Fratii lui Omar Hayssam, condamnati marti la inchisoare in dosarul fugii sirianului din tara, detin o felie importanta din piata autohtona a apelor minerale. Compania Rio Bucovina, al treilea jucator din piata, a reintrat discret anul trecut sub controlul familiei lui Omar Hayssam. Fratii sirianului au preluat afacerea prin intermediul unui SRL bulgaresc din orasul Ruse. Procurorii care i-au investigat pe cei doi Omar sustin ca ei au fost doar simpli interpusi pentru Hayssam, care conducea cu autoritate afacerile familiei.

Producatorul de ape minerale Bucovina a fost unul dintre cele mai importante active din averea familiei Omar pana la momentul rapirii celor trei jurnalisti romani din 2005, operatiune pentru care sirianul a fost acuzat de terorism si condamnat la douazeci de ani de inchisoare. Rand pe rand, companiile sale au fost cedate apoi catre alte persoane sau au fost pur si simplu lichidate. Afacerea cu ape minerale a fost revitalizata in 2006, prin noua companie Rio Bucovina SRL, fondata de sirianul Mohammad Alshaar, 30 de ani, fost partener cu Hayssam in mai multe companii. De la acesta, compania a trecut mai departe la un alt conational, Khatab Ahmad, pentru ca, in final, sa ajunga sub controlul fratilor Omar. Pana la finalizarea tranzactiei, Khatab Ahmad era reprezentat de Mohamad Samer Hazam, fost partener de afaceri al lui Hayssam.

Pe pagina oficiala, compania Rio Bucovina sustine ca este in topul primilor trei producatori de pe piata apelor minerale naturale si ca are drept tinta pozitia a doua. Profitul inregistrat anul trecut a fost de aproape 2 milioane de euro, la incasari de peste 30 de milioane, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor.

"Partenerii bulgari"

Omar Mahmoud, 40 de ani, si Omar Moukhles, 34 de ani, condamnati marti la cate cinci ani de inchisoare, impart firma bulgareasca Emparador Ltd. ¬ unicul asociat al companiei Rio Bucovina, cu sediul la marginea Bucurestiului.

Intrarea lor in afacerea romaneasca s-a facut in mai multe etape:

septembrie 2011, Rio Bucovina a anuntat oficial ca sirianul Khatab Ahmad, unicul asociat, si-a cedat participatiile catre firma bulgareasca. O luna mai tarziu, conducerea companiei anunta, potrivit Ziarului Financiar, ca tranzactia nu a fost finalizata: ¬Am avut intentia sa finalizam aceasta tranzactie cu firma Emparador din Bulgaria. Tranzactia nu s-a finalizat, managementul Rio Bucovina luand decizia sa exploreze mai in detaliu potentialul mai multor piete vecine cu Romania cum ar fi Turcia, Serbia, Bulgaria etc. Detali, AICI.

septembrie 2012. In Monitorul Oficial a fost publicata o alta decizie a lui Khatab Ahmad, inca asociat unic, prin care acesta a majorat capitalul social al Rio Bucovina si a coptat firma bulgareasca ca asociat minoritar.

februarie 2013. Khatab Ahmad a cedat restul participatiilor catre Emparador Ltd - care a devenit astfel unic asociat, exact pozitia pe care o anuntase si in 2011.