Traian Basescu: Victor Ponta a fost ofiter SIE in perioada 1997 - 2001. "Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada 97 - 2001 a fost ofiter acoperit al SIE", a spus Traian Basescu, la Realitatea TV, precizand ca acest lucru explica propulsarea lui Ponta de la Parchetul Judecatoriei sectorului 1, unde a fost repartizat in 1995 ca procuror, direct la Parchetul General, in 1998.

Traian Basescu, la Realitatea TVFoto: Captura Realitatea TV

Pentru a-si justifica afirmatia, Traian Basescu a prezentat o hotarare de guvern adoptata de guvernul Adrian Nastase, in care era aprobarea lista de categorii de informatii secrete stat din domeniul de activitate al SIE, din 31 octombrie 2002, a carei anexa era secreta.

Basescu a prezentat un singur paragraf din anexa, care a fost ulterior abrogata, dar nu si desecretizata, in care se prevedea ca personalul Serviciului de Informatii Externe este secret de stat.

Or aceasta hotarare de guvern a fost reaprobata in 30 aprilie 2013 si a fost publicata in Monitorul Oficial 223/2013 cu acelasi continut, dar anexa nu mai este secreta.

Aici se prevede ca este secret de stat "personalul din domeniul activitatii informative, chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau de serviciu".

In acest fel, Victor Ponta a extins continutul hotararii "pentru a se proteja", a sustinut Traian Basescu.

Presedintele a argumentat ca aceasta hotarare de guvern are o "mare problema" legata de legea SIE, art 9 (2), unde se prevede ca activitatea SIE "are caracter de secret de stat".

Dar aceasta hotarare din 2013 in anexa, care nu mai este secreta, ca in 2002, "LISTA cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe", care sunt exact secret de stat.

Implicarea lui Teodor Melescanu

Aceasta hotarare a fost initiata de Teodor Melescanu, care era seful SIE la acel moment, si semnata de Victor Ponta.

"Eu nici nu cred ca a trecut prin guvern" aceasta hotarare, care trebuia sa treaca si prin CSAT, a continuat seful statului, afirmand ca acest caz arata "interventia politicului in treaba serviciilor".

"Daca as fi un specialist, dupa activitatile secret de stat pe care le are SIE i-as face si organigrama", a subliniat Traian Basescu, care a acuzat ca prin aceasta hotarare de guvern a fost "vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT si totul pentru ca Ponta in intelegere cu Melescanu sa acopere trecutul lui Ponta".

Traian Basescu a spus ca primul semnal a pornit de la interpelarea unui fost senator PSD, Valer Marian, care il intreba pe Ponta daca a fost ofiter acoperit, in iulie 2013.

Initial, "nu l-am luat in seama, mi s-a parut cam exotic mai ales cand spunea ca il urmareste SRI cu elicopterele", a spus Basescu, care a precizat ca unul dintre motivele pentru care nu l-a crezut este legat de faptul ca in Constitutie se prevede, la articolul 131, ca activitatea de procuror e incompatibila cu orice alta activitate". Insa ceea ce i-a ridicat semne de intrebare a fost lipsa oricarui raspuns la aceasta interpelare, a adaugat el.

SIE, tarat intr-un joc politic

"A facut o greseala si serviciul ca l-a recrutat, si el ca a acceptat. M-a deranjat cumplit jocul politic, un om pe care l-am numit politic si am avut incredere in el, dl Melescanu, a ajuns sa faca un astfel de joc taraind serviciul intr-o actiune politica de dragul de a acoperi un politician", a subliniat Basescu, precizand ca nu este suparat atat pe Victor Ponta cat pe Teodor Melescanu, care "a dat toate activitatile secrete de stat ale SIE, le-a pus in Monitorul Oficial de dragul de a face aceasta extindere de la ofiteri activi si la rezervisti".

In acel moment, Traian Basescu a deschis o corespondenta cu Teodor Melescanu in care l-a "rugat" sa explice daca in guvern exista ofiteri acoperiti sau fosti ofiteri acoperiti.

"A raspuns exact cu articolul din HG ca e secret de stat, netinand cont ca in conformitate cu legea, din momentul validarii presedintele are acces la orice secret de stat", a spus Basescu, care a afirmat ca acest caz a creat un precedent, fiind pentru prima oara cand un sef de stat al Romaniei cere o informatie unui serviciu iar acesta refuza sa o dea.

Din acel moment, seful statului a precizat ca nu a mai avut incredere in Teodor Melescanu, dar nu i-a cerut revocarea in Parlament deoarece nu a dorit sa faca "un scandal".

Drept urmare, Traian Basescu a informat conducerea SIE intr-o "discutie care a durat 30 de secunde" ca nu va "tolera" acest incident si din acel moment a lucrat doar cu ofiterii serviciului, fara sa-l mai "bage in seama" pe Melescanu.

Presedintele a vorbit despre un "joc pentru a proteja un coleg de parlament, prieten cu tata - socru (Ilie Sarbu, n.r.), hai sa-l acoperim si pe nepotu', care intamplator e prim ministru", iar acest lucru era "cunoscut deja in tot serviciul".

Ponta, in incompatibilitate constitutionala cand a fost procuror si ofiter

"Daca nu as fi facut publica intamplarea un alt sef de serviciu ar fi putut crede ca daca a mers in timpul lui Melescanu de ce nu ar merge si in timpul meu. Relatia lui Melescanu cu tata socru a facut ca Melescanu sa puna mai presus interesul de a-l proteja pe Ponta", a acuzat Traian Basescu, care a afirmat ca Victor Ponta "avea o mare vulnerabilitate, fusese in incompatibilitate constitutionala cand a fost procuror si ofiter".

Basescu a mai amintit un alt incident cu Teodor Melescanu, in momentul in care a acuzat decapitarea Armatei romane, prin scoaterea la pensie a 38 de generali "care erau maiori cand s-a inceput intrarea in NATO". Atunci, s-a revenit cu un proiect de lege in care apareau doar serviciile secrete, la initiativa a 12 parlamentari "printre care si tata socru, de buna seama", astfel incat s-a revenit la vechea varsta de 60 de ani.

"Pentru mine Melescanu a fost o mare deceptie ca sef al SIE, a facut politica, a influentat decizii politice, nu asa am vrut eu serviciile", a continuat seful statului, vorbind despre un "caz unic".

Traian Basescu a subliniat ca nu a fost deranjat de minciuna lui Victor Ponta - "eu stiu ca e mincinos" - ci de crearea unui precedent care nu ar fi trebuit sa existe. Basescu a notat aici, la intrebarea moderatorului Rares Bogdam ca Melescanu nu are sanse sa ajunga presedinte, "are 70 si ceva de ani, ii ajunge, prea vechi, poate a venit timpul unei generatii mai tinere".

Presedintele a mentionat ca, atunci cand a fost vorba despre semnarea mandatelor membrilor guvernului numiti de catre parlament, a intrebat telefonic, "mi s-a spus ca nu e niciunul ofiter acoprit, am inchis subiectul, imi veneau de la parlament, trebuia sa ii validez".

"Nu mi-a dat prin cap ca ar fi rezervisti acoperiti, oricum nu aveam ce sa fac", a mentionat acesta.

Intrebat daca Victor Ponta mai poate ajunge presedinte, Basescu a raspuns: "Poporul roman poate sa faca orice. Avem un fals de sus pana jos" in cazul lui Victor Ponta.

Victor Ponta va minti, e acoperit de hotararea de guvern

Chestionat daca aceste informatii afecteaza sansele lui Ponta, seful statului a raspuns: "Nu stiu, va dau cuvantul meu ca problema mea nu e Victor Ponta, ci atitudinea unui sef de serviciu pus politic".

"Va trebui sa gandim daca mentinem varianta de a pune politicieni in fruntea serviciilor secrete", a notat Traian Basescu. La afirmatia moderatorului ca a avut mana buna la numirea sefului SRI, George Maior, Basescu a replicat: "Da, dar iti poti permite un risc de 50%?".

Presedintele a calificat acest caz ca fiind "cel mai grav incident de securitate in zece ani", respectiv "pozitia lui Melescanu".

Traian Basescu crede insa ca Victor Ponta "va minti" atunci cand va fi intrebat despre acest subiect, "pentru ca e acoperit de HG".

Am sa-i fac unui candidat la presedintie un bine cu forta

In prima parte a emisiunii, Traian Basescu a caracterizat ca fiind "foarte interesant" saltul profesional facut de Victor Ponta, dar a precizat ca va face public numele presupusului ofiter acoperit pana in data de 2 noiembrie, avertizand insa ca nu va exista "un cost legal".

Insa aceste ofiter acoperit "trebuie devoalat pentru binele lui", a argumentat Basescu, inainte de a adauga: "Eu am sa-i fac unui candidat la presedintie un bine cu forta fara sa utilizez documente din serviciu (...) Voi aduce argumente convingatoare".

Seful statului a sustinut ca nu incalca nicio lege daca prezinta numele ofiterului acoperit, in conditiile in care ar fi "inadmisibil ca serviciile sa isi faca ofiteri in justitie, in guvern, in parlament".

"In cativa ani daca dam impresia ca totul este secret si se duce in mormant odata cu cel care a fost ofiter inseamna ca dam sliber serviciilor secrete sa se infiltreze oriunde vor ell , sa participe la decizia politica, ori asta e cel mai periculos lucru care ar putea sa apara. De aceea e obligatia sa spun cine e cel care a fost acoperit si nu spune", a argumentat el.

In caz contrar, "ii va ranji ofiterul lui cand va fi presedinte. Ca ii zambeste acum cand e premier inca mai merge", a spus Traian Basescu, inainte de a prezenta cele doua hotarari de guvern si de a afirma clar ca Victor Ponta ar fi ofiterul acoperit al unui serviciu secret.