Liceenii romani care fac parte din lotul olimpic national de astronomie au obtinut sase medalii la Olimpiada Internationala de Astronomie 2014. Elevii din lotul Romaniei au castigat o medalie de aur, doua medalii de argint si trei de bronz. Medalia de aur a fost cucerita de Tudor Costel Cretu, elev in clasa a IX-a Liceul International de Informatica din Bucuresti. Vezi in articol cine sunt elevii care au fost medaliati la Olimpiada Internationala de Astronomie 2014 si care sunt liceele unde invata.

Olimpiada Internationala de Astronomie 2014 s-a desfasurat in perioada 12 - 21 octombrie la Bishkek - Cholpon-Ata (Kirghizstan), si a reunit 80 de concurenti din 16 tari. Aceasta a fost a XIX-a editie a concursului international. Anul trecut, Romania a inregistrat un palmares istoric la aceasta olimpiada, obtinand 7 medalii - cu una mai mult decat la editia de anul acesta.

Medalia de aur a fost obtinuta de:

  • Tudor Costel Cretu, elev in clasa a IX-a Liceul International de Informatica din Bucuresti. Aceasta este a treia medalie de aur pe care Tudor Costel Cretu o obtine anul acesta la un concurs international: in august, el a castigat cea mai importanta medalie la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica, care s-a desfasurat la Suceava, iar in aprilie echipa din care a facut parte la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene - EUSO 2014 a primit tot medalie de aur. Tudor Costel Cretu a participat anul acesta si la Olimpiada de Fizica a Asiei, unde a castigat o medalie de argint.

Medaliile de argint au fost obtinute de:

Medaliile de bronz au fost obtinute de:

  • Malina Rosca, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National "Horea, Closca si Crisan" din Alba Iulia. Malina Rosca a participat si la editia de anul trecut a competitiei, cand lotul Romaniei a inregistrat un palmares istoric, cu 7 medalii. Tanara a obtinut atunci medalie de argint.
  • Andra Gabriela Jitaru, eleva in clasa a X-a la Colegiul National "Petru Rares" din Piatra Neamt. Andra Gabriela Jitaru a primit si premiul special pentru cea mai buna proba observationala, informeaza Ministerul Educatiei.
  • Cosmin Andrei, elev in clasa a IX-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Din lotul Romaniei a facut parte si Maria-Cristiana Dedu, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National "Petru Rares" din Piatra Neamt, care a participat si anul trecut la aceasta olimpiada si a obtinut medalie de bronz.

Echipa a fost insotita de profesorii coordonatori Anca Marian, de la Colegiul National "I.M. Clain" din Blaj, si Dan Oniciuc, de la Colegiul National "Petru Rares" din Piatra Neamt, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei remis HotNews.ro.

Rezultatele Romaniei la olimpiada, de la prima participare si pana in prezent

Romania participa la aceasta olimpiada incepand din anul 2003. Potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de Ministerul Educatiei, in 2003 Romania nu a obtinut nicio medalie, in 2004 lotul olimpic roman a obtinut o medalie de argint si una de bronz, in 2005 nu a obtinut nicio medalie, in 2006 - o medalie de argint si una de bronz, in 2007 - 2 medalii de argint si 3 de bronz, in 2008 - o medalie de aur, una de argint si 2 de bronz, in 2009 - 2 medalii de argint si 3 de bronz, in 2010 - 2 medalii de argint si 2 de bronz, in 2011 - o medalie de aur, 3 de argint si una de bronz, in 2012 - 2 medalii de aur, iar in 2013 - 2 medalii de aur, 2 de argint si 3 de bronz.

Citeste si: