Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, informeaza marti, intr-un comunicat, ca s-a sesizat din oficiu si efectueaza o ancheta cu privire la "conditiile de detentie si anumite fapte ce s-ar fi petrecut in Penitenciarul Targu Jiu". Sesizarea din oficiu are loc ca urmare a articolelor publicate in cotidianul "Libertatea", in 19 si 20 octombrie 2014, intitulate "Dezmat in puscarie. Penitenciarul - bordel din Targu Jiu: sex dupa gratii si povesti necenzurate de "amor" si "Serialul "Desfrau in puscarie" continua! Descoperirea cutremuratoare scoasa la iveala de ancheta jurnalistica de la Penitenciarul din Targu Jiu". Avocatul Poporului, singura institutie care poate contesta la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta ale Guvernului, s-a autosesizat in urma unui material publicat de un tabloid, insa nu s-a sesizat in alte spete, precum ordonanta care a permis migratia alesilor locali, in ciuda sesizarilor venite din partea societatii civile, a presei sau a partidelor.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Avocatul Poporului arata, in comunicat, ca "Potrivit informatiilor aparute in presa, in conditiile in care in Penitenciarul Targu Jiu exista o supraaglomerare vadita (numarul de detinuti dintr-o singura camera fiind de aproximativ 30, motiv pentru care acestia dorm cate trei in doua paturi), in penitenciar ar avea loc "orgii sexuale" intre detinuti. Conform acelorasi informatii, din cauza aglomeratiei existente, detinutii servesc masa direct pe jos si isi depoziteaza mancarea in conditii insalubre. In plus, in respectivele articole este ridicata problema detinerii de catre persoanele condamnate a telefoanelor mobile si accesul la internet, contrar regulamentelor interne."

"Conform situatiei prezentate in articole, exista indicii despre o posibila incalcare a art. 22 si art. 52 din Constitutie privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, respectiv dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica. In functie de rezultatul anchetei, Avocatul Poporului va actiona conform prevederilor legale", se mai arata in comunicatul Avocatului Poporului.