Ministerul Afacerilor Interne va achizitiona 450 de autoturisme Dacia Duster 4X4, care vor intra in dotarea structurilor MAI din 20 octombrie pana la sfarsitul lunii noiembrie, pretul unei masini fiind de 11.000 de euro, a anuntat joi purtatorul de cuvant al institutiei, Monica Dajbog, transmite Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), achizitia vine ca urmare a derularii programului de innoire a parcului auto national, ministerul semnand un acord cadru cu SC Renault Commercial Roumanie, in urma finalizarii unei licitatii deschise.

Dajbog a precizat ca, in urma cu aproximativ o luna, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anuntat intentia achizitionarii de autovehicule, in contextul numarului scazut de autospeciale destinate structurilor operative pentru misiuni de patrulare si interventie in strada.

"Conform datelor centralizate la inceputul acestui an, gradul de asigurare cu autovehicule, la nivelul tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne, era in medie de 42,6%. Aproape 80% din parcul auto al Ministerului Afacerilor Interne - incluzand aici Politia, Jandarmeria, Politia de Frontiera si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - avea la inceputul anului 2014 o vechime de peste 10 ani, ultima achizitie importanta de autovehicule, derulata la nivelul ministerului, din fonduri bugetare, realizandu-se in anul 2006", a mai spus purtatorul de cuvant al MAI.

Monica Dajbog a aratat ca au fost facute si demersuri pentru achizitionarea de catre MAI, din venituri proprii, a unui numar important de autovehicule destinate misiunilor de patrulare si interventie la evenimente.

In acest sens, in urma rectificarii bugetare, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 31 de milioane de euro pentru cresterea numarului de autovehicule la structurile MAI, acesti bani provenind dintr-un total de 57 de milioane de euro, bani obtinuti de Ministerul Afacerilor Interne din venituri proprii. Diferenta de 26 de milioane de euro urmeaza sa fie cheltuita in 2015, tot pentru achizitionarea de autovehicule.

Dajbog a precizat ca MAI a initiat deja procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa pentru aproximativ 2.800 de masini, ofertele urmand sa fie deschise in 28 octombrie.

"Avand in vedere termenele si procedurile legale care trebuie respectate, aprecierea noastra este ca primele autovehicule din acest lot vor intra in dotarea Ministerului Afacerilor Interne, pana la sfarsitul acestui an", a precizat purtatorul de cuvant al MAI.

De asemenea, in urma rectificarii bugetare, au fost asigurate si fondurile necesare pentru plata combustibilului, pieselor de schimb, a utilitatilor, dar si pentru expertizele medico-legale ramase neachitate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Dajbog a adaugat ca, tot in urma rectificarii bugetare, MAI a obtinut si banii necesari achitarii drepturilor de echipament ramase restante pentru lunile ianuarie-martie 2014, banii urmand sa intre in conturile politistilor pana la sfarsitul lunii octombrie, astfel incat, incepand din noiembrie, sa nu mai existe nicio restanta la acest capitol.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, de aceste masuri vor beneficia cei 137.000 de angajati ai MAI, autovehiculele noi asigurand conditii mai bune de desfasurare a misiunilor pentru politisti, jandarmi sau pompieri.