Cercetatorul de origine romana Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie, spune intr-un interviu acordat publicatiei germane Suddeutsche Zeitung ca a fost "o usurare imensa" sa plece la sfarsitul anilor 1970 din Romania, "o tara comunista, in care nu iti era permis sa spui ce crezi", citeaza Mediafax.

Stefan Hell, laureat Nobel nascut in RomaniaFoto: Arhiva personala

Cercetatorul Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureati ai premiului Nobel pentru chimie pe 2014, s-a nascut pe 23 decembrie 1962, in Romania, la Arad, si este membru de onoare al Academiei Romane din anul 2012.

Potrivit site-ului nobelprize.org, Stefan W. Hell este cetatean german si a absolvit cursurile Universitatii Heidelberg (Germania) in 1990. Stefan Hell a plecat in Germania in 1978, dupa primul an de liceu, urmat in Timisoara, stabilindu-se impreuna cu parintii la Ludwigshafen.

In publicatia germana Suddeutsche Zeitung, reporterul cotidianului spune ca Stefan W. Hell este un svab din Banat, care a parasit Romania la sfarsitul anilor 1970.

Intrebat cum i-a fost afectata viata in urma mutarii sale in Germania, Stefan W. Hell a spus ca probabil nu poate fi inteles fara a fi cunoscut acest context al vietii sale.

"Provin dintr-un mic sat din Romania si am venit in Germania la varsta de 15 ani. Inainte de asta am stat la Timisoara si, ca o coincidenta, am urmat acelasi liceu ca si Herta Muller, laureata a premiului Nobel pentru literatura. Ea este putin mai mare decat mine", a spus Stefan W. Hell.

Totodata, intrebat cum a fost pentru el sosirea in Germania la sfarsitul anilor '70, Stefan W. Hell a spus: "A fost o usurare imensa. Romania era o tara comunista, in care nu iti era permis sa spui ceea ce crezi. Si a fost minunat sa traiesc intr-o tara care avea ca limba oficiala limba mea materna. Acasa vorbeam in germana si ma simteam cetatean german".

Totusi, cercetatorul Stefan W. Hell spune ca si-a dat seama rapid, dupa ce s-a mutat in orasul Ludwigshafen cu familia sa, ca scoala pe care a urmat-o la Timisoara este una foarte buna, studiile urmate in Romania permitandu-i sa aiba cunostinte putin mai avansate decat colegii sai din Germania.

Totodata, cercetatorul Stefan W. Hell a spus ca, desi stia ca cercetarile sale sunt foarte importante, nu se astepta sa primeasca premiul Nobel.

Pe de alta parte, miercuri, intr-un interviu telefonic acordat de Stefan W. Hell jurnalistului Adam Smith de la site-ul Nobelprize.org, cercetatorul de origine romana spune ca revizuia datele unei lucrari stiintifice in momentul in care a aflat vestea ca a castigat premiul Nobel pentru chimie pe 2014, alaturi de Eric Betzig si William E. Moerner.

Invitat sa descrie reactia initiala pe care a avut-o in momentul anuntului oficial facut de Academia regala de stiinte din Suedia, Stefan W. Hell a spus: "A fost o surpriza totala, nu-mi venea sa cred. La inceput, am crezut ca putea fi vorba de o farsa, dar apoi mi-am amintit de vocea profesorului Staffan Normark (care a facut anuntul oficial, n.r.) si mi-am dat seama ca mai erau si alti oameni in jurul lui, iar el a spus ca va confirma informatia prin e-mail si asa mi-am dat seama ca este ceva serios. La inceput, nu-mi vedea sa cred, dar, apoi, am inteles treptat ca era adevarat".

Dupa aceea, Stefan W. Hell spune ca a terminat de citit paragraful la care se oprise si abia apoi a telefonat sotiei si catorva buni prieteni.

Stefan Hell este director al Institutului pentru Chimie si Biofizica Max Planck din Gottingen si director al Centrului german pentru cercetari contra cancerului din Heidelberg.

Cei trei cercetatori care au fost recompensati cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, Eric Betzig, Stefan W. Hell si William E. Moerner, au fost premiati pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie", potrivit comitetului Nobel.

Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, in anul 2000, a conceptului de "golire prin emisie stimulata" (STED/ stimulated emission depletion) in microscopie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.