Presedintele Traian Basescu a anuntat joi ca retrimite Parlamentului spre reexaminare legea referitoare la pensionarea personalului aeronautic, motivand ca acest act normativ este discriminatoriu.

"Legea speciala legata de pensionarea personalului aeronautic, asa cum arata Guvernul, care este impotriva adoptarii acestei legi care vine prin initiativa legislativa, creeaza o mare discriminare intre transportatori", a declarat seful statului la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

Textul cererii de reexaminare a fost ulterior difuzat intr-un comunicat al Presedintiei:

Domnului Călin Popescu-Tăriceanu,

Președintele Senatului

În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România

Motivele cererii de reexaminare sunt următoarele:

Legea transmisă spre promulgare reglementează, prin derogare de la sistemul unitar de pensii publice, condiţiile de pensionare, precum şi cuantumul pensiilor aplicabile personalului civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Astfel, actul normativ prevede că personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute în cuprinsul său are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Având în vedere faptul că reducerile salariale din sectorul bugetar au afectat numai o anumită parte din personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, în timp ce alţi membri ai acestei categorii de personal nu au avut veniturile diminuate, considerăm că stabilirea cuantumului pensiei pe baza unui procent din veniturile realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare este de natură a crea discriminări între membrii personalului aeronautic civil navigant profesionist.

Totodată, considerăm că stabilirea unui regim special de pensionare pe baza importanţei economice deosebite a sectorului de activitate este discriminatorie în raport cu celelalte categorii socio-profesionale din domeniul transporturilor ori din alte domenii cu importanţă economică deosebită.

Aspectele discriminatorii reglementate de prezenta lege au fost semnalate şi de către Guvernul României în avizul negativ nr. 1999/28.10.2013, în care se menţiona că: „soluţiile legislative preconizate prin această iniţiativă legislativă ar determina, în aplicare, o situaţie dezavantajoasă pentru celelalte categorii profesionale care au fost integrate în sistemul unitar de pensii publice reglementat prin Legea nr. 263/2010 şi, în consecinţă, nu mai beneficiază de pensii speciale, ceea ce ar crea premisele unei situaţii disciminatorii, contrară principiului egalităţii, consacrat prin prevederile Art. 16 din Legea fundamentală”.

Având în vedere aspectele menționate şi competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, în sensul celor solicitate.