Procurorii DIICOT efectueaza marti dimineata 110 perchezitii in noua judete din tara si in Capitala in cadrul unei actiuni ce vizeaza destructurarea unor grupari de evazionisti cu alcool contrafacut.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, perchezitiile sunt efectuate in judetele Braila, Constanta, Tulcea, Bacau, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Maramures si in Bucuresti iar peste 150 de persoane urmeaza sa fie conduse la audieri la sediul DIICOT - ST Galati.

Persoanele cautate sunt acuzate ca fabricau vin, coniac si votca din spirt medicinal.

In urma cercetarilor si investigatiilor efectuate a rezultat ca sase persoane din Braila au constituit un grup infractional organizat in vederea determinarii si inlesnirii comiterii de catre alte grupari infractionale a unor infractiuni de evaziune fiscala si producere si detinere de bunuri accizabile in afara unor antrepozite fiscale.

Incepand cu luna iunie 2013, cei in cauza au desfasurat etapizat activitati de determinare si inlesnire a unor activitati economice evazioniste de mare amploare in domeniul comercializarii nefiscalizate a alcoolului etilic si produselor derivate.

Initial, alcoolul etilic era denaturat partial in mod ilicit, operatiunea fiind urmata de livrarea disimulata a acestuia, sub aparenta unor diverse produse (alcool sanitar, lotiuni cosmetice, solutie de spalare a parbrizului) prin intermediul unor lanturi de magazine catre diversi producatori de bauturi contrafacute, in baza unor intelegeri prealabile cu acestia.

Ulterior achizitionarii angro a acestor produse, cei in cauza recurgeau la "renaturarea" lor ilicita (prin filtrari succesive si alte procedee empirice) si comercializarea clandestina a alcoolului etilic astfel (re)obtinut, sub forma de bauturi alcoolice, eludand astfel plata obligatiilor fiscale cu titlul de accize.

In urma cercetarilor efectuate au fost identificate nucleele infractionale aflate in diverse zone ale tarii, care s-ar fi aprovizionat de la grupul de firme administrat de gruparea din Braila cu importante cantitati de alcool medicinal, pe care ulterior l-ar fi supus procedeelor de 'renaturare'.

Au fost identificate astfel de nuclee infractionale ce actioneaza, in mod conjugat, in vederea obtinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, in judete Tulcea, Brasov, Covasna, Harghita si Mures.

De asemenea, membrii grupului din Braila au interactionat cu o alta grupare constituita pe raza judetului Maramures. Aceasta colaborare a inceput in momentul in care Directia Generala a Vamilor a retras autorizatia de productie a alcoolului etilic emisa pentru societatea producatoare de alcool din municipiul Braila.

Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Braila a fost livrat prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucuresti, SC Larlexmar SRL Braila si Vidiavi Company SA Braila catre nucleele infractionale - fie in mod direct, fie prin intermediul unor societati comerciale de 'tip fantoma', ori prin intermediul unor retaileri - alcool sanitar in cantitati mari, care apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infractionale 'beneficiare', fiind obtinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urma grupuri infractionale catre diferite persoane.

Cumparatorii alcoolului etilic obtinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Braila si valorificat prin intermediul societatilor intermediare, a fost utilizat prin inglobarea in diferite bauturi alcoolice care au fost puse in vanzare catre populatie.

Totodata, a fost identificat si un mecanism de spalare a banilor ce consta in preluarea si transferul activelor societatilor comerciale implicate in activitatile de evaziune fiscala de catre un grup infractional organizat, in scopul asigurarii foloaselor materiale obtinute in mod ilicit.

Prejudiciul calculat pana la acest moment este de peste 5.000.000 euro.

La activitati participa lucratori din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, precum si lucratori din structurile teritoriale de combatere a criminalitatii organizate, respectiv BCCO Constanta, BCCO Bacau, BCCO Brasov, BCCO Mures si BCCO Cluj. Acestia sunt sprijiniti de lucratori din cadrul inspectoratelor judetene de politie si de lucratori ai Jandarmeriei Romane.

Instrumentarea cauzei s-a realizat cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii.