Premierul Victor Ponta a trimis vineri o scrisoare reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene precum si tuturor statelor membre ale Uniunii Europene in care il acuza pe presedintele Traian Basescu de un "atac grav" la adresa independentei justitie si cere diplomatilor straini sa transmita un "mesaj public de sustinere a independentei CSM si a justitiei in general".

Victor PontaFoto: AGERPRES

UPDATE Intrebat, cu ocazia vizitei in Republica Moldova, despre scrisoarea deschisa adresata ambasadorilor acreditati la Bucuresti, Victor Ponta a afirmat ca rolul partenerilor nostri internationali este tocmai acela de a sprijini o justitie independenta si eficienta, iar presedintele Traian Basescu trebuie " tras de maneca" pentru ceea ce premierul a descris drept un atac grav la adresa judecatorilor.

"Justitia trebuie sa fie independenta, justitia trebuie atunci cand isi face treaba sa fie protejata de oameni politici, si rolul partenerilor nostri - si SUA, si UE - este tocmai de a sprijini o justitie independenta si eficienta. Si cand gresesc oamenii politici, sa fie sanctionati. Am mai gresit si eu si am fost atentionat. Ieri a gresit presedintele tarii, si a gresit grav atacand judecatori si cred ca va fi tras de maneca", a declarat Ponta.

  • Citeste scrisoarea in documentul atasat

"Va adresez aceasta scrisoare din dorinta de a sublinia cat de grav a fost atacul de ieri (joi, n.r.) al Presedintelui Traian Basescu la adresa independentei Justitiei, dar si cu apelul de a interveni public in sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaratiile oficiale facute ieri de seful statului", se arata in inceputul acestei scrisori.

Joi, Traian Basescu a caracterizat drept un abuz sesizarea, de catre CSM, a Inspectiei Judiciare pentru declaratiile facute de seful statului in ceea ce priveste dosarul licentelor Microsoft, sustinand ca toate informatiile pe care le-a prezentat in acest caz nu proveneau din dosarul intocmit de procurorii DNA.

Declaratia sa vine dupa ce judecatorul Horatius Dumbrava, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a solicitat plenului CSM sa transmita un apel/avertisment ferm si categoric tuturor politicienilor "de a nu tari justitia in meschine lupte politice". Intr-o scrisoare adresata plenului, Dumbrava sustine sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul afirmatiilor lui Victor Ponta despre dosarul Lukoil si al declaratiilor facute de presedintele Traian Basescu in cursul unei conferinte de presa, saptamana trecuta, despre dosarul licentelor Microsoft.

Seful executivului considera ca presedintele a amenintat, prin declaratiile sale, un membru al CSM, a folosit "cuvinte denigratoare" si a criticat "in termeni foarte duri" activitate magistratilor.

"Este un fapt de o gravitate deosebita, care pericliteaza bunul mers al justitiei din ultima vreme si care pune sub semnul intrebarii independenta acesteia", acuza Ponta.

Primul ministru citeaza, nu insa mot-a-mot, trei pasaje din declaratiile facute joi de Traian Basescu, pe care le "supune atentiei" diplomatilor straini:

"Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa o faca si mai prost decat politicienii. Am inteles ca un domn magistrat a considerat ca am afectat justitia pentru ca as fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte.

Daca este vreun magistrat in CSM care vrea sa faca politica sa intre cinstit in politica si sa se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitudini minicinoase in fata CSM-ului nu fac decat sa discrediteze institutia.

Nu puteam sa trec peste acest incident pe care il consider de nedorit si este o rugaminte: Daca sunt judecatori membri in CSM, procurori sau judecatori care vor sa faca politica, sa intre in politica".

In aceste conditii, Victor Ponta le cere diplomatilor acreditati la Bucuresti sa analizeze aceste declaratii si sa transmita un mesaj public de sustinere a independentei justitiei.