Update 22.10.2014

Duplex Strasbourg - BucurestiFoto: Hotnews

Soarta viitoarei Comisii Europene a fost decisa miercuri, 22 octombrie, in plenul Parlamentului European, dupa o sesiune dura de audieri si rocada intre portofolii. Intr-o premiera tehnica pe Internet, duplex Strasbourg- Bucuresti, trei europarlamentari romani au dezbatut online in direct de la Strasbourg, in dialog cu studioul de la Bucuresti.

Dezbaterea a pus in evidenta semnificatiile validarii Comisiei Juncker de catre Parlamentul European.

Au fost in dialog cu studioul de la Bucuresti:Adina Valean -Vicepresedintă a Parlamentului European,Victor Bostinaru -Vicepresedinte al Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D),Norica Nicolai- Vicepresedinte al Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

Moderator: Cristian Pantazi, redactor-sef HotNews.ro. Invitati: Luciana Ghica, analist, conferentiat univ. la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, si Dan Carbunaru, director caleaeuropeana.ro.

Parlamentul European a votat miercuri, 22 octombrie, varianta finala a viitoarei Comisii Europene, prima aleasa in baza Tratatului de la Lisabona (Tratatul constitutional prevede desemnarea Presedintelui in functie de rezultatul la alegerile europarlamentare). Votul de investitura asupra Comisiei a fost o noua etapa in care rolul Parlamentului European a fost decisiv pentru soarta Comisiei, dupa cele doua momente cheie care au avut loc in acest an.

Astfel, in prima etapa, Parlamentul a hotarat desemnarea Presedintelui CE- Jean-Claude Juncker, ca urmare a algoritmului rezultat in urma alegerilor europarlamentare din luna iulie. In continuare, comisiile de specialitate din PE au desfasurat o sesiune de audieri pentru echipa propusa de Juncker, avand ca rezultat respingerea unui candidat (Alenka Bratusek- Slovenia) si, prin, urmare modificarea unor portofolii, plus cerinta realocarii portofoliului de "citizenship" de la candidatul Ungariei, Tibor Navracsics.Ultimele doua audieri care au implicat si o rocada de portofolii s-au incheiat luni seara, in jurul orei 22.30.

Relevanta pentru Romania:In viitorul Executiv european, Romania este reprezentata de Corina Cretu, numita Comisar pentru Politici Regionale, un portofoliu de importanta majora la nivelul Uniunii, care consta in principal in gestionarea Fondurilor Structurale si de Investitii pentru perioada 2014-2020.

  •   Duplexul Strasbourg - Bucuresti

In direct, incepand cu ora 17.00 (ora Romaniei), din Strasbourg au dezbatat online video: MEPAdina Valean -Vicepresedinta a Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), MEPVictor Bostinaru -Vicepresedinte al Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) si MEPNorica Nicolai- Vicepresedinte al Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).Din studioul din Bucuresti vor discuta, in duplex,Luciana Ghica, lector Universitatea Bucuresti siDan Carbunaru -directorcaleaeuropeana.ro.

Dezbaterea a fost moderata de Cristian Pantazi, redactor sef HotNews.ro.

Dezbaterea DUPLEX LIVE Bucuresti - Strasbourg (inregistrarea transmisiei LIVE din 22.10.2014, 17:00-18:00, ora RO) /Vom reveni cu ideile principale exprimate in timpul dezbaterii.

Nota: inregistram astfel si o premiera tehnica; duplexul este realizat in premiera de la Parlamentul European Strasbourg - Romania, astfel incat cerem scuze pentru unele inadvertente tehnice cauzate in special de "delayul" tehnic de transmisie intre cele doua orase.

Partea a II-a, continuarea dezbaterii in studioul de la Bucuresti

Broadcast live streaming video on Ustream

  • Va invitam sa adresati intrebari pentru invitati la rubrica de comentarii de la finalul articolului sau pe pagina transmisiei, uelive.ro - link aici.
  • Din Strasbourg, au intrat in direct europarlamentarii:

    Luciana_Alexandra

    •  Conf. univ. dr. Luciana Ghica - Facultatea de Stiinte Politice,    Universitatea Bucuresti

    Scurta biografie:

    Conf.univ.dr. Luciana Alexandra GHICA (Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti) este un politolog roman specializat in analiza proceselor de cooperare internationala, actiunea externa a Uniunii Europene, precum si politicile de dezvoltare internationala ale UE si ale statelor membre. Editor coordonator al primei enciclopedii romanesti a Uniunii Europene (c2005, editia a 2-a 2006, ed. a 3-a 2007, editia a 4-a in lucru), co-editor (cu M.Zulean) al primului manual romanesc de studii de securitate (2007; distinctia Cartea lunii, Ministerul Afacerilor Externe) si autor al unei monografii a relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana (2006), a studiat stiintele politice si relatiile internationale la Universitatea din Bucuresti, Universitatea Central Europeana din Budapesta (CEU, Ungaria) si Universitatea din Oxford (Marea Britanie).

    In cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (FSPUB) unde preda din 2004 a creat primul program de profesionalizare in domeniul relatiilor internationale si studii europene dedicat studentilor si absolventilor de stiinte politice (ProRISE, 2009), cunoscut publicului larg in special prin organizarea seriilor romanesti ale prestigioaselor conferinte dedicate dezvoltarii internationale Ryszard Kapuscinki, realizate cu sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si al Comisiei Europene. In jurul acestui program a fondat in 2013 primul centru romanesc de studii in domeniul cooperarii si dezvoltarii internationale (IDC). Actualmente coordoneaza academic programul de licenta unic in Romania Relatii Internationale si Studii Europene in limba engleza al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti.

    dan carbunaru (1)

    •  Dan Carbunaru, Director CaleaEuropeana.ro

    Scurta biografie:

    Dan Carbunaru a lansat in 2006 proiectul Calea Europeana, o emisiune realizata in cadrul postului B1 TV. Saptamanal, timp de sase ani, au fost abordate, de atunci, in fiecare luni, teme de relevanta nationala si europeana, in contextul apartenetei Romaniei la arhitectura Uniunii Europene. Invitati de marca, printre care ministri, parlamentari, euro- deputati, oameni de cultura, jurnalisti, profesori universitari, diplomati, academicieni, reprezentanti ai societatii civile, experti si analisti apeciati au avut ocazia de a prezenta publicului interesat informatii si analize relevante privind aspectele integrarii europene.

    Emisiunea a fost difuzata si pe TVR1, in perioada octombrie 2013-februarie 2014, cu acelasi scop de informare a publicului in legatura cu importanta valorilor europene si euro-atlantice.

    Din 2009, portalul multi-media de afaceri europene CaleaEuropeana.ro functioneaza neintrerupt, devenind un reper important pentru promovarea informatiilor si valorilor de relevanta europeana pentru Romania, ca stat membru UE.