Adrian Nastase, condamnat definitiv pentru coruptie, a vorbit saptamana trecuta in fata a peste 30 de tineri diplomati din Romania si din alte state, la un eveniment organizat de MAE. Pentru acest eveniment Ministerul Afacerilor Externe a platit 120.100 lei, potrivit cotidianului gandul, preluat de Mediafax.

MAE a explicat ca fostul premier, care are si calitate de condamnat eliberat conditionat, a fost invitat la eveniment pentru "expertiza necontestabila in domeniul politicii externe"

Adrian Nastase a fost invitatul special al Ministerului Afacerilor Externe, la editia cu numarul XXI a Cursurilor Internationale "Nicolae Titulescu" pentru tineri diplomati. Adrian Nastase, condamnat definitiv pentru coruptie, a relatat ca le-a vorbit tinerilor diplomati despre caderea comunismului si tranzitia statelor est-europene. Radu Podgorean, secretar de stat din MAE, a explicat ca nu vede nicio incompatibilitate intre faptul ca fostul premier a stat in puscarie pentru faptele sale de coruptie si invitarea sa ca speaker la un eveniment al ministerului. De altfel, nu este prima data cand MAE ii reabiliteaza imaginea lui Nastase prin invitatii la evenimente publice de inalta tinuta. Nastase a fost invitat in 2013 la reuniunea anuala a diplomatiei.

Ministerul Afacerilor Externe a mentionat ca pentru acest eveniment a platit din bani publici 120.100 lei. Ministerul a precizat ca nu i-ar fi platit cazarea si masa lui Adrian Nastase. MAE mai spune ca l-a invitat pe fostul premier pentru este incontestabil expert in politici externe. Redam mai jos raspunsul MAE la solicitarea gandul:

"Programul de diplomatie publica 'Cursurile Internationale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomati' a debutat in anul 1991, la initiativa ministrului afacerilor externe din perioada respectiva. Lectorii invitati sa le vorbeasca cursantilor provin din Ministerul Afacerilor Externe, mediul academic, mediul de afaceri sau sunt fosti ministri de externe.

Domnului Adrian Nastase, initiatorul acestui proiect de diplomatie publica, fost ministru al afacerilor externe, nu i se poate contesta expertiza in domeniul politicii externe avand in vedere proiectele de succes la care a contribuit direct: aderarea Romaniei la NATO si UE. Suma alocata organizarii celei de-a XXI-a editii a acestor cursuri este de 120.100 lei si acopera urmatoarele cheltuieli: transport intern, cazare, masa, vizite la obiective turistice din Romania pentru cursantii straini si romani; contravaloarea coroanei de flori depuse la mormantul marelui diplomat roman Nicolae Titulescu in deschiderea cursului; receptiile de deschidere si inchidere a cursului; cheltuielile de transport intern, cazare si masa pentru unii dintre lectori, domnul Adrian Nastase nefiind printre acestia. Subliniem faptul ca lectorilor nu le este platit onorariu", se arata in raspunsul MAE.