Premierul Victor Ponta a declarat vineri, din Republica Moldova, ca sculptura Cumintenia Pamantului de Constantin Brancusi trebuie sa ramana a Romaniei si ca autoritatile vor negocia astfel incat sa obtina un pret cat mai apropiat de valoarea reala a operei, in conditiile in care banii pentru achizitionarea sculpturii vin din fonduri publice.

"Fiind vorba despre Constantin Brancusi, va dati seama ca am si o incarcatura personala speciala, pentru ca Gorjul - si Targu Jiul- e locul unde s-a nascut cel mai mare sculptor roman. Opera trebuie sa ramana a Romaniei, a fost a noastra si am pierdut-o, si nu din vina noastra, poate ca asa s-a intamplat. O sa negociem in asa fel incat totusi din bani publici - ca nu sunt banii mei, sunt ai dumneavoastra, ai tuturor cetatenilor - sa obtinem un pret cat mai apropiat de valoarea reala", a declarat premierul, raspunzand unei intrebari.

Statul roman nu a reusit sa faca o oferta clara pentru "Cumintenia Pamantului". Termenul pana la care Ministerul Culturii putea sa-si exercite dreptul de preemptiune a expirat acum patru zile. Cu toate acestea, abia miercuri o comisie interministeriala a purtat o prima discutie oficiala cu reprezentantii proprietarilor sculpturii, noteaza Digi24.

Proprietarii Cuminteniei Pamantului, sculpura lui Contantin Brancusi, si-au trimis reprezentantii legali la intalnirea de la Ministerul Culturii.

Dupa o ora si jumatate de discutii, Ministerul Culturii nu a facut nicio oferta. Dimpotriva, a cerut un ragaz. Si au mai obtinut o amanare de o zi.

"Pozitia proprietarilor este ca termenul a expirat, dar statul poate veni cu o oferta in afara procedurii de preemptiune. Proprietarul va lua in calcul oferta statului, dar si ofertele private. Sunt sase oferte", Alexandru Baldea, reprezentantul proprietarilor in negociere.

Statul roman a avut intaietate la cumpararea operei lui Constantin Brancusi, 30 de zile termen stabilit de lege.