitutie, in lege. Ele pot fi o solutie pentru supraaglomerare in sistemul penitenciar, dar doar dupa o dezbatere serioasa in societate, daca o asemenea lege este necesara si care ar putea sa fie limitele ei. Fara acceptare sociala cred ca poate avea efecte inverse aceasta lege decat de a degreva sistemul penitenciar", a explicat ministrul.

Intrebat daca se impune abrogarea art. 13 din Legea 78/2000 privind folosirea influentei politice cu scopul de a obtinere foloase necuvenite, Robert Cazanciuc a precizat ca, daca la Ministerul Justitiei va ajunge un astfel de proiect, o sa-si exprime atunci punctul de vedere.

"Din nou, discutam despre discutii in spatiul public si despre chestiuni concrete care ar fi putut sa vina sau au venit la minister intr-un proces de avizare. Daca o sa aiba ministerul la un moment dat un asemenea proiect, o sa pot sa-mi exprim o opinie in functie de intentiile unui initiator", a mai spus ministrul Justitiei.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat luni ca social-democratii Viorel Hrebenciuc si Dan Sova sunt urmariti penal pentru trafic de influenta. Stenogramele convorbirilor dintre Dan Sova si Viorel Hrebenciuc din Ordonanta DNA arata cum cei doi lideri PSD cautau solutii pentru dezincriminarea faptelor de coruptie prin eliminarea unui articol din legea 78/2000. Hrebenciuc apare in stenograme promitandu-i lui Sova sprijin pentru sefia PSD in detrimentul lui Valeriu Zgonea si Liviu Dragnea, in timp ce Sova vorbeste despre o lege care sa aprobe amnistia si gratierea. Sova vorbeste chiar despre "epoca post Victor", spunand ca membrii PSD nu il vor pe Liviu Dragnea la sefia partidului.

Fragment din stenograme:

HREBENCIUC VIOREL: Si mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, ca aici aceeasi chestie spune. Aia e lege facuta de Stoica in 2000, atunci am aprobat-o ca tampitii. Pana acum cativa ani lumea nu baga in seama, nici procurorii nu se uitau la ea. Nastase a fost prima victima a acestei legi. E un articol 13 care spune asa: influentarea in calitate de sef- nu sef...

SOVA DAN: De partid.

HREBENCIUC VIOREL: ...de partid nu stiu ce, organizatie si altele, nu numai partid, influentarea si luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obtinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

SOVA DAN: Asa l-au bagat si pe Liviu cu referendumul.

HREBENCIUC VIOREL: Exact. Si atunci, boss, asta este un articol doborator: orice telefon care il dam - ca eu am zis asta in Biroul Permanent si Mediafax a preluat-o anul trecut, intelegi? Am zis, domne, pe aceasta lege, Dane, orice telefon il dai, este influentare. Daca eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie sa lamurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, daca ma bat pentru un primar sa ii dau bani la drum - ca pe urma ma vad oamenii acolo, nu? Ma iau de guler ca nu rezolv cu drumul. E, in momentul acela e influentare!

SOVA DAN: Da, da.

HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliti.

SOVA DAN: Toti!

HREBENCIUC VIOREL: Deci asculta ce spun, aia nu e o chestiune...

SOVA DAN: Nu, codul integritatii...

HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru ca, iti spun, suntem degeaba. Tot asa, ma chemase pentru asta acum cativa ani si zic: Domne, dar vedeti ca e asa? Si zic f.Domnule Hrebenciuc, nu eu am facut legea. Ce sa ii spun? Ce sa ii spun? Aici, uite, la asta, la Brasov si la acesta, la Sarbu si la mine, e trecuta asta.

SOVA DAN: Vreau sa va spun un lucru: cand am vorbit cu cativa judecatori - ca sunt prieten, sunt 15 ani de bara - Voi sunteti nebuni? Si mi-au spus: Puisor, dam ce ati reglementat voi. Voi ati scris, noi aplicam.

HREBENCIUC VIOREL: Exact.

SOVA DAN: Modificati legea.

HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie facuta o chestiune foarte clara.

SOVA DAN: Dar trebuie pornita de la Ministerul Justitiei cu inteligenta.

HREBENCIUC VIOREL: Vezi ca asta e procedura acum, vezi ca poate sa fie si avantajul tau.

SOVA DAN: Da, dar pentru asta ar trebui sa nu am dosar, ca sa ma poata pune la Justitie, ca am discutat cu Victor treaba asta.