Cazul asistentei medicale de naţionalitate spaniolă infectată cu virusul Ebola în urma îngrijirii unui pacient a luat o amploare uriasa atât în Spania, cât şi în UE. După confirmarea diagnosticului, autorităţile spaniole se văd nevoite să dea explicaţii despre modul în care femeia a intrat în contact cu virusul. În acelaşi timp, opoziţia cere măsuri eficiente şi imediate pentru a împiedica o eventuală epidemie. Si iubitorii de animale au intrat in lupta, acuzand eutanasierea cainelui femeii. Intre timp, numărul persoanelor internate a ajuns la 14.

virusul EbolaFoto: Centers for Disease Control and Prevention

Răspunsurile autorităţilor stârnesc polemici

Dezbaterea plenului Congresului Deputaţilor spanioli de miercuri, 8 octobrie, s-a centrat în mod excepţional pe cazul femeii infectate cu virusul mortal. Discuţia a fost deschisă de Pedro Sánchez, liderul opoziţiei, care nu a avut ezitări în a lansa atacuri şi a cere explicaţii pentru situaţia actuală, atât lui Mariano Rajoy, Preşedintele Guvernului, cât şi Anei Mato, Ministrul Sănătăţii. Sánchez a ţinut să arate,înainte de toate, dorinţa partidului său ca pacienta să se recupereze cât mai repede. În al doilea rând, au cerut transparenţă în informarea populaţiei cu privire la evoluţia cazului. De asemenea, şi-a exprimat sprijinul faţă de angajaţii din sistemul sanitar care sunt “nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea în condiţii precare, consecinţă a reducerii bugetului pentru sănătate”, buget aprobat de Guvernul lui Mariano Rajoy, după cum declară chiar Pedro Sánchez, în cadrul Congresului.

Pe de altă parte, Rajoy transmite mesaje liniştitoare populaţiei şi aminteşte că virusul nu se transmite cu uşurinţă. Măsurile propuse de el încep prin verficarea tuturor persoanelor cu care Teresa Romero, pacienta infectată cu Ebola, a intrat în contact. De asemenea se pune mare accent pe descoperirea modului în care femeia s-a contaminat. Preşedintele Guvernului şi-a arătat susţinerea faţă de Ana Mato, Ministrul Sănătăţii, principala învinuită pentru situaţia actuală. În faţa acuzaţiilor de neglijenţă şi slabă gestiune a crizei sanitare, Ana Mato se apără, declarând, la ieşirea din Congres, că angajaţii din sistemul de sănătate spaniol sunt, înainte de toate, foarte bine pregătiţi şi instruiţi. Ministrul a subliniat şi importanţa unei informări corecte şi transparente asupra evoluţiei cazului şi a adoptării unor măsuri concrete cât mai curând.

Între timp, Ana Mato este contrazisă de realitate. Singurele autorităţi care iau măsuri concrete, momentan, sunt cele europene. Doi experţi ai Centrului European de Control al Bolilor au fost trimişi în capitala spaniolă, pentru a ajuta autorităţile madrilene. Ei consideră că protocolul folosit în prezent este eficient, în momentul în care este respectat, şi că nu trebuie schimbat. Politicienii europeni transmit la rândul lor mesaje liniştitoare, explicând că riscul de răspândire al bolii este foarte mic. Ca măsură preventivă, Uniunea va crea un coridor aerian între Europa şi Africa pentru a repatria cetăţenii europeni care ar fi putut intra în contact cu virusul şi pentru a trimite ajutoare zonelor africane cele mai afectate.

Acuze şi proteste din partea anagajaţilor din sistem

Ana Mato nu este contrazisă numai de măsurile luate la nivel european, ci şi de subalternii săi, medicii de la spitalul Carlos III. Angajaţii centrului au ieşit în faţa instituţiei pentru a protesta împotriva slabelor măsurilor de protecţie şi condiţiilor periculoase în care sunt nevoiţi să lucreze. Mai multe voci acuză că protocolul de siguranţă nu se respectă de fiecare dată. Mai mult decât atât, sunt persoane care susţin că personalul spitalului este nevoit să folosească cu economie materialele de unică folosinţă cu ajutorul cărora erau trataţi pacienţi cu boli infecţioase. Şi mai grav este faptul că medicii şi asistentele medicale susţin că mulţi dintre ei nici nu cunosc protocolul, că nu au fost instruiţi, şi cu toate acestea sunt obligaţi să intre în contact cu virusuri periculoase.

Santiago Yus, medicul responsabil de îngrijirea Teresei Romero în ziua de joi, 9 octombrie, a declarat în mod public, în timp ce protesta în faţa spitalului, că nu a primit pregătirea necesară. El susţine că toată instruirea a constat într-un discurs de 40 de minute, timp în care “o asistentă a îmbrăcat şi dezbrăcat costumul de protecţie”. De asemenea, spune că angajaţii instituţiei medicale cer încă din luna aprilie ca protocolul de tratare a bolnavilor de Ebola să fie îmbunătăţit, iar personalul instriut în mod adecvat. “Ajunge cu eroismul şi dedicaţia, acum avem de nevoie de un sistem care să funcţioneze”, a declarat cadrul medical pentru mediile spaniole.

Reacţiile violente ale oamenilor şi victime colaterale

Nemulţumiţi de gestionarea situaţiei se arată şi vecinii asistentei bolnave. Ei au aflat de faptul că femeia infectată este vecina lor prin intermediul mediilor de comunicare. Ei se plâng proasta informare a publicului şi de faptul că măsurile de dezinfectare a zonei au fost luate cu întârziere. Teresa Romero a anunţat bănuielile de contaminare încă din data de 30 septembrie, iar dezinfectarea cartierului a început pe data de 8 octombrie.

Pentru a minimaliza riscul de extindere a bolii, judecătorii spanioli au autorizat eutanasierea lui Excalibur, câinele familiei. Vestea a strâns zeci de apărători ai drepturilor animalelor în faţa reşedinţei bolnavei. Ei au cerut ca sentinţa de moarte a câinelui să nu fie dusă la bun sfârşit. Protestele au degenerat în violenţe între susţinătorii animalului şi poliţie, cei din urmă fiind nevoiţi să recurgă la forţa fizică pentru a îndepărta oamenii din faţa clădirii. În ciuda eforturilor iubitorilor de animale şi a mesajelor disperate pe care Javier Limón, soţul femeii bolnave, le-a transmis autorităţilor cu speranţa că acestea vor cruţa viaţa câinelui său, Excalibur a fost sacrificat în după-amiaza zilei de miercuri, 8 octombrie. Cadavrul a fost izolat şi transportat cu un vehiculspecial al Facultăţii de Medicină Veterinară, după care, incinerat. Mulţimea s-a manifestat violent şi în faţa veterinarilor, încercând să blocheze duba, însă a fost dispersată de poliţie.

Când s-a produs eroarea în sistem?

În ceea ce priveşte modul în care femeia a intrat în contact cu virusul, conducerea spitalului susţine că vina contaminării îi aparţine în întregime pacientei. Opinia lor o contrazice pe cea a angajaţilor care acuză lipsa de materiale şi de instruire a medicilor şi asistenţilor.

Protocolul de protecţie presupune izolarea fizică totală a personalului medical care intră în contact cu bolnavii. În acest sens, medicii şi asistentele sunt obligaţi să poarte costume, mănuşi şi măşti, toate de unică folosinţă. Ei sunt nevoiţi să se spele în întregime atât înainte, cât şi după, scoaterea elementelor de protecţie. Tot acest proces are loc cu ajutorul altui angajat al spitalului, pentru a evita atingerea părţilor exterioare ale costumului sau mănuşilor. Tot echipamentul, după folosire, este ars.

Modul în care femeia a intrat în contact cu virusul este înca incert, însă bănuielile se îndreaptă către nerespectarea protocolului. Teresa Romero a declarat că există posibilitatea să îşi fi atins faţa în timp ce îşi scotea costumul de protecţie atunci când îl îngrijea pe García Viejo, preotul misionar decedat din cauza virusului. Mai mult decât atât, conducerea spitalului spune că asistenta medicală ar fi intrat de cel puţin trei ori în camera bolnavului, fără a fi însoţită şi fără a-şi anunţa superiorii, motiv pentru care conducerea nu îşi asumă responsabilitatea pentru cele întâmplate.

Măsuri neadecvate încă de la bun început

Detaliile care apar treptat asupra cazului relevă o gestionare defectuasă a crizei încă din primul moment. Teresa a anunţat cadrele medicale din Spitalul Carlos III încă din data de 30 septembrie că manifestă simptomele virusului Ebola. Cu toate acestea, ea a fost direcţionată către spitalul din Alcorcón, localitate vecină Madridului în care femeia locuieşte. Acolo ea a fost tratată cu superficialitate, administrându-i-se paracetamol pentru a-i scade febra. Numai când starea femeii s-a agravat cu adevărat, medicii au luat măsurile corespunzătoare şi au decis transferul Teresei la Spitalul Carlos III. Seria de erori a continuat. Medicul de la spitalul din Alcorcón care s-a ocupat de Teresa a decis în noaptea zilei de joi, 9 octombrie, să se interneze în Carlos III. El spune că există pericolul să se fi contaminat, pentru că mânecile costumului de protecţie pe care l-a folosit în contact cu pacienta erau prea scurte. Iar în noaptea de 10 octombrie alte 5 persoane, angajate a spitalului de boli infecţioase au fost puse sub carantină.

Mai mult decât atât, viaţa normală pe care a dus-o Teresa, asistenta medicală, timp de aproape o săptămână, a făcut victime colaterale. Două angajate a unui centru de înfrumuseţare din Alcorcón, unde bolnava s-a epilat bolnava, au fost internate în spitalul de boli infecţioase în noapte zilei de vineri, 10 octombrie.

Astfel, numărul celor internaţi din cauza virusului a ajuns la 14. Posibilitatea ca ei să fi contactat virusul este destul de mică, însă aceste măsuri de prevenţie sunt absolut necesare. De altfel, autorităţile au adus o modificare protocolului, acum fiind consideraţi pacienţi cu risc toţi cei care au intrat în contact direct cu bolnava. În afară de Teresa şi soţul ei, se află internaţi în Carlos III alţi nouă angajaţi ai spitalului, cele două angajate ales centrului de înfrumuseţare, cât şi medicul din Alcorcón.

Până în dimineaţa zilei de vineri, 10 octombrie, boala nu a fost confirmată în niciunul dintre cazuri în afară de al femeii de la care a pornit răspândirea. În ceea ce priveşte starea ei, se agravează cu fiecare oră ce trece. Deşi medicii susţin altfel, fratele bolnavei spune că deja este intubată. Teresa primeşte un tratament experimental cu plasmă de la alt bolnav de eloba, a cărui stare se îmbunătăţeşte.

Teresa Romero este una dintre angajaţii Spitalului La Paz Carlos III, care s-au ocupat de Manuel García Viejo, preotul misionar care s-a infectat cu virusul Ebola în timp ce îngrijea victimele maladiei în oraşul Lunsar , Sierra Leone. El a decedat din cauza bolii pe data de 25 septembrie. Imediat după moartea bărbatului, asistenta medicală a intrat în concediu şi până în momentul în care a început să manifeste simptomele bolii, a dus o viaţă perfect normală, intrând în contact cu varii persoane. În acest sens, autorităţile liniştesc populaţia, informând că virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavului sau prin contact sexual, şi că un există riscul ca acesta să se transmită prin intermediul aerlui, apei sau al alimentelor.

Europa nu este singurul continent pe care a ajuns temutul virus. Ebola a făcut deja prima victimă în Statele Unite ale Amercii. Thomas Eric Duncan, un bărbat în vârstă de 42 de ani, a decedat miercuri, 8 octombrie, într-un spital din Dallas, Texas. El a intrat în contact cu virusul în timpul unei misiuni în Liberia.