In referatul cu propunerea de arestare preventiva depus la Curtea Suprema, prin care DNA a cerut arestarea unor inculpati din dosarul retrocedarilor, au fost inserate stenograme care ar demonstra infractiunile comise, scrie Gandul.info. In acest referat, sunt cuprinse si cateva stenograme cu Viorel Hrebenciuc.

Viorel HrebenciucFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Pentru a realiza scopul urmarit de grup, respectiv punerea in posesie si apoi valorificarea prin vanzare a padurii, constatand ca inculpatul Craciunescu nu a dat curs solicitarii, inculpatului Hrebenciuc Viorel discuta cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discutie in mediu ambiental din data de 13 august 2014) despre actiunile pe care trebuie sa le intreprinda in viitorul imediat apropat pentru a-l determina pe Craciunescu sa execute ordinele date. In aceasta discutie, Hrebenciuc propune ca varianta efecturea de presiuni prin intermediul lui Sarbu Ilie.

Viorel Hrebenciuc: Acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap...?...

In acelasi context, discutand despre punerea in posesie asupra terenurilor din domuna Brusturoasa, Hrebenciuc Viorel i-a spus lui Bengescu Dan Costin: pot face presiuni pe aia acolo ca nu stiu ce, merge in sedinta peste ei:

Viorel Hrebenciuc: Eu maine dupa-amiaza, la 4 jumatate, vorbesc inca o data la Bacau, sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-au primit, te trimit la Craciunescu, sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut. Ai inteles?

Dan Bengescu: Da.

Viorel Hrebenciuc: Adica, o lucram...

Dan Bengescu: Asa.

Viorel Hrebenciuc: Asa.

Dan Bengescu: Haideti sa va spun ? Gata, deci n-a promis nimic, a zis ca-mi rezolva ei. Si saptamana trecuta l-a sunat Sorin ...?... da-i drumul inainte, nu-ti mai contesta nimic

Viorel Hrebenciuc: ...?... sau cum?

Dan Bengescu: Ai inteles? Nu-ti mai contesta, stai linistit. Ne ocupam de tot. Si de Sibiu, ne ocupam noi tot".

Potrivit unor alte documente obtinute de Mediafax, Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat in solutionarea retrocedarii unei suprafete de 43.000 de hectare de teren forestier, pentru care ar fi fost facuta o contestatie de catre Romsilva, avand in acest sens si sprijinul deputatului Ioan Adam.

Anchetatorii au probe din care ar rezulta faptul ca Viorel Hrebenciuc l-ar fi abordat pe directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, prin intermediul senatorului Ilie Sarbu, despre care afirma ca a ar fi o "persoana cu foarte mare influenta asupra directorului RNP Romsilva".

In 1 decembrie 2013, deputatul Ioan Adam, nemultumit de demersurile facute de functionari ai Romsilva, privind contestatia formulata la instanta, i-ar fi trimis lui Dan Bengescu un SMS in care a scris: "Va rog nu va mai lasati calcati in picioare de com. jud. Bacau si Ghelase care au cerut stramutarea in 27 nov. Asta intrece orice inchipuire, iar prietenul tau (Hrebenciuc Viorel - n.a.) a fost in mod grosolan pacalit. Sunt curios ce reactie va avea cand ii vei spune ptr. ca in acest sens si-a dat cuvantul, far iata bomba".

Potrivit anchetatorilor, din acest sms ar rezulta ca Ioan Adam ii cerea lui Bengescu sa ia atitudine fata de demersurile Romsilva si sa ii transmita lui Hrebenciuc ca "functionari publici, cu care a discutat despre necesitatea urgentarii punerii in posesie pentru cele 43.000 de hectare, l-au pacalit", in sensul ca ei fac demersuri in continuare in instanta pentru a bloca executarea, in loc sa aiba "atitudine non combat", cum i-au promis deputatului.

Adam i-ar mai fi transmis lui Bengescu ca Hrebenciuc si-ar fi "dat cuvantul" ca va rezolva problema si ii va determina pe cei de la Romsilva "sa nu mai apere padurile statului" si practic sa lase ca ceea ce s-a dat prin hotararile judecatoresti sa se execute, "sa imparta banii si gata", potrivit documentelor citate.

In aceeasi zi, Viorel Hrebenciuc, anuntat de Bengescu despre cele comunicate prin sms de Ioan Adam, contacteaza un functionar de la Consiliul Judetean Bacau - Comisia judeteana de aplicare a legilor proprietatii, caruia ii solicita informatii despre demersurile facute de aceasta institutie cu privire la procesele civile privind solicitarile lui Paltin - Sturdza. Functionarul si-ar fi cerut scuze pentru situatia prezentata si i-ar fi spus lui Hrebenciuc ca cererea a fost initiata de Romsilva.

In continuare, Viorel Hrebenciuc i-ar fi transmis lui Ioan Adam: "Suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!" si "Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi".

In documentele anchetatorilor se mai arata ca, din convorbirile telefonice purtate de catre Ioan Adam, Dan Bengescu si Viorel Hrebenciuc rezulta ca acestia au mentionat de mai multe ori si numele lui Constantin Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau si presedintele Comisiei de fond funciar Bacau.

In dosarul retrocedarilor, la DNA Brasov a fost audiat deputatul Ioan Adam, in acelasi scop fiind adusi deputatul Viorel Hrebenciuc, sotia lui Adam, judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta.

Tot la DNA Brasov a venit, in acelasi scop, senatorul Ilie Sarbu, urmand sa fie adusi la audieri si printul Paul si printesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat "sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".