"Ne-am propus ca pana in 2020 sa atingem o tinta destul de ambitioasa pentru Romania, respectiv directionarea a 2% din PIB pentru investitii publice si private in cercetare", a anuntat ministrul delegat al Cercetarii, Mihnea Costoiu. Prezent la workshop-ul "New Market Opportunities in SouthEast Europe for Business", organizat la Bucuresti de publicatia The Economist, Costoiu a spus ca "Romania se angajeaza la realizarea celor cinci obiective-cheie ale Europei in domeniul ocuparii fortei de munca, inovarii, energiei, educatiei si incluziunii sociale".

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a declarat marti ca "Romania se angajeaza la realizarea celor cinci obiective-cheie ale Europei in domeniul ocuparii fortei de munca, inovarii, energiei, educatiei si incluziunii sociale. Deoarece am constientizat adevaratul potential si beneficiile investitiilor in cercetare, ne-am propus ca pana in 2020 sa atingem o tinta destul de ambitioasa pentru Romania, respectiv directionarea a 2% din PIB pentru investitii publice si private in cercetare".

Prezent la workshop-ul "New Market Opportunities in SouthEast Europe for Business", organizat la Bucuresti de publicatia The Economist, in cadrul evenimentului The EU-SouthEast Europe Summit: On the Road to Stability and Growth, Costoiu a sustinut ca "prin crearea de oportunitati in domeniile strategice de interes, in domeniile academice, de cercetare si de antreprenoriat, entitatile de cercetare vor fi stimulate sa produca rezultate orientate spre consumator", anunta Ministerul Educatiei.

Ministrul delegat pentru Cercetare a spus ca, la nivel national, Strategia CDI pentru perioada 2014-2020 este in curs de adoptare, fiind orientata spre trei categorii prioritare, inclusiv componenta de specializare inteligenta. "Strategia Nationala CDI pentru perioada 2014-2020 prevede acordarea de sprijin financiar suplimentar pentru proiecte doctorale si postdoctorale de cercetare, in special in domeniile de specializare inteligenta, precum si organizarea de doctorate industriale", a afirmat Costoiu.

Acesta a declarat ca, "in scopul de a creste capacitatea si performantele sistemului CDI, au fost facute, de asemenea, investitii importante pentru dezvoltare infrastructurii de cercetare. Pentru prima data in 25 de ani, a fost acordat sprijin pentru dezvoltarea de infrastructuri de cercetare in intreprinderi, in cadrul a 71 de proiecte, dintre care 70% apartin IMM-urilor".

Costoiu a amintit si finantarea europeana a "fazei I a proiectului de infrastructuri pan-europene ELI-NP, avand o valoare de 180 de milioane de Euro pentru perioada 2014-2020".

Amintim ca bugetul alocat la inceputul anului Ministerului Educatiei pentru 2014 a fost de 22 de miliarde de lei pentru invatamant si 1,9 miliarde de lei pentru cercetare, adica 3,4% din PIB pentru Educatie si de 0,3% pentru Cercetare, in total fiind vorba de un buget la Ministerul Educatiei de 3,7% din PIB. La nivelul intregii tari, investitiile in cercetare si dezvoltare reprezinta doar 0,49% din PIB in Romania, cea mai mica rata din cele 10 tari din Europa Centrala care au participat la un studiu Deloitte (Detalii aici).

Si Comisia Europeana a constatat la inceputul anului ca Romania se afla printre cele mai slabe tari din Uniunea Europeana la cercetare si inovare, fiind pe locul al treilea din coada clasamentului. Executivul european a avertizat in luna martie ca Romania inregistreaza "performante foarte slabe" in cazul doctoranzilor non-UE si al cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in sectorul de business. Pozitii mai slabe decat Romania inregistreaza doar Letonia si Bulgaria, potrivit Tabloului de bord al Uniunii inovarii 2014 si Tabloului de bord privind inovarea regionala 2014.

Citeste si: